Miten afta oireilee?

Afta on matala haavauma, joka on muodoltaan pyöreä tai soikea ja väriltään keskeltä vaalea ja reunoilta punainen. Sen ilmaantumista ennakoi usein noin vuorokauden ajan kutiava tunne suussa.

Afta voi ilmestyä suussa lähes minne tahansa, mutta yleisin paikka on huulen ja hampaiden välinen limakalvo. Aftoja voi olla kerralla vain yksi tai useita. Ne ovat kivuliaita ja hankaloittavat syömistä ja puhumista. Pieni osa, noin 10–15 prosenttia aftoista on isompia, ja niissä on syvempi haavauma. Tällaisessa suurikokoisessa aftassa kipu voi olla erittäin kova.

Mikä auttaa aftoihin?

Suurin osa tavallisista aftoista paranee parissa viikossa ilman hoitoa eikä niistä jää arpia. Isojen, läpimitaltaan yli senttimetrin kokoisten aftojen paranemiseen voi mennä useita viikkoja.

Aftojen hoitoon ei ole lääkettä, mutta oireita voidaan lievittää. Apteekeista saa ilman reseptiä esimerkiksi geelivalmisteita, jotka ovat helpoin tapa lievittää kipua. Ne muodostavat suojaavan kalvon aftan päälle, ja näin ne vähentävät arkuutta muutamaksi tunniksi. Geeliä voidaan annostella useita kertoja päivässä. Hyvä suuhygienia auttaa lievittämään kipua ja ehkäisee haavaumaa tulehtumasta.

Paranemista edesauttaa ja aftojen ilmaantumista ennaltaehkäisee, jos hammastahnassa ei ole mukana vaahdottavaa natriumlauryylisulfaattia.

Milloin on syytä lähteä lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa lähteä, jos suussa on paljon aftoja ja ne ovat erittäin kipeitä. Lääkäri tai hammaslääkäri voi määrätä oireita helpottamaan tilapäisesti käytettäväksi puuduttavia liuoksia, joilla puudutetaan afta-alue esimerkiksi ennen ruokailua.

Mikäli aftat uusiutuvat nopeasti ja monta kertaa vuodessa, on syytä selvittää, voisiko taustalla olla esimerkiksi tulehduksellinen suolistosairaus, kuten Crohnin tauti tai keliakia. Aftan kaltaiset haavaumat voivat liittyä myös joihinkin puutostiloihin tai yleissairauksiin.