Kun mietitään helpotusta kutisevaan kurkkuun, on tärkeää ensin selvittää, mistä kutina johtuu. Helpointa on asioida lähiapteekissa, jossa autetaan tunnistamaan syy kurkun kutinan taustalla ja ohjataan tarvittaessa lääkäriin.

Onko kurkun kutina flunssan ensioire?

Tyypillisesti kurkun kutina kertoo alkavasta flunssasta eli hengitystieinfektiosta, useimmiten viruksen aiheuttamana. Flunssassa kurkun kutinaa lisäävät usein myös nuhaisuus ja nenän tukkoisuus, sillä suun kautta hengittäminen kuivattaa kurkkua.

Bakteerista johtuvassa infektiossa ei yleensä ole kyse kurkun kutinasta, vaan kovasta kurkkukivusta. Tavallisin kurkkukipua aiheuttava bakteeritulehdus on streptokokkibakteerin aiheuttama angiina.

Kurkun kutina ja kuiva yskä – mistä muusta ne voivat johtua?

Muita kuin tulehduksellisia syitä nielun limakalvojen ärtymiseen tai kuivumiseen ja niistä aiheutuvaan kutinaan on monia, kuten esimerkiksi:

  • kuiva sisäilma
  • tupakointi
  • pöly tai muut ilman epäpuhtaudet
  • allergiat

Lisäksi mahdollisia kutinan aiheuttajia voivat olla astman hoitoon käytettävät hengitettävät kortisonilääkkeet sekä refluksitauti, jossa nieluun nousevat vatsahapot voivat ärsyttää limakalvoja.

Myös esimerkiksi infektion jäljiltä päälle jäänyt tai muusta syystä johtuva pitkittynyt, kuiva yskä ärsyttää kurkkua ja nielua.IHA_kurkun-kutina_730x400.jpg

Mikä auttaa kurkun kutinaan ja kuivumiseen?

Jos kurkun kutinassa on kyse muusta kuin tulehduksen oireista, voi vaivaan yrittää vaikuttaa omilla toimillaan. Kun syynä on tupakointi, sen lopettaminen auttaa.

Jos kurkun kutinaa aiheuttaa hengitettävä astmalääke, pitää varmistaa, että lääkkeen ottotekniikka on oikea. Inhalaattorin käyttötekniikan tarkastukseen saa apua apteekeista ja inhalaatiohoitoa ohjaavilta hoitajilta. Kannattaa myös varmistaa, että huuhtelee suun aina hoitavan kortikosteroideja sisältävän astmalääkkeen käytön jälkeen – tai jos huuhtelu ei riitä, pitää neuvotella lääkärin kanssa mahdollisesta lääkkeen vaihdosta. Myös refluksitaudin aiheuttaessa kurkun kutinan pitää varmistaa, että tautiin saa asianmukaista hoitoa.

Jos kuiva sisäilma kuivattaa kurkun limakalvoja, kannattaa varsinkin talvella miettiä, voisiko sisätilojen lämpötilaa säätää hieman alemmaksi, jolloin myös ilman kuivuus vähenee.

Jos kurkkukivun aiheuttaja on virusperäinen flunssa, vaiva menee itsestään ohi muutamassa päivässä. Flunssan ensioireisiin kannattaa kokeilla sinkkiasetaatti-imeskelytabletteja, jotka lieventävät oireita sekä lyhentävät oireiden kestoa. Flunssaista oloa, nenän tukkoisuutta ja kurkun kutinaa voi helpottaa perinteisillä keinoilla eli levon lisäksi parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä ja juomalla lämpimiä juomia.

Nielun kutiavat limakalvot – Mikä avuksi?

Juominen auttaa kutisevan ja kuivan kurkun kostukkeena hetkellisesti, mutta pidempään kestävää kostutusta nielulle tarjoavat apteekeista saatavat imeskelytabletit.

Allergiasta johtuvaa kurkun kutinaa voi hoitaa allergialääkkeillä. Esimerkiksi kortisonipitoista nenäsuihketta voi kokeilla, ja lisäksi käyttää antihistamiinitabletteja, jos nenäsuihke ei yksinään auta.

Milloin kurkun kutinan vuoksi pitää mennä lääkäriin?

Kun kurkun kutinan aiheuttajana on pitkittynyt, kuiva yskä, voi apua tuoda yskänlääke, mutta yskänlääkkeitä ei suositella jatkuvaan käyttöön. Pitkittyneen yskän kohdalla on aina selvitettävä taustasyy, sillä yskä itsessään on oire jostakin.

Lääkärille on myös syytä mennä, kun kurkkukipu on kovaa tai siihen liittyy hengitys- tai nielemisvaikeuksia tai useita päiviä kestänyt korkea kuume. Lääkärikäynti on tarpeen myös silloin, kun kutina ja ärsytys kurkussa jatkuvat pitkään, eikä itsehoidosta ole apua.

Teksti: Sanna Jäppinen

Asiantuntija: proviisori Jenni Sainio Käpylän apteekista

Lähteinä käytetty myös:

Lääkärikirja Terveyskirjasto: Kurkkukipu
Terveyskylä.fi: Kurkkukipu