Takana on päivä tietokoneella, ja silmissä tuntuu olevan roskia. Silmät myös vuotavat ikävästi – eli ainakaan ne eivät ole kuivat, saattaa moni ajatella tutussa tilanteessa. Asia on kuitenkin juuri päinvastoin.

”Tätä kutsutaan paradoksaaliseksi vetistelyksi”, kertoo silmätautien erikoislääkäri Osmo Kari. Kuiva silmä voi kyynelehtiä pienestäkin ärsykkeestä, kuten tuulesta, pölystä tai tupakansavusta, mutta vetinen neste ei voitele ja kosteuta silmää samalla tavalla kuin normaali kyynelneste.

Kuivasilmäisyyden muita oireita ovat esimerkiksi kutina, kirvely, valonarkuus sekä näöntarkkuuden vaihtelu.

Miksi silmät kuivuvat?

Aiheeseen liittyvää

Kuivasilmäisyys on yleisimpiä silmävaivoja. Kuivuminen aiheutuu kyynelnesteen puutteesta tai sen liiallisesta haihtumisesta – tai molemmista samaan aikaan.Silmän tulisi pysyä kosteana 10 sekuntia räpäytysten välillä. Jos kyynelnesteen pintajännitys on huono, seuraa kuivumisoireita. Silmä voikin vetistää kuivuuttaan.

Koneellisen ilmastoinnin ja päätetyön lisääntyminen ovat tehneet vaivasta tutun yhä useammalle. Tietokonetta, tv:tä tai kännykkää tuijottaessa räpyttely unohtuu, eikä kyynelneste levity normaalisti. Koneellinen ilmastointi puolestaan kuivattaa silmiä aiheuttamalla vetoa ja myös siksi, että se voi levittää epäpuhtauksia.

Myös ulkoiset ärsykkeet kuivattavat silmiä. Korkea lämpötila voi kuivattaa silmiä, ja monilla oireet ilmaantuvat tai pahenevat syksyisin lämmityskauden alkaessa. Lisäksi viima ja pakkanen saattavat pahentaa kuivumista. Keväällä katupöly ja kesällä voimakas aurinko rasittavat silmiä.

Mitä haittaa silmien kuivumisesta voi olla?

Silmien kuivuus voi aiheuttaa muita silmävaivoja. Kirvely, kutina, roskantunne, punoitus rähmiminen ja näöntarkkuuden vaihtelu ovat yleisimpiä silmän kuivumisesta seuraavia vaivoja. Kuivumisesta voi myös seurata toistuvia silmätulehduksia.

Mikä aiheuttaa kuivasilmäisyyttä?

Silmien kuivuus lisääntyy iän myötä, ihmisen muutenkin kuivuessa. Vanhemmiten myös esimerkiksi silmäluomen asennon muutos voi kiihdyttää kuivumista.

Kuivasilmäisyys on yleistä yli 40-vuotiailla naisilla hormonitoiminnan muuttuessa. Kari muistuttaa, että hormonikorvaushoidoissa annettava estrogeeni ei välttämättä suojaa silmiä kuivumiselta vaan saattaa pahentaa vaivaa, koska silmät tarvitsevat myös androgeenejä eli mieshormoneja pysyäkseen kosteina.

Nykyään kuivat silmät vaivaavat nuorempiakin. Lisääntyneen ruutuajan ohella ilmiötä selittävät muun muassa piilolasien käyttö sekä yleistyneet taittovirheleikkaukset.

Silmien kuivuminen voi liittyä myös moniin sairauksiin, kuten kilpirauhasen häiriöihin tai diabetekseen, sekä lääkkeisiin, kuten verenpaine-, uni- ja psyykenlääkkeisiin.

”Myös antihistamiinit kuivattavat silmiä, joten niitä ei pidä käyttää jatkuvasti”, Kari toteaa.

Silmätipat, voide vai geeli – valitse sopiva tuote

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan oireiden mukaan. Kotikonsteina riittävä räpyttely, työn tauottaminen, ilmastoinnin säätö ja huoneilman kostutus voivat helpottaa oireita. Jos nämä eivät auta eikä silmien kuivuuteen liity sairautta, oireita voi lievittää helposti itsehoitotuotteilla. ”Kuiva silmä on kranttu, joten kannattaa etsiä omalle silmälle sopiva tuote. Silmätipat eivät saa missään tapauksessa ärsyttää silmää entisestään”, Kari sanoo.

Varsinkin pitkäaikaisessa ja säännöllisessä käytössä on suositeltavaa käyttää säilöntäaineettomia valmisteita. Uutta valmistetta kannattaisi ensin kokeilla vain toiseen silmään. Silmien kuivumisesta ei kannata kärsiä turhaan, koska useimmiten niitä voidaan hoitaa tai ainakin helpottaa.

Päiväkäytössä koostumukseltaan ohuemmat nestemäiset tipat ovat usein miellyttävimpiä, sillä ne eivät sumenna näköä. Nukkuessa kyyneleritys pysähtyy kokonaan, joten yöllä toimivat paksummat ja tehokkaammat kostutustuotteet eli silmävoiteet tai -geelit. Voiteita tai geelejä voi käyttää päivälläkin vaikkapa ruokatunnin aikana, jolloin tuote ehtii vaikuttaa. 

Jos oireet ovat hankalia, kuivaan silmään liittyvä pintatulehdus on syytä hoitaa. Siihen voi kokeilla kromoglikaattitippoja, joilla on lievä tulehdusta estävä vaikutus.

”Jos oireet eivät helpota itsehoitotuotteiden avulla muutaman viikon aikana, on aina syytä kääntyä lääkärin puoleen”, Kari muistuttaa.

Näin ehkäiset silmien kuivumista

  • Kun luet kirjaa, katsot televisiota tai tuijotat tietokonetta, muista räpytellä.
  • Varmista päätetyössä oikea ergonomia: katseen pitää kohdistua alaspäin.
  • Säädä koneellista ilmastointia ja lämmitystä pienemmälle: liian kova virtaus ja lämpötila kuivattavat silmiä.
  • Suojaa arat silmät viimalta ja pakkaselta erityisillä suojalaseilla, joita saa myös vahvuuksilla.

Teksti: Sanna Jäppinen

Asiantuntija: Osmo Kari, LKT, silmäallergologian dosentti, silmätautien erikoislääkäri, FEBO