Vatsan ja suoliston oireilu on lisääntynyt suomalaisilla viime vuosina. Erityisesti pitkät juhlakaudet tuovat oireita esille.

 ”Esimerkiksi vuoden vaihteen juhlissa syödään paljon sellaistakin, jota muulloin vältellään”, kommentoi farmaseutti Paavo Laurila Tapiolan apteekista Espoosta. Laurila toteaa, että juhlissa saa toki syödä, mutta kannattaisi harkita, vieläkö santsaaminen oikeasti maistuu tai onko tarpeellista ottaa kahvia kolmas kupillinen.

Laurila neuvoo vatsavaivaisille asiakkaille kotikonsteja ja tarvittaessa lääkettä. ”Ennen lääkitsemistä vaivan syy tulee selvittää huolella, sillä väärät ja tarpeettomat lääkkeet ovat vain haitaksi. Usein hyvä ensiapu löytyy tavallisista, lääkkeettömistä kotikonsteista. Närästykseen neuvon sängyn päädyn nostamista ylöspäin. Ja ennen nukkumaanmenoa ei kannattaisi syödä kovin tukevasti” Laurila sanoo.

Tarvittaessa Laurila suosittelee närästykseen ja ummetukseen lääkkeitä. ”Kun syy-yhteys on selvä – jos esimerkiksi kahvin juonti selkeästi aiheuttaa närästystä - lääkkeen käyttö voi olla paikallaan. Lääkkeiden osalta täytyy muistaa, että ne on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Kannattaa myös kysyä neuvoa apteekin asiantuntijalta sopivan valmisteen valintaan ja käyttöön.”

Vältä vaivat jo ennakkoon

Lomareissut erityisesti ulkomaille voivat tuoda yllätyksiä vatsan toiminnalle. Mausteinen ruoka, erilainen bakteerikanta ja kenties epäpuhtaudet juomavedessä voivat laittaa vatsan pahastikin sekaisin.

Laurila kehottaa muistamaan matkoillakin tärkeimmät perusasiat. ”Pitää huolehtia käsihygieniasta, välttää kypsentämättömiä ruoka-aineita ja vaikka tarjolla on harvemmin saatavia herkkuja, kohtuus kannattaa lomallakin.”

Joskus vatsavaivojen taustalla on jotakin vakavampaa. ”Jos lääkkeettömät keinot ja itsehoitolääkkeet eivät tuo helpotusta, kannattaa käydä lääkärissä. Oireet voivat olla myös niin epämääräiset, että lääkkeen käyttö ennen tutkimuksia ei ole mielekästä”, Laurila sanoo.

Laurilan kotikonsteja ruuansulatuksen helpottamiseksi

1) Syö pienempiä määriä kerralla.

2) Muista päivän mittaan kohtuullisuus kaikkein rasvaisimpien ruokien kanssa ja vältä ylenmääräistä kahvin juontia.

3) Jos närästää, sängyn päätyä voi kohottaa yöksi ylöspäin.

Vatsan ja suoliston hoitoon löytyy neuvoja myös verkosta: https://www.itsehoitoapteekki.fi/tuotesivustot/vapautavatsasi/

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella