Lapsen korvakivun aiheuttaja on yleensä nenänielusta korvaan johtava putkea pitkin sinne päässyt bakteeri, joka yhdessä virusinfektioon liittyvän limakalvoturvotuksen kanssa saa aikaan tulehduksen. Tällöin tärykalvon taakse välikorvaan alkaa kertyä märkää, joka saa aikaan painetta, kipua, korvan lukkiutumista ja tilapäisen kuulon alenemisen. Oireet alkavat tavallisesti 3-4 päivää nuhakuumeen alkamisen jälkeen ja usein illalla tai yöllä niin, että lapsi herää korvakipuun.

Lapsen korvakivun oireet

Kun pieni lapsi herää yöllä itkemään korvakipua, kyseessä on yleensä välikorvatulehdus eli otiitti. Korvatulehdukseen viittaa kivun ja itkun lisäksi korvien hierominen. Välikorvatulehdus liittyy flunssaan ja alkaa yleensä, kun lapsi on sairastanut flunssaa muutaman päivän.

Otiitti kiusaa eniten 6–24 kuukauden ikäisiä pikkulapsia: vuoden ikään mennessä noin 40 prosenttia ja kahden vuoden ikään mennessä jo noin 70 prosenttia lapsista on sairastanut vähintään yhden välikorvatulehduksen. Arvion mukaan Suomessa todetaan joka vuosi suunnilleen puoli miljoonaa äkillistä välikorvatulehdusta.

Välikorvatulehduksen alkusyy on miltei aina virusten aiheuttama hengitystieinfektio eli lapsella on myös flunssan oireita. Tämänhetkisen tietämyksen mukaan suurin osa välikorvatulehduksista on kuitenkin bakteerien ja virusten yhdessä aiheuttamia tulehduksia. Korvatulehdus ei johdu ulkoisista tekijöistä esimerkiksi huonosta korvien suojaamisesta kylmällä ilmalla. Se ei myöskään tartu lapsesta toiseen. Korvakivussa on kyse lapsen omien nenänielussa asustelevien bakteerien aiheuttamasta tulehduksesta.

Lapsen korvakivun hoito

Lapsen kipua pitää hoitaa heti. Lääkkeeksi kannattaa valita tulehduskipulääke, jota voi täydentää puuduttavilla korvatipoilla. Paine välikorvassa voi helpottua pystymmässä asennossa eli esimerkiksi nostamalla sängyn päätyä ylöspäin. Jos lapsen yleiskunto on hyvä ja hän rauhoittuu lääkkeen antamisen jälkeen, lääkäriin ei tarvitse lähteä yöllä. Vaikka korvan kipu rauhoittuisi lääkkeillä, lapsen korvat pitää käydä tarkistuttamassa aamulla lääkärin vastaanotolla.

Korvatulehduksesta kärsivää lasta ei kannata viedä uimaan eikä lentokoneeseen. Uinti aiheuttaa pumppuliikettä korvassa, kun tärykalvo pullistuu ja palautuu. Pumppuliike ja lentomatkan nousu ja lasku tuntuvat todennäköisesti epämiellyttäviltä. Ulkoilla voi lapsen yleisvoinnin mukaan.

Miten puuduttavia korvatippoja käytetään?

Puudutetipat sisältävät paikallisesti tärykalvoa ja korvakäytävää puuduttavaa sinkokaiinihydrokloridia. Tippapulloa kannattaa lämmittää kädessä hetki, niin lapsi ei säikähdä tippoja korvaan tiputettaessa. Kahdeksan tippaa tiputetaan kyljellään makaavan lapsen korvaan tarvittaessa 3-5 tunnin välein. Tiputuksen jälkeen lapsen tulisi olla noin 10 minuuttia kyljellään, jotta lääke ehtii puuduttamaan kipeän tärykalvon. Tippoja ei saa käyttää, mikäli korvasta vuotaa eritettä, tärykalvossa on reikä tai tärykalvoon on asennettu ilmastusputki. Tulee muistaa, että korvat tarkistutetaan lääkärillä, vaikka kipu häviäisi kokonaan.

Antibiootit ja korvatulehdus

Korvatulehdusta hoidetaan yleensä antibiooteilla. Hoito kestää noin 5-7 päivää. Tulehdus korvassa rauhoittuu 2–3 päivässä hoidon aloituksesta. Kuumelääkettä kannattaa etenkin yöaikaan käyttää 1–3 päivää antibioottihoidon aloituksen jälkeen. Lopullinen korvan paraneminen vie kuitenkin pitempään ja korvat on tarkistettava muutaman viikon päästä hoidon aloituksesta.

Antibiootit saattavat nopeuttaa korvaoireiden häviämistä ja estää taudin pitkittymisen. Antibioottihoito ei ole aina välttämätön. Mikäli lapsen yleiskunto on hyvä, eikä lapsella ole yleisoireita, korvia voidaan seurata muutaman päivän ajan. Tällöin korvat on tarkistettava uudelleen 2–3 päivän kuluttua lääkärin vastaanotolla.

Mikäli päädytään antibiootittomaan hoitoon ja potilaan olo huononee ja esimerkiksi kuume nousee, voi olla hyvä, että vanhemmilla on antibioottiresepti valmiina. Tilanteesta tulee myös informoida hoitavaa lääkäriä.

Voiko korvatulehdusta ehkäistä?

Välikorvatulehduksen ehkäisyyn ei ole juurikaan keinoja. Se miksi osalla lapsista esiintyy korvatulehduksia toistuvasti ja osalla ei juuri lainkaan, ei tiedetä. Perinnöllisillä tekijöillä saattaa olla vaikutusta asiaan. Korvatulehduksia estäviä rokotteita on kehitetty viime vuosina ja niistä on saatu hyviä tuloksia. Korvatulehdus syntyy usein influenssan jälkitautina ja myös influenssarokotuksen on huomattu vähentävän korvatulehduksia. 

Näin hoidat lapsen korvatulehduksen

  • Lievitä kipua. Varsinkin pienten lasten vanhempien kannattaa varata lääkekaappiin tulehduskipulääkkeitä ja puuduttavia korvatippoja.
  • Vaikka korvakipu yllättäisi yöllä, voitte lähteä lääkäriin vasta aamulla, jos lapsen yleiskunto on suhteellisen hyvä. Kivun syy pitää kuitenkin aina tutkia.
  • Jos korvakivun syyksi paljastuu välikorvatulehdus, sen hoidoksi suositellaan pääsääntöisesti antibioottihoitoa. Antibiootit saattavat hoidon alussa nopeuttaa korvaoireiden häviämistä ja estää taudin pitkittymisen.
  • Sairasta lasta ei kannata viedä vauvauintiin. Uinti aiheuttaa pumppuliikettä korvassa, kun tärykalvo pullistuu ja palautuu. Akuutissa tulehdusvaiheessa lapselle ei suositella myöskään lentämistä.
  • Voitte ulkoilla lapsen yleisvoinnin mukaisesti.

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim