Tavallinen flunssa ja influenssa ovat monelle jokavuotisia tuttavuuksia. Tässä osiossa on paljon tutkittua tietoa flunssan oireiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta sekä käytännön kokemuksia.
Flunssa eli nuhakuume on suomalaisten yleisin hengitystieinfektio. Se voi koetella tervettä aikuista useita kertoja ja pikkulasta jopa kymmenen kertaa vuodessa.
Nenän kuivat limakalvot on tavallinen vaiva suomalaisessa ilmastossa. Talvella pakkanen saa nenän kipristelemään eikä sitä seuraava katu- ja siitepölykausi helpota tilannetta.
Koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19:ää, influenssavirustulehdusta ja etenkin rinoviruksesta johtuvaa flunssaa on usein vaikea erottaa toisistaan. Koronaa vastaan kannattaa yhä rokottautua, käyttää maskia, pestä hyvin käsiä ja välttää tungoksia.
Jomotusta ohimoilla, paineen tuntua, pakko hengittää suun kautta. Avaava nenäsumute helpottaa oloa ja lievittää poskiontelotulehduksenkin oireita. Katso videolta, kuinka saat nenäsumutteesta parhaan avun!
Vuotavan tai tukkoisen nenän taustat on hyvä selvittää, jos nuha kestää pitkään. Mutta mitä nuhalla oikeastaan tarkoitetaan? Ja tiesitkö, että nuhatyyppejä ja nuhan syitä on monenlaisia?
Kurkkukipu liittyy useimmiten tavalliseen virusflunssaan, joka paranee itsestään. Normaaliaikana oireita voi lievittää kotikonstein ja apteekin itsehoitotuotteilla.
Flunssan hyvä hoito nenäsuihkeilla ehkäisee poskiontelotulehduksen kehittymistä ja helpottaa jo syntyneen vaivan oireita. Tulehduksen ehkäisyssä merkitystä on myös suuhygienialla.
Jos yskä kestää yli kolme viikkoa, sitä kutsutaan pitkittyneeksi. Oireita voi usein helpottaa kotikonstein ja ilman reseptiä saatavilla yskänlääkkeillä, mutta pitkittyneen yskän syy kannattaa selvittää lääkärissä.
Avaavat nenäsuihkeet ovat tehokkaita nenän tukkoisuuden hoidossa, mutta niitä ei kannata sumutella menemään miten sattuu. Nenäsumutteisiin voi jäädä myös koukkuun.
Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka voi aiheuttaa suuri joukko mahdollisia virustyyppejä, joista yleisimpiä ovat rino- eli nuhavirukset ja koronavirukset.