1. Monipuolinen ruokavalio kissalle tärkeä

Korkealuokkaista valmisruokaa syövä kotikissa ei vitamiinilisiä tarvitse, mutta kotiruokaa syövälle kissalle monivitamiini-hivenainelisät ovat tarpeen. Parhaimmillaan kissan ruokavalio on aina monipuolinen. Jos kissan menu on esimerkiksi hyvin kalapainotteinen, on vaarana, että se saa liian vähän B- ja E-vitamiineja. Ylenpalttinen maksan popsiminen voi puolestaan johtaa A-vitamiinin liikasaantiin.

2. Biotiini auttaa turkki- ja iho-ongelmiin

Kissan huonoon turkkiin ja karvanlähtöön voi olla apua biotiinista eli B7- tai H-vitamiinista. Biotiini ja omega-3-rasvahapot auttavat yhdessä ylläpitämään ihon ja turkin terveyttä sekä vähentämään ihon kutinaa. Jos oireisiin liittyy muita epämääräisiä oireita, kuten väsymystä, lihomista tai laihtumista, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

3. Vitamiinien puutos voi näkyä kynsissä

Vitamiinien puutostilassa eläimen yleiskunto yleensä heikkenee ja sen turkki ja kynnet menevät huonoon kuntoon. D-vitamiinin riittämätön saanti voi haitata jopa luuston kehittymistä. A-vitamiinin puute voi aiheuttaa näköongelmia. B-ryhmän vitamiinit puolestaan ovat tärkeitä hermoston ja lihaksiston normaalin toiminnan ylläpidossa.

4. Vitamiineja voi saada myös liikaa

Myös vitamiinien liikasaanti on haitallista. Liikasaannista aiheutuu monesti hyvin samantapaisia ongelmia kuin liian vähäisestä saannista. Niin puutostilan kuin liikasaannin vaikutukset, samoin kuin tilanteen tasapainottuminen, näkyvät yleensä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua.

Asiantuntijana eläinlääkäri Minna Rinkinen.

Teksti: Matti Välimäki