Silmä rähmii ja kutisee, ja luomet takertuvat yhteen. Luomen lisäksi silmäkin ehkä punoittaa ja pientä kipuakin on. Tuttu tunne?
Todennäköisesti sinuun on iskenyt luomenreunan tulehdus eli blefariitti, joka on kuivasilmäisyyden jälkeen yleisimpiä silmävaivoja.
”Tyypillistä blefariitille on luomen turpoaminen ja kuumotus, luomen asennon muutos sekä karsta ripsien rajassa”, silmätautien erikoisalajohtaja, ylilääkäri Matti Seppänen Terveystalosta sanoo.
”Erityisen ikäviltä silmät tuntuvat heti herätessä ja päivän päätteeksi, eli kun silmä on kuivimmillaan.”
Blefariitilla useita aiheuttajia: moni perussairaus lisää alttiutta
Luomenreunan tulehduksen yleisyyttä selittää se, että aiheuttajia on monia. Syynä saattaa olla esimerkiksi allergia, krooninen infektio, stafylokokkibakteeri, tietyt aknelääkkeet tai karvatuppipunkki.
Tulehdus voi myös johtua luomen reunassa sijaitsevien, talia erittävien rauhasten toimintahäiriöstä.
”Alttiutta blefariitille lisäävät myös monet perussairaudet, kuten kilpirauhasen toimintahäiriö sekä reuma- ja ihosairaudet”, Seppänen sanoo.
Vaiva on yleisin ikääntyvillä ja naisilla. Luomenreunan tulehdus kulkee usein käsi kädessä kuivien silmien kanssa, joten sitä esiintyy paljon päätetyötä tekevillä.
Hoitamaton blefariitti voi aiheuttaa vakavia seurauksia
Tulehtunut silmäluomi tuntuu ikävältä, mutta se ei ole vakava vaiva. Pitkään jatkuessaan ja hoitamattomana blefariitti saattaa kuitenkin johtaa pahempiin ongelmiin. Usein seurauksena on kuivasilmäisyyttä, kun silmän pinta ei pääse kostumaan kunnolla.
”Luomi saattaa myös päätyä virheasentoon ja kääntyä sisäänpäin. Ripset voivat alkaa hangata sarveiskalvoa ja aiheuttaa jopa näön alenemista. Erityisesti reumaatikoilla riski vaurioihin on suuri, sillä heillä sarveiskalvon pinnan tunto on heikentynyt eli hankausta ei välttämättä huomaa.”
Luomenreuna voi kääntyä myös ulospäin, mistä voi seurata paitsi silmien kuivumista myös alttiutta mikrobitulehduksille ja pahimmillaan näön alenemista.
Itsehoidossa tärkeintä hyvä luomihygienia – silmäpyyhe tuo helpotusta
Luomenreunan tulehduksen hoitaminen on siis erittäin tärkeää – ja onneksi hoito on helppoa kotikonstein, kuten Seppänen muistuttaa.
”Tärkein hoitomuoto on silmän hyvä hygienia ja hauduttelu. Suljetulle silmäluomelle asetetaan lämmin kääre kymmeneksi minuutiksi kaksi kertaa vuorokaudessa kahden viikon ajan. Kääreeksi sopii esimerkiksi lämpimään veteen kostutettu froteepyyhe. Hauduttelun jälkeen luomenreuna puhdistetaan huolellisesti.”
Luomien puhdistukseen voi käyttää esimerkiksi kostutettua harsotaitosta tai vanupuikkoa. Myös apteekista saatavat silmäpyyhkeet toimivat Seppäsen mukaan hyvin.
Silmäpyyhkeet soveltuvat myös monien muiden silmävaivojen – kuten näärännäpyn, sidekalvontulehduksen tai tukkeutuneiden kyynelkanavien – hoitoon ja yleisesti silmien alueen puhdistamiseen.
Luomenreunan tulehdus on helposti uusiutuva vaiva
”Jos blefariitti ei parane kotihoidolla kuukauden aikana tai oireet pahenevat nopeasti, on syytä kääntyä lääkärin puoleen”, Seppänen neuvoo. Tarvittaessa tulehdukseen käytetään paikallishoitona kortikosteroidi-antimikrobi-voidetta, ja vaikeimmissa tapauksissa voidaan harkita suun kautta otettavaa antibioottikuuria.
Luomenreunan tulehduksesta tekee erityisen kiusallisen vaivan se, että se uusiutuu helposti. Paranemisen jälkeen on siis muistettava vielä jälkihoito, jolla uusiutumista voidaan ehkäistä.
Tärkeää on pitää luomenreuna puhtaana. Sitä voi pyyhkiä esimerkiksi pumpulipuikolla tai silmäpyyhkeillä.
”Lisäksi säilöntäaineettomien kosteuttavien silmätippojen säännöllinen käyttö on hyödyllistä”, Seppänen vinkkaa.
Silmäluomen tulehduksen tyypillisiä oireita
- Luomet turpoavat, niitä kuumottaa ja luomen asento muuttuu.
- Silmät rähmivät eli ripsien juuriin kerääntyy karstaa.
- Silmiä kirvelee ja niissä on roskan tunnetta.
- Silmät voivat punottaa ja kipuilla.
Teksti: Sanna Jäppinen
Artikkelia on päivitetty 14.6.2024.