Miksi auringolta pitää suojautua?

Ihon toistuva palaminen UV-säteilyn vaikutuksesta lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Erityisen tärkeää auringolta suojautuminen on lapsille, vaaleaihoisille, punatukkaisille ja pisamaisille. Ihon palaminen ilmenee vasta noin kuuden tunnin kuluttua auringonvalolle altistumisesta näkyvänä punoituksena ja jopa rakkuloina.

Auringossa oleilu lisää myös luomia, ihon ennenaikaista veltostumista sekä ryppyjen muodostumista.

Miten olisi parasta suojautua?

Tärkein suoja on vaate, joka ei läpäise UV-säteilyä. Auringolta voi suojautua polvimittaisilla shortseilla, hameella tai mekolla sekä paidalla, jossa on puolipitkät hihat. Päähineeksi on hyvä valita hattu, joka suojaa niskaa, kasvoja sekä korvia. Muista suojata myös silmät aurinkolaseilla.

Toiseksi tehokkain tapa suojautua on varjo, jonne kannattaa hakeutua silloin, kun UV-säteily on kaikkein voimakkainta. Auringossa oleskelua tulisi välttää klo 11–15.

Käytä aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on vähintään 30. Hanki joka kesäksi uusi aurinkovoide ja levitä sitä reilusti niille ihoalueille, joita vaatteet eivät suojaa.

Minkälainen aurinkovoide on hyvä?

Suomessa tulisi käyttää keväällä suojakerrointa 30 ja kesällä 50. Etelässä UV-säteily on voimakkaampaa, joten siellä kertoimen tulee olla aina 50. Suojakerroin tarkoittaa kuinka monta kertaa pidempään kyseisellä tuotteella suojattu iho sietää aurinkoa palamatta verrattuna suojaamattomaan ihoon. Esimerkiksi suojakerroin (SK) 30 tarkoittaa, että auringossa voi oleskella 30-kertaisen ajan.

Lapsille on olemassa omat suojavoiteet. Alle 2-vuotiaan ei tulisi olla lainkaan auringossa, vaan heidät tulee suojata huolellisesti vaatteilla ja varjolla. Leikki-ikäisenkin lapsen turvallisin paikka on varjossa ja vaatetettuna. Ihotyypistä ja aurinkoherkkyydestä riippuen lasten suojakertoimiksi tulisi valita 30—50.

Kemiallinen vai fysikaalinen suojaus?

Aurinkosuojavoiteissa on sekä kemiallista että fysikaalista suojaa. Kemiallinen suodatin imee UV-säteilyä itseensä, ja muuntaa vaarallisen säteilyn turvalliseksi lämmöksi. Fysikaalinen suodatin muodostaa iholle haitallisia säteitä heijastavan pinnan.

Fysikaalinen aurinkovoide jättää iholle valkoisen pinnan. Se suojaa ihoa heti levittämisen jälkeen ja sopii erityisen hyvin herkälle iholle. Kemiallinen aurinkovoide tuntuu kevyeltä eikä jätä ihon pintaa valkoiseksi. Se tulee levittää iholle noin 15-30 minuuttia ennen ihon altistamista auringonvalolle ja sopii kaikille ihotyypeille.

Miten aurinkovoidetta käytetään oikein?

Aurinkovoidetta levitetään iholle säästelemättä, jotta voiteen suojateho säilyy. Iho rasvataan noin puoli tuntia ennen aurinkoon menemistä ja voidetta lisätään tunnin, kahden välein sekä aina hikoilemisen ja jokaisen uintikerran jälkeen. Aurinkovoiteen käytössä tulee huomioida erityisesti palamiselle alttiit alueet: nenä, korvanlehdet, niska, olkapäät, hartia, jalkapöydät sekä bikinien ja uimahousujen raja-alueet.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen.

Artikkelia on päivitetty 8.4.2022