1. Suomalaisten iho palaa herkästi auringossa

Valtaosa suomalaisista kuuluu ihotyyppiin, joka ruskettuu vähitellen, mutta palaa silti kohtalaisen helposti. Suomalaisten onkin tärkeää suojata ihonsa auringolta.

2. Palanut iho punoittaa ja on kosketusarka

Auringossa palanut iho punoittaa, kuumottaa ja on kosketukselle arka. Lisäksi raju palaminen nostattaa rakkuloita. Muutaman päivän kuluttua palaneet ihoalueet alkavat kesiä. Solutasolla tapahtuvat vauriot näkyvät vasta pidemmän ajan kuluessa.

3. Hoitokeinoina ihon viilennys ja veden juominen

Hyvä keino auringonpolttamiin on kostuttaa pyyheliina tai puuvillavaate viileällä vedellä ja hautoa sillä palanutta ihoa. Jos palanut iho sattuu, voi ottaa tavallista tulehduskipulääkettä. Lisäksi tulee juoda vettä. Lääkäriin kannattaa lähteä, jos iho palaa laajemmalti rakoille.

4. Ikä vaikuttaa auringossa palamiseen

Vaarallisinta on polttaa ihonsa useaan otteeseen lapsuudessa, sillä lapsen ihon dna:n korjaavat, solun sisäiset mekanismit eivät ole vielä kehittyneet täyteen mittaansa. Myös henkilöiden, jotka käyttävät runsaasti lääkkeitä, on syytä olla erityisen varovaisia. Auringonvalolla ja tietyillä lääkkeillä on voimakkaita yhteisvaikutuksia.

5. Auringonvalo vanhentaa ihoa

Auringonvalo vanhentaa ihoa ja iho menettää vuosien aurinkoaltistuksen seurauksena kimmoisuuttaan.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen, Tampereen Ihopiste.

Teksti: Essi Kähkönen