1. Sylki toimii suun terveyspoliisina

Sylki sisältää proteiineja ja entsyymejä, joilla se puolustautuu bakteereja vastaan. Syönnin jälkeen sylki palauttaa suuontelon ph:n happamasta normaaliksi ja auttaa happojen liuottamien mineraalien palautumista hampaan pinnalle. Näin sylki ehkäisee hampaiden reikiintymistä.

2. Sairaudet ja ikääntyminen kuivattavat suuta

Ruokavalio, sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat syljen erittymiseen, ja iän myötä limakalvot kuivuvat. Hammastahnoissa yleisesti käytetty vaahtoava SLS-ainesosa (Sodium Lauryl Sulfate) muuttaa väliaikaisesti makuaistimusta ja voi ärsyttää suun limakalvoja.

3. Suun kosteutta voi tukea luonnollisesti

Apteekeista saa hammastahnoja, jotka sisältävät samoja entsyymejä ja proteiineja kuin sylki ja vahvistavat syljen luonnollista toimintaa. Yhteistyössä tahna ja sylki torjuvat tehokkaammin bakteereja ja plakkia. Suun hyvinvointia luonnollisesti tukevissa hammastahnoissa SLS-ainesosa on korvattu miedosti vaahtoavalla aineella. Tällainen hammastahna sopii myös henkilöille, jotka kärsivät aftoista tai joilla on muuten herkkä suu.

4. Todella kuivaa suuta voi hoitaa geelillä

Esimerkiksi ikääntyneillä suu voi kaivata normaalin hammashoidon ohella lisäkosteutusta. Apteekista saa geeliä, joka sisältää entsyymejä, proteiineja ja ksylitolia. Se kosteuttaa suuta ja luo suojaavan ja kosteuttavan kerroksen limakalvoille ja hampaille.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella