Mistä huulten rohtuminen talvisin johtuu?

Talvi on iholle rankkaa aikaa: ulkona on kuivaa ja kylmää, sisällä lämmityksen takia kuiva ilma. Ei ole ihme, jos näissä olosuhteissa huulten iho ja limakalvo kuivuvat ja pääsevät rohtumaan.

Jos huomaa huulten tuntuvan kuivilta, kannattaa käyttää kosteuttavia huulirasvoja tarpeen mukaan, mielellään päivittäin.

Rohtuneet huulet – hoito millä ja miten?

Kannattaa kiinnittää huomio huulirasvan aineisosiin. On tärkeää, että huulirasva sisältää kosteuttavia aineisosia, jotka tuovat kosteutta huuliin. Niiden lisäksi rasvassa on hyvä olla myös öljyisiä tai vahamaisempia aineisosia. Ne tekevät huuliin suojapintaa, jonka alta kosteus ei pääse heti haihtumaan pois.

Hyviä kosteuttavia aineisosia ovat esimerkiksi:

  • Keramidit
  • Pantenolit, kuten dekspantenoli
  • Voipuu (shea butter)
  • Manteliöljy
  • Auringonkukkaöljy

Öljyisiä tai vahamaisuutta tuovia ainesosia ovat esimerkiksi:

  • Vaseliini
  • Lanoliini
  • Mehiläisvaha
  • Risiiniöljy


Jälkimmäisistä ainesosista kaikki eivät sovi ihan kaikille. Esimerkiksi lanoliini ja risiiniöljy voivat ärsyttää joidenkin ihoa.

Rohtuneisiin huuliin kannattaa laittaa huulirasvaa päivittäin. On yksilöllistä, kuinka usein sitä tarvitsee. Yhdelle riittää aamuin illoin, toisesta tuntuu, että huulirasvaa pitää olla lisäämässä koko ajan.

Jos huulet tuntuvat kaipaavan syväkosteutusta, niihin voi kokeilla huulinaamiota.

rohtuneethuulet_730x400_l.jpg

Kannattaako rohtuneet huulet kuoria?

Kuivia ja karheita huulia voi hyvin kuoria satunnaisesti. On olemassa huulten kuorintaan tarkoitettuja tuotteita, mutta yhtä hyvin voi kokeilla hellävaraista kasvojenkuorinta-ainetta.

Jos huulissa on haavaumia tai ihottumaa, ei niitä ole hyvä kuoria.

Mitä jos rohtuneet huulet halkeilevat ja sattuvat?

Jos rohtuneet huulet ovat vereslihalla ja kivuliaat, ne voivat tarvita lääkevoidetta. Apteekin farmaseutti neuvoo, mitä voidetta voi käyttää ja kuinka usein – vai kannattaako mennä lääkärin vastaanotolle.

Voivatko rohtuneet huulet tulehtua?

Jos rohtuma jatkuu pitkään ja pääsee pahenemaan, on mahdollista, että huulet tulehtuvat. Tällöin ne harvoin paranevat itsekseen, eli tilanne usein vaatii lääkärikäyntiä.

Mitä rohtuneille huulille ei saa tehdä?

  • Huulia ei kannata nuoleskella jatkuvasti.
  • Huulista irtoavia pieniä ihonpalasia ei saa repiä.

Suupielet halkeilevat – johtuuko se rohtumisesta vai jostain muusta?

Yleensä halkeilevien suupielten takana on sieni-infektio. Jos suupieleen pääsee tulemaan pieni halkeama, on sen paraneminen usein hankalaa, koska suupieli pysyy kosteana koko ajan. Tämä antaa otolliset olosuhteet sieni-infektiolle.

Voiko syömisillä ja juomisilla vaikuttaa huulten kosteuteen?

Huulten kosteuteen ei voi vaikuttaa syömisten ja juomisten avulla. Jos sitrushedelmillä herkuttelu ärsyttää omia huulia, voi olla hyvä välttää niiden syömistä – etenkin, jos huulissa on rohtumaa.

3 x tehovoide rohtuneille huulille

Favora-pehmentava-huulivoide_small.jpg

1. Favora Pehmentävä Huulivoide sisältää muun muassa mehiläisvahaa, joka estää huulten halkeilua. Hajusteeton voide sopii herkkänenäisillekin.

2. Sebamed Lip Defence -huulivoide taltuttaa rohtuneet huulet: jojobaöljy hoitaa ja ravitsee kuivaa ihoa, E-vitamiini lievittää ärsytystä. Aurinkosuojakerroin 30 suojaa huulia kesällä ja talvihangilla.

3. Bevita R -voide on mukavan rasvainen, joten se hoitaa rohtumia ja toimii suojavoiteena. Sisältää muun muassa dekspantenolia ja keramidia.

Favora Pehmentävä huulivoide

Teksti: Jenni Kleemola
Asiantuntija: Farmaseutti ja kosmetologi Anu Nokkala, Jumbon apteekki, Yliopiston Apteekin kumppaniapteekki