1. Hampaat harjataan liian harvoin tai liian nopeasti

Hampaat pitäisi harjata pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä aamuin illoin ja vähintään kaksi minuuttia kerrallaan. Tänä aikana fluori ehtii vaikuttaa suussa. Hampaat harjataan illalla ennen nukkumaanmenoa ja aamulla ennen aamupalaa. Ruokailun jälkeen hampaita ei pitäisi harjata, sillä se tehostaa happohyökkäystä ja kuluttaa hammaskiillettä.

2. Hammasvälien puhdistus unohtuu                            

Hammasvälien puhdistus on yhtä tärkeää kuin hampaiden harjaus. Hammasväleihin kertyy plakkia samalla tavalla kuin hampaiden muille pinnoille, eikä paraskaan hammasharja ylety hammasväleihin. Myöskään suuvesi ei korvaa hammasvälien mekaanista puhdistusta. Hammasvälien puhdistukseen kannattaa valita mahdollisimman helppokäyttöinen väline, esimerkiksi hammaslankain, pehmeä hammastikku tai hammasväliharja.

3. Hampaita harjataan liian voimakkaasti

Jos hammasharja on liian kova tai harjatessa painaa liian lujaa, se ärsyttää ientä, joka alkaa vetäytyä ja hampaan juuren pinta paljastuu. Kova kiille ei ulotu juuren pinnalle eikä suojaa sitä. Voimakas harjaus voi kuluttaa juuren pintaa ja ärsyttää hammasta, mikä tuntuu vihlontana. Hammaslääkärit suosittelevat usein sähköhammasharjaa, sillä se on yleensä pehmeämpi ja varoittaa, jos harjaa liian kovaa.

4. Harja ei liiku ienrajassa

Hammasharjan tulisi liikkua ienrajassa hiukan ikenen päällä. Bakteeriplakki kertyy etenkin ienrajaan, ja jos sitä ei poisteta kunnolla, se aiheuttaa helposti ientulehduksen. Hampaita harjatessa kannattaa varmistaa peilin avulla, että harja liikkuu varmasti oikeassa kohtaa kaikilla hampaan pinnoilla.

5. Hammastahna on vääränlainen

Tärkeintä on käyttää fluoria sisältävää hammastahnaa, sillä oikein käytettynä se suojaa tehokkaasti hampaita. Jotkut hammastahnat voivat olla liian hankaavia ja kuluttaa hammaskiillettä. Kun kiille naarmuuntuu, värjääntyminen lisääntyy. Etenkin kuivasta suusta tai aftoista kärsivien kannattaa välttää hammastahnoja, joissa on natriumlauryylisulfaattia (sodium lauryl sulfate), sillä se saattaa ärsyttää limakalvoja.

 

Asiantuntijana hammaslääkäri Anne-Mari Sillman-Tarhio Itäväylän Hammaslääkäreistä

Teksti: Suvi Huttunen