Maitohappobakteerit vaikuttavat hyvällä tavalla vatsan ja suoliston hyvinvointiin. Niistä on apua, kun vatsa on sekaisin. Ne lievittävät laktoosi-intoleranssiin liittyviä vatsavaivoja ja huolehtivat vatsan hyvinvoinnista matkan ja antibioottikuurin aikana. Maitohappobakteerit helpottavat myös vauvan elämää.

”Maitohappobakteereita elää ihmisen suolistossa, erityisesti ohutsuolessa, jossa ne tukevat puolustusjärjestelmäämme”, kertoo mikrobiologian professori Per Saris Helsingin yliopistosta.

Maitohappobakteerit tekevät taudinaiheuttajien elinolosuhteet suolistossa kurjiksi.

Maitohappobakteerit vahvistavat puolustusta

Maitohappobakteereita on eri lajeja. Niistä osa vaikuttaa terveyteen myönteisesti. Tällaisia maitohappobakteereita kutsutaan probiooteiksi.

Hyviksi bakteereiksikin kutsutut maitohappobakteerit tuottavat aineita, jotka tekevät elinolosuhteet suolistossa taudinaiheuttajille epäedullisiksi. Aineet ja keinot torjua taudinaiheuttajia vaihtelevat bakteerilajeittain.

”Omaa puolustusjärjestelmää voi vahvistaa huolehtimalla suoliston monipuolisesta ja tasapainoisesta bakteerikannasta”, Saris sanoo.

Tasapainoa suoliston bakteerikantaan

Ruoansulatusongelmat ja ripuli ovat yleisiä merkkejä siitä, ettei suoliston mikrobisto ole kunnossa. Maitohappobakteerivalmisteilla voi tasapainottaa suoliston bakteerikantaa.

Saris muistuttaa, että valmisteita tulisi tasapainon vuoksi syödä monipuolisesti ja vaihdellen. Tehon huomaa muutamassa viikossa.

”Ihmiset ovat yksilöllisiä, samoin eri maitohappobakteereiden vaikutukset.”

Säännöllinen käyttö helpottaa laktoosi-intoleranssissa

Maitohappobakteerit voivat helpottaa laktoosi-intolerantikon arkea. Niistä voi olla apua muillekin, joilla vatsa tuppaa turvottelemaan.

”Osa maitohappobakteereista käyttää laktoosia ravintonaan. Tällöin suolistossa ei synny niin paljon kaasua ja laktoosi-intolerantikon ikävät mahaoireet voivat lieventyä.”

Suun kautta nautittavat maitohappobakteerit eivät valitettavasti jää suolistoon pitkäksi aikaa. Siksi laktoosi-intolerantikon kannattaa syödä niitä säännöllisesti, päivittäin.

”Laktoosi-intolerantikon kannattaa valita valmiste, jossa on mahdollisimman paljon maitohappobakteereita. Tällöin maitohappobakteereiden vaikutusmahdollisuudet paranevat”, Saris korostaa.

Maitohappobakteerit ovat valmisteissa pääosin kylmäkuivattuina. Jotta ne olisivat tarpeen tullen toimintavalmiina, valmiste kannattaa ottaa ajoissa. Hyvä ajoitus on noin tunti ennen ruokailua.

Kuurina matkavatsaan ja antibioottien aikana

Matkustettaessa vatsa usein oikuttelee, kun ruokavalio muuttuu ja hygieniakin voi heitellä. Turistiripulin ehkäisemiseksi maitohappobakteereita kannattaa käyttää kuurina, ja niiden syöminen kannattaa aloittaa muutama päivä ennen matkalle lähtöä. Niitä tulisi myös nauttia koko matkan ajan.

Osalla ihmisistä antibioottikuuri sekoittaa vatsan. Tätä voi koettaa ehkäistä maitohappobakteerivalmisteella. Sitä kannattaa käyttää lääkekuurin jälkeenkin ainakin kuukauden ajan, sillä antibiootit vaikuttavat suoliston bakteerikantaan pitkään.

Maitohappobakteerit vauvalle annettuna voivat pienentää tautiriskejä

Kun imetettävän vauvan äiti syö maitohappobakteereita, lapsi saa niiden hyödyt rintamaidon mukana. Niitä kannattaa antaa vauvalle myös suoraan. Vauvalle sopivat valmisteet ovat tippoina.

”Vauva voi saada tipoista helpotusta vatsanpuruihinsa.”

Keisarinleikkauksella syntyneillä vauvoilla on erityinen syy käyttää maitohappobakteereita.

”Ensimmäisen elinvuoden aikana annetut maitohappobakteerit voivat suojata keisarinleikattua lasta vauvaiän atooppiselta ihottumalta eli maitoruvelta”, Saris kertoo.

Jos vauva saa maitohappobakteereita ensi hetkistä alkaen, myös muiden sairauksien, kuten allergioiden ja diabeteksen, riski pienenee. Lapsi saattaa välttyä myös välikorvan tulehduksilta.

Ylipainon riski pienenee paljon antibiootteja syöneillä vauvoilla

Jos vauva sairastuu ja tarvitsee antibiootteja, maitohappobakteereita kannattaa antaa hänelle tukihoidoksi. Ne ehkäisevät ripulia ja voivat vaikuttaa myöhemmin myös vatsan ympärysmittaan.

”Useita antibioottikuureja saaneet vauvat saattavat olla aikuisena ikätovereitaan painavampia. Erään tutkimuksen mukaan vauvalle kuurin aikana annetut maitohappobakteerit vähentävät ylipainon riskiä.”

Taustalla tässä on todennäköisesti se, että maitohappobakteerit tasapainottavat suolistomikrobistoa. Tällöin ylipainoa kerryttävien mikrobien osuus suolistossa vähenee.

Maitohappobakteeri moneen tarpeeseen

Laktoosi-intolerantikko

Valitse valmiste, joka ei sisällä laktoosia, mutta jossa on mahdollisimman paljon laktoosia hajottavia maitohappobakteereita.

Matkailija

Maitohappobakteeri voi suojata matkailijan vatsaa. Harkitse myös Saccharomyces boulardii -hiivavalmistetta. Yhdessä ne vähentävät turistiripulin riskiä entisestään.

Lapsi

Anna vauvalle maitohappobakteerit tippoina, isommalle lapselle purutablettina. Purutabletti hoitaa samalla suun bakteerikantaa.

Teksti: Virve Järvinen