Miksi auringolta pitää suojautua?

Ihon palaminen UV-säteilyn vaikutuksesta altistaa melanoomalle. Auringossa oleilu lisää myös luomia, ihon ennenaikaista veltostumista sekä ryppyjen muodostumista.

Miten olisi parasta suojautua?

Tärkein suoja on vaate, joka ei läpäise UV-säteilyä. Toiseksi tehokkain tapa suojautua on varjo. Ihon aurinkosuojaa on hyvä täydentää auringonsuojavoiteilla.

Minkälainen voide on hyvä?

Voiteen tulee olla tuoretta ja kertoimen tulisi olla keväällä Suomessa vähintään 30 ja kesällä 50. Etelässä UV-säteily on voimakkaampaa, joten siellä kertoimen tulee olla aina 50. Lapsille on olemassa omat suojavoiteet. Alle 2-vuotiailla aurinkovoidetta ei tulisi käyttää lainkaan, vaan heidät tulee suojata huolellisesti vaatteilla ja varjolla.

Kemiallinen vai fysikaalinen suojaus?

Aurinkosuojavoiteissa on sekä kemiallista että fysikaalista suojaa. Kemiallinen suodatin imee UV-säteilyä itseensä, ja muuntaa vaarallisen säteilyn turvalliseksi lämmöksi. Fysikaalinen suodatin muodostaa iholle haitallisia säteitä heijastavan pinnan. Erityisen herkkäihoiselle kemiallinen suoja ei välttämättä sovi, ja silloin tulee käyttää voidetta, jossa on vain fysikaalinen suoja.

Miten voidetta käytetään oikein?

Voidetta levitetään reilusti ja ensimmäinen rasvaus tulee tehdä vähintään puoli tuntia ennen ulosmenoa, jotta voide ehtii imeytyä. Voidetta tulee lisätä 1,5-2 tunnin välein ja jos esimerkiksi uidaan, useammin.

Sunpro - aurinkosuojaa koko perheelle

Orionin Sunpro-aurinkosuojasarja on saatavilla apteekeissa. Sunpro tarjoaa auringon UV-säteilyltä suojautumiseen yhdeksän tuotetta. Jokainen näistä on dermatologisesti testattu ja sisältää korkean suojakertoimen.

Ohjeet ihon suojaamisesta ovat peräisin ihotautien erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvaisen haastattelusta Orionin julkaisemassa Galenos-lehdessä 2/2017.