Ihmiset ovat erilaisia, niin myös vatsamme. Rautavalmiste, joka sopii hyvin yhdelle, saattaa aiheuttaa mahanpuruja toiselle.

Yleisen lievän vatsakivun lisäksi rautatablettien sivuoireita voivat olla esimerkiksi krampit, ummetus, ripuli sekä pahoinvointi.

”Jos mahdollista, rautakuuri kannattaa aloittaa aina varovaisesti, vaikkapa puolikkaalla annoksella. Toiset saavat haittoja jo pienestä annoksesta, kun taas toisilla haitat tulevat näkyviin vasta isommilla määrillä”, lääkäri Ilona Ritola Lääkärikeskus Medipudas Oy:sta kertoo.

Rautatablettien aiheuttamiin vatsavaivoihin löytyy yleensä helpotus. Kuurin lopettaminen ei ole ratkaisu.

Sopiva rautavalmiste löytyy kokeilemalla

Kun kuuri on aloitettu, kannattaa katsella muutaman päivän ajan, miten vatsa reagoi rautavalmisteeseen.

”Jos oireita on paljon, on järkevää kokeilla jotakin toista rautatuotetta, joka saattaa sopia itselle paremmin”, Ritola vinkkaa.

Rautahoito kestää yleensä vähintään kuukausia, joten sopivan valmisteen löytäminen on tärkeää jo heti alussa.

”Yleensä ihmiset kestävät pieniä mahanpuruja. Mutta jos oireet kestävät puoli päivää tai vapaa-aika menee pilalle, tämä ei tietenkään motivoi jatkamaan valmisteen käyttöä.”

Ravinnon välttäminen ei ole ehdoton sääntö

Rautatabletti suositellaan ottamaan aamulla tyhjään vatsaan. Mikäli rauta otetaan ruokailun yhteydessä, se imeytyy yleensä heikommin

Ravinnon välttämisessä kyse on kuitenkin vain suosituksesta, ei ehdottomasta säännöstä.

”Jos rautavalmistetta ei pysty ottamaan tyhjään vatsaan, sen voi nauttia yhdessä vaikkapa raudan imeytymistä lisäävän C-vitamiinin, C-vitamiinipitoisen ruoan tai ravintolisän kanssa”, Ritola neuvoo.

Kahvi ja rauta eivät sovi yhteen

Jos raudan ottaa ruokailun yhteydessä, kannattaa muistaa, että erityisesti kahvi, tee, kalsium ja täysjyväviljat haittaavat raudan imeytymistä.

”Jos ei ole varma valmisteen imeytymisestä, veriarvot kannattaa tarkastaa muutama kuukausi rautahoidon aloittamisen jälkeen.”

Rautavalmisteissa on myös eroja siinä, miten herkkiä ne ovat imeytymisen kannalta ravinnon vaikutuksille.

Tabletin voi ottaa muulloinkin kuin aamulla

Raudan imeytyminen on tehokkaimmillaan aamulla. Rautatabletin voi ottaa kuitenkin muunakin ajankohtana, jos tämä tuntuu helpommalta.

”Suosittelen löytämään päivästä omaan elämänrytmiin sopivimman välin. Erot eri valmisteiden imeytymisessä eri vuorokauden aikoina eivät kuitenkaan ole tavattoman suuria.”

Päiväannoksen voi jakaa kahteen osaan

Perinteisesti rautatabletteja otetaan päivittäin yksi tai kaksi annosta. Vatsavaivaisen kannattaa kokeilla myös raudan ottamista joka toinen päivä.

”Viimeaikaisten tutkimusten mukaan näyttäisi jopa siltä, että nautitusta raudasta imeytyy hieman suurempi osuus, kun se otetaan vain joka toinen päivä.”

Mikäli rautaa ottaa joka toinen päivä, kuurin kesto luonnollisesti pitenee. Käytännössä tällainen annostelu sopiikin lyhytkestoisemmalle lisäraudan tarpeelle.

”Vatsavaivojen vuoksi voi kokeilla myös sitä, että jakaa yhden ison päiväannoksen kahteen pienempään päiväannokseen.”

Raudanpuutoksen oireet ovat moninaiset

Ilona Ritola korostaa, että rautatablettien aiheuttamiin vatsavaivoihin löytyy yleensä helpotus.

”Ratkaisu ei ole kuurin lopettaminen. Rautatabletit ovat tärkeä hoitomuoto raudanpuutteesta kärsiville.”

Raudanpuutetta voi epäillä, jos kärsii esimerkiksi väsymyksestä, ärtyneisyydestä, levottomista jaloista, hengästymisestä sekä mielialan ja suorituskyvyn laskusta. Raudanpuutteen oireet voivat siis olla hyvin moninaisia.

Raudanpuutteen kehittymiselle erityisen alttiita ovat lapset, hedelmällisessä iässä olevat naiset sekä kasviruokavaliota noudattavat.

Kotikonsteja rautavalmisteiden aiheuttamiin vatsavaivoihin:

  • Aloita rautalisä esimerkiksi puolikkaalla annoksella ja kuulostele oireita
  • Kokeile jakaa yksi iso päiväannos kahteen pienempään päiväannokseen
  • Kokeile ottaa rautalisä C-vitamiinipitoisen välipalan tai ruuan kanssa
  • Lievää ummetusta voi helpottaa esimerkiksi makrogoli-laksatiivivalmisteilla, jos ummetus on ainoa haitta muuten sopivasta tuotteesta

Teksti: Matti Välimäki