Sitruunamelissalla ja kärsimyskukalla on pitkä käyttöhistoria

Sitruunamelissa (Melissa officinalis) on voimakkaasti sitruunalta maistuva ja tuoksuva pehmeälehtinen aromikas yrtti, jonka käytöllä on hyvin pitkät perinteet. Sitruunamelissaa on viljelty jo 2000 vuoden ajan ja se on kulkeutunut muinaisesta Roomasta aina Pohjolaan asti. Tätä luonnonvaraisenakin kasvavaa maustekasvia käytetään yleisesti elintarvikkeiden makuaineena ja koristeena. Sitruunaisen yrtin lehtiä voi esimerkiksi myös hauduttaa teeksi. Sitruunamelissalla on tunnistettu olevan rentouttava ja rauhallista unta tukeva vaikutus.

Myös kärsimyskukalla (Passiflora incarnata) on pitkä käyttöhistoria; 1500-luvulla Etelä-Amerikasta löydetty köynnöskasvi kulkeutui vähitellen Eurooppaan asti. Nopeasti kasvavasta ja kauniisti kukkivasta kärsimyskukasta  valmistettu yrttiuute on vaikutuksiltaan rentouttava. Kärsimyskukka sopii erityisesti jännittyneen olotilan lievittämiseen ennen nukkumaanmenoa, jotta uni olisi rauhallista ja palauttavaa.

Rentouttavat ja rauhoittavat yrtit ajoitetaan iltaan

Sitruunamelissa- ja kärsimyskukkauute voivat rentouttavalla ja rauhoittavalla vaikutuksellaan osaltaan auttaa päästämään irti päivän kiireistä. Otollisin aika rentouttavien yrttien nauttimiselle onkin juuri ilta-aika; sitruunamelissaa sekä kärsimyskukkaa sisältävän valmisteen käyttö kannattaa ajoittaa ajankohtaan ennen nukkumaanmenoa.

Rentoutuminen palauttaa kehon voimavaroja

Rentoutuminen on kokonaisvaltainen tila, jossa kehon ja mielen jännitystilat purkautuvat ja voimavarat palautuvat. Rauhattoman mielen voi havaita ilmenevän esimerkiksi sängyssä pyörimisenä ja levottomana unena. Rentoutuminen ennen nukkumaanmenoa hiljentää mielessä pyöriviä ajatuksia ja auttaa nukkumaan rauhallisemmin. Kyky rentoutua onkin tärkeä ominaisuus kiireisen ja kuormittavan elämän keskellä.

Rentoutumista voi ja kannattaa harjoitella. Hyviä rentoutumiskeinoja ovat esimerkiksi rauhallinen liikunta ja ulkoilu, musiikin kuuntelu, lukeminen, mukavat harrastukset, kuuman juoman siemailu, saunominen sekä erilaiset hengitys- ja rentoutusharjoitukset. Syvällä ja tietoisella hengityksellä voi laskea kehon vireystilaa jo muutamassa minuutissa. Rentoutuminen vie keholle ja mielelle rauhoittavaa viestiä ja vaikuttaa kokonaisvaltaisen positiivisesti.

Rentouttavia yrttejä yhdessä melatoniinin ja B-vitamiinien kanssa

Melatoniini, niasiini ja B6-vitamiini täydentävät rentouttavia ja rauhoittavia yrttejä sisältävän monivaikutteisen ravintolisän koostumusta. Kiireinen elämä voi vaikuttaa siihen, että unen saannissa kestää. Nukahtaminen on tärkeä osa palautumista ja hyvinvointia. Melatoniinin vaikutuksesta keho valmistautuu nukahtamaan ja nukahtamiseen kuluva aika lyhenee.

Niasiini ja B6-vitamiini taas ovat uupumusta vähentäviä vitamiineja, jotka vaikuttavat elimistön energiantuotannon normaaliin toimintaan. Sitruunamelissaa, kärsimyskukkaa, melatoniinia ja B-vitamiineja sisältävä ravintolisä vastaakin juuri nykypäivän haasteisiin. Monivaikutteinen ravintolisä on saatavilla nieltävänä tablettina ja mustaherukan makuisena kuumajuomajauheena. Kuuman juoman siemailusta voi esimerkiksi tehdä ihanan rentouttavan iltarutiinin ennen nukkumaan käymistä. Melatoniinia sisältävän ravintolisän käytössä kannattaa muistaa, että ajoituksella on väliä. Suositeltava ajankohta on hetki ennen nukkumaanmenoa ja ajoitettuna aina samaan ajankohtaan.

Teksti: Ruchama Hovestadt