Miten huuliherpes tarttuu?

Huuliherpes tarttuu kosketuksessa, tyypillisesti suutelemalla.

Huuliherpeksen taustalla on Herpes simplex -viruksen HSV-1-tyyppi. Joka toisella aikuisella on tartunta, mutta koska kaikille ei tule lainkaan oireita, eivät kaikki edes tiedä kantavansa virusta.

Huuliherpes tarttuu herkimmin silloin, kun oireet ovat päällä, koska silloin virusta erittyy eniten. Tuolloin virus voi tarttua myös käsien mukana. Siksi hyvä käsihygienia on tärkeää, kun suupielessä on rakkuloita.

Huuliherpes voi kuitenkin tarttua myös silloin, kun siitä ei näy ulospäin merkkiäkään.

Mitkä ovat huuliherpeksen oireet?

Huuliherpeksessä huulten alueelle ilmaantuu kihelmöivä, kipeä, kutiseva tunne. Sitä seuraa yleensä päivän sisällä rakkuloita. Huuliherpesrakkulat ovat yleensä pieniä, muutaman millimetrin kokoisia. Rakkuloita voi tulla yksi tai useita rykelmässä.

Ihon herpesinfektio voi iskeä muuallekin, mutta useimmiten se tulee juuri huulten alueelle.

On yksilöllistä, kuinka usein oireet aktivoituvat – toisilla usein, toisilla kerran elämässä.

Mikä altistaa oireiden puhkeamiselle?

  • On tavallista, että oireet puhkeavat, kun elämässä on stressiä.
  • Toinen yleinen syy on jokin infektio. Herpeksen kutsumanimi yskänrokko tuleekin siitä, että joillekin oireet tulevat hengitystieinfektion aikana.
  • Joillakin aurinko vaikuttaa oireiden puhkeamiseen.
  • Naisilla kihelmöintiä ja rakkuloita tahtoo tulla kuukautisten aikana.

Onko huuliherpes vaarallinen?

Huuliherpes on yleensä lieväoireinen ja aika viaton vaiva, joka harvoin aiheuttaa suurempia ongelmia terveelle ihmiselle.

Herpes silmässä on vakavampi asia. Jos huuliherpes pääsee leviämään silmään, voi se hoitamattomana tai liian myöhään hoidettuna vaurioittaa näköä pysyvästi. Oireiden aikaan kannattaa hyvästä käsihygieniasta huolehtia myös siksi, ettei kuljeta virusta suupielestä omaan silmään.

Huuliherpes voi olla vaarallinen, jos ihmisen puolustusjärjestelmä on heikentynyt jonkin sairauden, kuten HIV-infektion, tai solunsalpaajahoidon takia. Silloin herpesinfektio voi levitä.

IHA-huuliherpes-730x400.jpg

Kuinka nopeasti huuliherpes parantuu?

Oireet häipyvät itsestään yleensä parin viikon sisällä, joskus nopeamminkin.

Miten huuliherpestä hoidetaan?

  • Oireiden iskiessä voi käyttää suun kautta otettavia asikloviiri- tai valasikloviirivalmistetta.
  • Kumpaakin saa apteekista ilman reseptiä. Itsehoitovalmistetta voi käyttää huuliherpeksen hoitoon, kun lääkäri on sen joskus aiemmin todennut ja oireet ovat tutut.
  • Mitä nopeammin lääkkeen aloittaa, sitä paremman hyödyn siitä saa.
  • Lääke heikentää virusta, jolloin oireiden kesto jää lyhyemmäksi.
  • Lieväoireista huuliherpestä ei tarvitse hoitaa.

Lue täältä, miten voit pehmittää herpesrakkuloiden rupia?

Miten ehkäistä huuliherpestä?

Helpommin sanottu kuin tehty, mutta jos tietää stressin laukaisevan oireet, kannattaa yrittää välttää stressiä. Jos oireet tuntuvat johtuvan auringosta, kannattaa suojautua suoralta auringonvalolta.

Jos huuliherpes on hyvin hankala ja toistuu usein, voi lääkäri tapauskohtaisesti määrätä estolääkityksen. 

Huuliherpes vai finni?

Huuliherpes ja finni suupielessä on yleensä helppo erottaa toisistaan, koska huuliherpekselle tyypillinen kihelmöinti ja kipu on erityyppistä kuin finnin aiheuttama punottelu ja arkuus.

Sen sijaan huuliherpeksen ja märkäruven oireet ovat melko samankaltaiset. Lääkärinkin voi olla vaikea erottaa niitä ilman kokeita. Mutta koska Herpes simplex -viruksen kantajia on paljon, on todennäköisempää, että kyseessä on huuliherpes.

Lue lisää märkäruvesta: Näin hoidat lieviä ihoinfektioita

Milloin lääkäriin?

Jos huuliherpes on satunainen vieras ja helpottaa parissa viikossa itsekseen, ei lääkäriin ole tarvetta hakeutua. Jos aikaisemmin ei ole ollut huuliherpekseen viittaavia oireita, on lääkärin todettava se ennen itsehoitolääkkeen käyttöä. Myöhemmin huuliherpeksen oireet saattavat puhjeta uudelleen. Tällöin hankalampia oireita voi hoitaa itsehoitolääkkeiden avulla, eikä lääkäriin ole tarvetta hakeutua.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos:

  • Huuliherpes ei helpota itsehoitolääkkeillä. Lääkärissä on syytä käydä siltä varalta, että onko kyse todella huuliherpeksestä vai sittenkin märkäruvesta.
  • Oireet ovat ensimmäisen kerran puhjetessaan rajut: suutulehdus, rakkuloita, haavaumia, kuumetta.
  • Oireet leviävät silmän lähelle.

Huuliherpes vai genitaaliherpes – mitä eroa?

Herpes simplex -virusta on kahta tyyppiä. HSV-1-tyyppi aiheuttaa huuliherpeksen, genitaaliherpeksen takana on Herpes simplex HSV-2.

Tosin nykyään suunnilleen joka kolmas sukuelinherpes on viruksen ykköstyypin aiheuttama ja tarttunut suuseksissä.

Teksti: Jenni Kleemola
Asiantuntija: yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen