Rintojen arkuus ja turvotus, pahoinvointi sekä oksentelu. Siinä ovat tavallisimmat raskauden ensioireet – merkit siitä, että raskaus on saanut alkunsa.

Hormonaalisesti aktiivinen rintakudos reagoi raskauteen turpoamalla ja aristamalla. Pahoinvointi ja oksentelu taas johtuvat raskaushormonitason noususta.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maria Tuominen Terveystalosta ja Ovumia Fertinovasta huomauttaa, että raskaushormonipitoisuudet ovat naisilla yksilölliset. Mitä runsaammin raskaushormonia on kehossa, sitä voimakkaammat tapaavat alkuraskaudesta kielivät oireetkin olla.

Kaikille raskaana oleville ei tule oireita – eikä niiden ilmaantumatta jäämisestä kannata huolestua.

”Jopa raskautta kohden oireet voivat vaihdella suuresti samalla naisella. Ja kaksosraskaudessa oireet ovat yleensä yksisikiöistä raskautta pahemmat.”

Moni odottava äiti saa alkuraskauden aikana muitakin oireita. Niitä ovat väsymys, taipumus hengästyä helposti ja tarve virtsata normaalia useammin. Myös ummetusta ja närästystä voi ilmaantua.

Milloin raskauspahoinvointi helpottaa?

Alkuraskaudeksi luetaan raskausajan ensimmäinen kolmannes, ja siihen lasketaan aika viimeisten kuukautisten alkamisesta 14. raskausviikkoon.

”Yleensä pahoinvointi ja oksentelu helpottavat selvästi keskivaiheen raskauteen tultaessa. Eivät kuitenkaan aina”, Tuominen kertoo.

”On toki muistettava, että kaikille raskaana oleville oireita ei tule – eikä niiden ilmaantumatta jäämisestä kannata huolestua.”

Vaikeissa raskausoireissa lääkäriin

Kun nainen toteaa olevansa raskaana ja oireet hankaloittavat elämää, voiko vointia mitenkään helpottaa?

”Raskauspahoinvointiin auttaa usein se, että syö pieniä määriä kerrallaan mutta säännöllisesti.”

Voimakkaassa oksentelussa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja pyytää resepti pahoinvointilääkkeeseen. Omalääkinnässä kannattaa olla hyvin varovainen.

”Esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä raskaana oleva ei voi ottaa. On ylipäätään hyvä kääntyä apteekin farmaseutin puoleen tai soittaa neuvolaan kaikissa lääkkeitä koskevissa asioissa.”

Tiputteluvuoto ja alavatsan nipistely tavallista

Kun alushousuista löytyy raskauden alettua vähäinen määrä verta, moni odottava äiti huolestuu: onko tämä merkki keskenmenosta?

”Tiputteluvuoto on varsin yleistä alkuraskaudessa, sitä potee noin joka viides odottava nainen. Jos raskaus menee kesken, vuoto on yleensä rajumpaa. Raskaana ollessa kuukautisia ei tietenkään tule.”

Moni nainen potee myös vatsakipuja ensimmäisten viikkojen aikana. Alavatsassa tuntuu tavallisimmin kivuliasta nipistelyä, hieman samanlaista kuin silloin, kun kuukautiset ovat tuloillaan. Tällaiset kivut ovat tavallisia, ja ne helpottuvat yleensä ensimmäisten raskausviikkojen mentyä ohi.

Joillekin alkuraskauden oirekirjoon liittyy myös päänsärky ja huimaus. Kovin yleisiä oireita ne eivät ole, mutta esimerkiksi migreenipotilas voi saada alkuraskauden aikana tavallista useammin migreenikohtauksia.

Alakuloa? Mielialaoireissa yhteys neuvolaan

Voivatko raskausoireet olla kuviteltuja? Näin Tuominen ei sanoisi.

”Saattaa toki olla tilanteita, joissa nainen potee samantyyppisiä oireita kuin alkuraskauden oireet ovat. Vatsatautitartunta tai voimakkaat PMS-oireet saattavat muistuttaa varhaisen raskauden oireita.”

Koska jokainen nainen on yksilöllinen, myös raskaudesta kertovat oireet voivat vaihdella. Yksi saa voimakkaista hajuista kuvotusta, toinen potee alavireisyyttä.

”Masennus ei ole niitä tavallisimpia alkuvaiheen raskauden oireita, mutta jos synkkä mieliala kestää viikkoja, naisen kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä neuvolaan saadakseen keskusteluapua.”

Raskauspahoinvointi ei uhkaa sikiötä

Sikiön vointi pohdituttaa odottavaa äitiä – etenkin, jos naista vaivaavat voimakas pahoinvointi ja oksentelu. Moni miettii, vaarantaako oma paha olo sikiön kasvun. Ei vaaranna, vakuuttaa erikoislääkäri.

”Odottavalla äidillä on kehossaan kyllä vararavintoa, jota sikiö pystyy käyttämään hyväkseen istukan avulla.”

”Voimakas oksentelu voi tosin kuivattaa äidin elimistöä, joten nesteen jatkuva nauttiminen on tärkeää. Neuvolaan on syytä soittaa, jos nesteetkään eivät pysy sisällä.”

Vaikka jäätelöä, kunhan pysyy sisällä

Millaisen vinkin Tuominen antaisi niille odottaville äideille, joita tietyt ruoat himottavat – ja toiset ällöttävät?

”Kehotan raskaana olevaa naista syömään mitä tahansa turvallista, mistä tulee hyvä olo ja mikä pysyy ylipäätään sisällä”, Tuominen sanoo painokkaasti.

”Alkuraskaus on kuitenkin niin lyhyt periodi, että sikiönkehityksen puolesta on se ja sama, jos odottava äiti söisi sen ajan vaikkapa pelkkää jätskiä.”

Milloin raskaustesti, milloin neuvolaan?

  • Alkuraskauden tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu ja rintojen turvotus sekä arkuus
  • Raskaustesti kannattaa tehdä, jos saattaa olla raskaana ja kuukautiset ovat myöhässä tai kuukautiskierrosta on tullut poikkeavaa
  • Oireet ilmaantuvat enimmälle osalle naisista parin ensimmäisen raskausviikon aikana, ja huipussaan ne ovat yleensä viikoilla 6 ja 7
  • Valtaosa odottavista äideistä saa alkuraskausoireita, eivät kuitenkaan kaikki
  • Kun raskaustesti näyttää positiivista, naisen on hyvä olla viipymättä yhteydessä oman terveysasemansa äitiysneuvolaan

Teksti: Essi Kähkönen