Kun vauvan pieni nenä tuhisee tukkoisuuttaan, ovat varsinkin tuoreet vanhemmat helposti ymmällään. Miten vauvan oloa voi helpottaa ja missä vaiheessa vauvan nuha vaatii lääkärin hoitoa?

Vauvan lievää nuhaa voi ensin rauhassa hoitaa kotikonstein. Hyviä keinoja tukkoisuuden helpottamiseksi ovat apteekista saatavat keittosuolatipat, joita tiputetaan sieraimiin, sekä erilaiset niistäjät ja imulaitteet, joilla poistetaan limaa sieraimista mekaanisesti. Lisäksi vauvan oloa voi helpottaa päätä kohottamalla. Tämä käy esimerkiksi nostamalla sängyn päätyä.

”Myös rintamaitoa voi koittaa tipauttaa sieraimiin muutama tippa”, vinkkaa LT Petri Koponen, lastentautien erikoislääkäri ja Mehiläisen lastientautien valtakunnallinen vastuulääkäri.

Niin sanotuista vanhan kansan konsteista, kuten höyryhengityksestä tai raa’an sipulin silppuamisesta vauvan nukkumapaikan viereen, ei Koposen mukaan ole todistettua hyötyä – joskaan ei haittaakaan.

”Jos kokee, että niistä on apua, hyvä niin. Joskus vanhemmat kaipaavat myös rituaaleja, joita tehdä lapsen olon helpottamiseksi.”

Vauvan flunssa ja ulkoilu

Jos vauvalla ei ole kuumetta eikä ulkona ole kovia pakkasia, nuhaisenkin vauvan saa Koposen mukaan nukuttaa ulkona vaunuihin, jos vauva on siihen ennestään tottunut.

Tärkeintä on, että vauva nukkuu hyvät päiväunet, koska uni tukee paranemista. Ulkona saa olla, jos pakkasta ei ole yli viittä astetta ja lapsi on järkevästi puettu.”

Vauvan vanhempien ei tarvitse erityisesti varoa kulkemisiaan flunssakaudellakaan, jos vauva ei ole keskonen tai hänellä ei ole perussairauksia.

Myös kylpeminen on sallittua, mikäli lapsi on kuumeeton.

Pienen vauvan vanhempien ei myöskään tarvitse erityisesti varoa kulkemisiaan flunssakaudella, ainakaan jos vauva ei ole keskonen tai hänellä ei ole perussairauksia.

”Täydellinen eristäminen ei muutenkaan ole realistista, koska jos perheessä on muita lapsia, pöpöt kulkeutuvat kotiin esimerkiksi päiväkodista. Hyvään käsihygieniaan kannattaa toki panostaa.”

Milloin lääkäriin flunssaisen vauvan kanssa?

Tärkeintä nuhaisen tai flunssaisen vauvan hoidossa on seurata yleisvointia. Jos lapsi nukkuu kohtuullisesti ja saa syötyä, on kaikki yleensä hyvin. Jos syöminen sen sijaan takkuilee tukkoisen nenän takia, on syytä lähteä lääkäriin. Elimistön kuivumista pitää seurata.

Elimistön kuivumisen merkki vauvalla on etenkin se, ettei vaippoihin tule pissaa. Muita merkkejä voivat olla suun limakalvojen ja kielen kuivuminen tai käsien ja jalkojen viileys.

Myös vaikeaksi käyvä hengitys on aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Jos keuhkoissa on paljon limaa, vauva voi joutuu kompensoimaan hengitystä saadakseen tarpeeksi happea, ja hengitysrytmi kiihtyy. Hengityksen työläyden näkee myös tarkkailemalla apuhengityslihaksia: palleanseudulla näkyy pumppaavaa liikettä.

Koponen ei kuitenkaan pidä tarpeellisena, että vanhempi heräisi erikseen tarkkailemaan flunssaisen vauvan hengitystä yöaikaan.

”Jos on illalla niin huolissaan vauvan hengityksestä, että arveluttaa mennä nukkumaan, pitää käydä lääkärissä jo oman mielenrauhankin takia.”

Kolmas tärkeä syy hakeutua lääkäriin on yli 38 asteen kuume varsinkin alle kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla. Kuumeeseen liittyy sepsiksen eli veressä olevan bakteeritulehduksen riski. Sen oire on usein myös käsittelyarkuus.

Yli kolmen kuukauden ikäisille vauvoille voi antaa tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkettä, kuten tulehduskipulääkettä. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön ja oireiden pitkittyessä tulee aina ottaa yhteys lääkäriin.

Vauvan pitkittynyt flunssa ja jälkitaudit

Vauvalla on ensimmäisten 5–6 kuukauden aikana hyvä suoja bakteeritulehduksia vastaan äidiltä napanuoran kautta saatuna, joten flunssan jälkitaudit eivät ole pienillä vauvoilla tavallisia. Jos nuha on kuitenkin kestänyt pari viikkoa, itkuisuus ja ärtyisyys on lisääntynyt tai lapsella on kuumetta yli 38 astetta, tarkistetaan ensimmäisenä korvat. Myös keuhkokuume on mahdollinen – joskin harvinainen – jälkitauti.

”Kirkkaan ja läpinäkyvän rään muuttuminen vihertäväksi ja paksuksi on vahva merkki bakteeritulehduksesta”, Koponen sanoo.

Siinä missä yli kaksivuotiaan korvatulehdusta voidaan seurata pari päivää ilman antibiootteja, pienen vauvan korvatulehdus hoidetaan yleensä heti lääkekuurilla.

Yleisin vauvan flunssien vakava muoto on RS-virus, joka voi mennä keuhkoihin. Koska vauvan hengitystiet ovat luonnostaan kapeat, limaisuus tekee olon nopeasti tukalaksi.

”Jos alle vuoden ikäinen joutuu sairaalaan keuhkoputkiin levinneen rs-viruksen takia, ainut tehokas hoitokeino on liman mekaaninen imeminen. Limaa äyskäröidään, jotta elimistö saa taisteltua viruksen pois.”

Joskus harvoin pienillä lapsilla on muutakin tukkoisuutta kuin flunssaa. Näin voi olla esimerkiksi rakenteellisista syistä, allergian takia tai refluksioireiden vuoksi. Jos vauvan tukkoisuus jatkuu pitkään eikä tilanteeseen liity muita oireita, asia kannattaa siksi tutkia.

Vauvan flunssan ABC

  • Syöminen helpottuu, jos imetät tai pulloruokit tukkoista vauvaa pystyasennossa.
  • Kokeile vauvan sieraimiin apteekista saatavia keittosuolatippoja. Voit myös tiputtaa sieraimiin muutaman tipan äidinmaitoa.
  • Limaa voi poistaa mekaanisesti erilaisilla pienillä imulaitteilla.
  • Pidä vauvan päätä koholla esimerkiksi sängynpäätyä nostamalla.
  • Hyvä uni on paranemisen kannalta tärkeää.
  • Ulkona saa olla, jos pakkasta on korkeintaan viisi astetta ja lapsi järkevästi puettu.
  • Nuhaistakin lasta saa kylvettää, jos hän on kuumeeton.
  • Vauvan nuhaa voi hoitaa kotikonstein. Yli 38 asteen kuume, syömättömyys ja hengitysvaikeudet ovat syy lähteä lääkäriin.

Teksti: Jaana Tapio

Tutustu näihin tuotteisiin: