Kesällä monien ihottumasairauksien oireet helpottavat ja iho voi paremmin kuin talvella. Suurin riski iholle onkin aurinko, jolta on hyvä suojautua hellepäivien lisäksi myös pilvisellä ja tuulisella säällä.

Vaikka moni ihottuma voi kesällä paremmin, voi aurinko pahentaa esimerkiksi ruusufinniä ja joitakin sidekudossairauksia kuten punahukkaa ellei ihoa suojaa hyvin. Joskus myös atooppinen ekseema voi pahentua auringosta vaikka aurinko pääosin helpottaa oireilua.

Rasvaiselle akneihollekin on saatavana aurinkovoiteita, jotka eivät tuki ihoa.

”Etenkin jos akneen on päällä kuivattava tai kuoriva hoito, iho on suojattava hyvin, sillä se palaa herkemmin”, ihotautilääkäri Laura Bouchard muistuttaa.

Aurinkovoiteen käytössä on hyvä muistaa myös herkät ihoalueet kuten korvat ja huulet. Päänahka palaa niin ikään herkästi, joten pää on syytä suojata hatulla.

Jos iho pääsee kaikesta huolimatta palamaan, auttavat aloepohjaiset voiteet kuumottavaan tunteeseen ja helpottavat oloa. Jos iho punoittaa pahasti tarvitaan kortisonipohjaista voidetta.

Perusvoidetta tarpeen mukaan

Iho kuivuu yleensä talvella enemmän kuin kesällä, joten lämpimään vuodenaikaan ihon rasvausta voi usein keventää. Sopiva voide löytyy parhaiten kokeilemalla.

”Varsinkin atoopikkojen, jotka käyvät paljon uimassa, on muistettava kosteuttaa ihoa myös kesäisin. Jos kuiva iho kutisee ja sitä raapii, voi iholle tulla paikallinen ihotulehdus”, Bouchard sanoo.

Myös muiden meressä ja rannalla paljon aikaa viettävien on hyvä kosteuttaa ihoa tarpeen mukaan. Suihkussa kannattaa suosia pesuöljyä tai –voidetta saippuan sijaan.

Puhdista ja hoida naarmut ja rakot

Kesä tuo usein mukanaan myös pieniä naarmuja, hiertymiä ja rakkoja. Vaurioitunut iho on tärkeä puhdistaa hyvin joko vedellä tai tarvittaessa desifiointiaineella. Hoidoksi auttaa parhaiten apteekista saatavat keinoiho- ja rakkolaastarit.