Naisen kehossa alkaa tapahtua muutoksia ikääntymisen ja estrogeenitasojen laskun myötä. Estrogeenin tuotanto vähenee tavallisesti vaihdevuosien jälkeen.

Estrogeenin puutteesta seuraa emättimen ja virtsaputken limakalvon kuivumista ja ohenemista. Se aiheuttaa lähes jokaiselle naiselle jonkin asteista limakalvojen kutinaa, arkuutta, kirvelyä ja ärsytystä. Myös ulkosynnyttimien iho kuivuu ja ohenee. Tavallisia oireita ovat myös yhdyntä- ja virtsaamiskivut.

Tulehdukset yleistyvät emättimen limakalvojen ohentuessa

Nuoremmilla naisilla emättimen limakalvoa päällystää suhteellisen paksu limakalvo, joka suojaa tulehduksilta ja kulutukselta. Estrogeenin määrän vähentyessä limakalvo ohenee ja on alttiimpi tulehduksille ja ärtymiselle.

Toistuvat emätin- tai virtsatietulehdukset ovat mahdollisia, kun emättimen bakteerikanta muuttuu, eikä enää suojaa tulehduksilta yhtä hyvin kuin ennen.

Hyvä hygienia on tärkeää, mutta liiallinen pesu voi myös lisätä limakalvojen kuivuutta.

Avoimuus auttaa oireiden tunnistamisessa ja avun löytämisessä. Emättimen kuivuutta voidaan hoitaa esimerkiksi Femisan Vital -emätingeelillä. Kosteuttavaa geeliä saat apteekistasi intiimituotteiden osastolta ilman reseptiä. Jos hoito ei riitä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.