Tavallinen flunssa ja influenssa ovat monelle jokavuotisia tuttavuuksia. Tässä osiossa on paljon tutkittua tietoa flunssan oireiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta sekä käytännön kokemuksia.

Flunssan oireet ja hoito

Näytä kaikki kategoriat
 
20.9.2023

Lintuinfluenssan raju leviämistahti Suomessa on herättänyt huolta. Kokosimme aiheesta kymmenen kysymystä, jotka askarruttavat juuri nyt.

Lue lisää
 
3.5.2023

Sydänlihastulehdus eli myokardiitti syntyy usein jonkin virusinfektion jälkitautina. Onneksi ikävä vaiva on melko harvinainen.

Lue lisää
 
10.4.2023

Flunssa eli nuhakuume on suomalaisten yleisin hengitystieinfektio. Se voi koetella tervettä aikuista useita kertoja ja pikkulasta jopa kymmenen kertaa vuodessa.

Lue lisää
 
12.1.2023

Juuri kun olet nukahtamaisillasi, äkillinen yskänpuuska havahduttaa. Yöllinen yskä on ikävä kaveri, joka pitää valveilla väsymyksestä huolimatta. 

Lue lisää
 
4.4.2022

Nenän kuivat limakalvot on tavallinen vaiva suomalaisessa ilmastossa. Talvella pakkanen saa nenän kipristelemään eikä sitä seuraava katu- ja siitepölykausi helpota tilannetta.

Lue lisää
 
18.3.2022

Influenssa on tavallista kausiflunssaa eli nuhakuumetta pitkäkestoisempi ja oireiltaan voimakkaampi

Lue lisää
 
12.1.2022

Koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19:ää, influenssavirustulehdusta ja etenkin rinoviruksesta johtuvaa flunssaa on usein vaikea erottaa toisistaan. Koronaa vastaan kannattaa yhä rokottautua, käyttää maskia, pestä hyvin käsiä ja välttää tungoksia.

Lue lisää
 
27.10.2021

Kuivat limakalvot altistavat nenäverenvuodolle, ja siksi vaiva yleistyy talvikuukausina. Muitakin syitä nenäverenvuodolle on.

Lue lisää
 
20.4.2021

Pitkittyneistä koronavirustaudin oireista kärsii arviolta joka kymmenes taudin sairastanut. Arvoitukselliset oireet saattavat ilmetä aaltoillen.

Lue lisää
 
15.2.2021

Yskä on usein hankala vaiva, mutta sitä voi onneksi hillitä monin keinoin. Limaisen tai kuivan ärsytysyskän pitkittyessä on syytä lähteä lääkäriin.

Lue lisää
 
21.12.2020

Jomotusta ohimoilla, paineen tuntua, pakko hengittää suun kautta. Avaava nenäsumute helpottaa oloa ja lievittää poskiontelotulehduksenkin oireita. Katso videolta, kuinka saat nenäsumutteesta parhaan avun!

Lue lisää
 
21.10.2020

Vuotavan tai tukkoisen nenän taustat on hyvä selvittää, jos nuha kestää pitkään. Mutta mitä nuhalla oikeastaan tarkoitetaan? Ja tiesitkö, että nuhatyyppejä ja nuhan syitä on monenlaisia?

Lue lisää
 
30.9.2020

Aikuiset voivat sairastua flunssaan muutaman kerran vuodessa, lapset vieläkin useammin. Onko flunssa vaarallinen ja voiko flunssa tulla kylmästä?

Lue lisää
 
23.9.2020

Kurkkukipu liittyy useimmiten tavalliseen virusflunssaan, joka paranee itsestään. Normaaliaikana oireita voi lievittää kotikonstein ja apteekin itsehoitotuotteilla.

Lue lisää
 
17.2.2020

Flunssan hyvä hoito nenäsuihkeilla ehkäisee poskiontelotulehduksen kehittymistä ja helpottaa jo syntyneen vaivan oireita. Tulehduksen ehkäisyssä merkitystä on myös suuhygienialla.

Lue lisää
 
30.12.2019

Jos yskä kestää yli kolme viikkoa, sitä kutsutaan pitkittyneeksi. Oireita voi usein helpottaa kotikonstein ja ilman reseptiä saatavilla yskänlääkkeillä, mutta pitkittyneen yskän syy kannattaa selvittää lääkärissä.

Lue lisää
 
6.11.2019

Kun flunssa on tulollaan, kannattaa satsata sinkkiasetaatti-imeskelytabletteihin. Valmisteen muoto ja käyttötapa vaikuttavat sen tehoon.

Lue lisää
 
11.4.2019

Avaavat nenäsuihkeet ovat tehokkaita nenän tukkoisuuden hoidossa, mutta niitä ei kannata sumutella menemään miten sattuu. Nenäsumutteisiin voi jäädä myös koukkuun.

Lue lisää
 
1.4.2019

Nenän lievää tukkoisuutta voi helpottaa niistämisen eli nenän puhdistuksen lisäksi keittosuolan sumuttamisella tai huuhtelulla.

Lue lisää
 
4.3.2019

Flunssan aikana ja sen jälkeen on tärkeää malttaa levätä tarpeeksi. Jälkitaudit iskevät helposti, jos liikkumaan lähtee liian aikaisin.

Lue lisää
 
18.2.2019

Aikuinen sairastaa vuodessa keskimäärin 2–3 flunssaa. Hyvä uutinen on, että flunssaa voi ennaltaehkäistä ja sen kestoa lyhentää.

Lue lisää
 
5.3.2018

Tavallinen flunssa kestää yleensä hoidosta riippumatta saman ajan. Oloa kannattaa kuitenkin helpottaa.

Lue lisää
 
14.11.2017

Tavallista flunssaa voi useimmiten hoitaa rauhassa kotona. Vanhat konstit toimivat edelleen ja apteekista löytyy myös uusia apuja.

Lue lisää
 
4.11.2013

Vanhan kansan mukaan flunssa kestää hoitamattomana kaksi viikkoa, hoidettuna 14 vuorokautta. Onko näin? Entä miten tupakointi vaikuttaa flunssaan?

Lue lisää
 
22.10.2012

Atshii! Taitaa tulla flunssa: aivastuttaa, nenä on tukossa ja kurkku kipeä. Miten hoidan flunssan oikein? Terveyskeskuslääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Marjo Parkkila-Harju neuvoo.

Lue lisää
 
11.2.2011

Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka voi aiheuttaa suuri joukko mahdollisia virustyyppejä, joista yleisimpiä ovat rino- eli nuhavirukset ja koronavirukset.

Lue lisää