Tavallinen flunssa ja influenssa ovat monelle jokavuotisia tuttavuuksia. Tässä osiossa on paljon tutkittua tietoa flunssan oireiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta sekä käytännön kokemuksia.

Flunssan oireet ja hoito

Näytä kaikki kategoriat
Kiusaako-poskiontelotulehdus
17.2.2020

Flunssan hyvä hoito nenäsuihkeilla ehkäisee poskiontelotulehduksen kehittymistä ja helpottaa jo syntyneen vaivan oireita. Tulehduksen ehkäisyssä merkitystä on myös suuhygienialla. Valtaosa poskiontelotulehduksista paranee ilman antibiootteja.

Lue lisää
Kiusaaako pitkittynyt yskä?
30.12.2019

Jos yskä kestää yli kolme viikkoa, sitä kutsutaan pitkittyneeksi. Oireita voi usein helpottaa kotikonstein ja ilman reseptiä saatavilla yskänlääkkeillä, mutta pitkittyneen yskän syy kannattaa selvittää lääkärissä.

Lue lisää
6.11.2019

Kun flunssa on tulollaan, kannattaa satsata sinkkiin. Valmisteen muoto ja käyttötapa vaikuttavat sen tehoon. Sinkkiä pitää ottaa tarpeeksi paljon ja oikealla tavalla, jotta siitä on apua.

Lue lisää
11.4.2019

Avaavat nenäsuihkeet ovat tehokkaita nenän tukkoisuuden hoidossa, mutta niitä ei kannata sumutella menemään miten sattuu. Nenäsumutteisiin voi jäädä myös koukkuun.

Lue lisää
nenä tukossa
1.4.2019

Nenän lievää tukkoisuutta voi helpottaa niistämisen eli nenän puhdistuksen lisäksi keittosuolan sumuttamisella tai huuhtelulla. Oiretta voi hoitaa myös kortisonipitoisilla nenäsumutteilla eli nenäkortikosteroideilla, joita voi käyttää pidempiaikaisesti.

Lue lisää
mies kaivaa nenää
22.3.2019

Flunssaisella ihmisellä on viruksia runsaasti erityisesti nenän eritteessä, ja aivastaminen tai niistäminen sisätiloissa aiheuttaa tartuntavaaran muutaman metrin säteellä.

Lue lisää
Malta levätä flunssan aikana
4.3.2019

Flunssan aikana ja sen jälkeen on tärkeää malttaa levätä tarpeeksi. Jälkitaudit iskevät helposti, jos liikkumaan lähtee liian aikaisin.

Lue lisää
18.2.2019

Aikuinen sairastaa vuodessa keskimäärin 2–3 flunssaa. Hyvä uutinen on, että flunssaa voi ennaltaehkäistä ja sen kestoa lyhentää.

Lue lisää
5.3.2018

Tavallinen flunssa kestää yleensä hoidosta riippumatta saman ajan. Oloa kannattaa kuitenkin helpottaa.

Lue lisää
flunssan hoito
14.11.2017

Tavallista flunssaa voi useimmiten hoitaa rauhassa kotona. Vanhat konstit toimivat edelleen ja apteekista löytyy myös uusia apuja.

Lue lisää
nenän hoito
13.10.2017

Kuivuus, tukkoisuus ja pienet nenäverenvuodot ovat tuttuja vaivoja melkein kaikille. Oikealla hoidolla niistä voi usein päästä eroon.

Lue lisää
29.5.2017

Influenssa on tavallista kausiflunssaa eli nuhakuumetta pitkäkestoisempi ja oireiltaan voimakkaampi

Lue lisää
29.5.2017

Kun flunssa iskee, tärkeintä on levätä ja lievittää oireita. Flunssaa aiheuttavia viruksia on monia, ja oireet vaihtelevat jonkin verran viruksen mukaan.

Lue lisää
nain-lievitat-flunssan-oireita
3.11.2016

Kun flunssa iskee, tärkeintä on levätä ja lievittää oireita. Flunssalla on erilaisia vaiheita, ja esimerkiksi kuiva ärsytysyskä saattaa muuttua vähitellen sitkeän liman yskimiseksi

Lue lisää
19.1.2016

Yleisimpiä pitkittyneen yskän aiheuttajia ovat krooninen nuha, astma ja refluksitauti.

Lue lisää
27.5.2014

Suojaako juuri sairastettu flunssa uusilta? Voiko flunssa olla minulle vaarallinen? Lue lääkärin vastaukset yleisimpiin väitteisiin flunssasta.

Lue lisää
27.5.2014

Flunssa eli nuhakuume on suomalaisten yleisin hengitystieinfektio. Se voi koetella tervettä aikuista useita kertoja ja pikkulasta jopa kymmenen kertaa vuodessa. Flunssaan auttavat lepo, lämmin juoma ja flunssalääkkeet.

Lue lisää
4.11.2013

Vanhan kansan mukaan flunssa kestää hoitamattomana kaksi viikkoa, hoidettuna 14 vuorokautta. Onko näin? Entä miten tupakointi vaikuttaa flunssaan? Pellon terveyskeskuksen lääkäri Jukka Pätsi vastaa väittämiin.

Lue lisää
24.10.2012

Joka vuosi kymmenen prosenttia suomalaisista sairastuu influenssaan. Tauti voi olla oireeton, mutta pahimmillaan influenssa voi jälkitauteineen viedä hautaan.

Lue lisää
miten-hoidan-flunssan
22.10.2012

Atshii! Taitaa tulla flunssa: aivastuttaa, nenä on tukossa ja kurkku kipeä. Miten hoidan flunssan oikein? Terveyskeskuslääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Marjo Parkkila-Harju neuvoo.

Lue lisää
flunssa on ihmisen yleisin sairaus
11.2.2011

Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka voi aiheuttaa suuri joukko mahdollisia virustyyppejä, joista yleisimpiä ovat rino- eli nuhavirukset ja koronavirukset.

Lue lisää