Tavallinen flunssa ja influenssa ovat monelle jokavuotisia tuttavuuksia. Tässä osiossa on paljon tutkittua tietoa flunssan oireiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta sekä käytännön kokemuksia.
Yskä on usein hankala vaiva, mutta sitä voi onneksi hillitä monin keinoin. Limaisen tai kuivan ärsytysyskän pitkittyessä on syytä lähteä lääkäriin. Lue erilaisista yskistä ja poimi jutun lopusta vinkit yskän hoitoon ja yskänlääkkeen valintaan!
Jomotusta ohimoilla, paineen tuntua, pakko hengittää suun kautta. Avaava nenäsumute helpottaa oloa ja lievittää poskiontelotulehduksenkin oireita. Katso videolta, kuinka saat nenäsumutteesta parhaan avun!
Onko nenän aina pakko kuivua lämmityskauden myötä ja viimeistään pakkasten saapuessa? Ei ole. Eikä se saisikaan kuivua, sillä terve nenä taistelee parhaiten taudinaiheuttajia vastaan. Katso videolta, kuinka huolehdit nenäsi hyvinvoinnista tehokkaasti!
Vuotavan tai tukkoisen nenän taustat on hyvä selvittää, jos nuha kestää pitkään. Mutta mitä nuhalla oikeastaan tarkoitetaan? Ja tiesitkö, että nuhatyyppejä ja nuhan syitä on monenlaisia? Siksi on myös erilaisia hoitokeinoja.
Kurkkukipu liittyy useimmiten tavalliseen virusflunssaan, joka paranee itsestään. Normaaliaikana oireita voi lievittää kotikonstein ja apteekin itsehoitotuotteilla.
Uuden koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19-tautia ja rinoviruksen aiheuttamaa flunssaa on vaikea erottaa toisistaan samankaltaisten oireiden vuoksi. Mutta jos hajuaisti katoaa, kyseessä on todennäköisesti korona.
Flunssan hyvä hoito nenäsuihkeilla ehkäisee poskiontelotulehduksen kehittymistä ja helpottaa jo syntyneen vaivan oireita. Tulehduksen ehkäisyssä merkitystä on myös suuhygienialla. Valtaosa poskiontelotulehduksista paranee ilman antibiootteja.
Jos yskä kestää yli kolme viikkoa, sitä kutsutaan pitkittyneeksi. Oireita voi usein helpottaa kotikonstein ja ilman reseptiä saatavilla yskänlääkkeillä, mutta pitkittyneen yskän syy kannattaa selvittää lääkärissä.
Avaavat nenäsuihkeet ovat tehokkaita nenän tukkoisuuden hoidossa, mutta niitä ei kannata sumutella menemään miten sattuu. Nenäsumutteisiin voi jäädä myös koukkuun.
Nenän lievää tukkoisuutta voi helpottaa niistämisen eli nenän puhdistuksen lisäksi keittosuolan sumuttamisella tai huuhtelulla. Oiretta voi hoitaa myös kortisonipitoisilla nenäsumutteilla eli nenäkortikosteroideilla, joita voi käyttää pidempiaikaisesti.
Flunssaisella ihmisellä on viruksia runsaasti erityisesti nenän eritteessä, ja aivastaminen tai niistäminen sisätiloissa aiheuttaa tartuntavaaran muutaman metrin säteellä.
Kun flunssa iskee, tärkeintä on levätä ja lievittää oireita. Flunssaa aiheuttavia viruksia on monia, ja oireet vaihtelevat jonkin verran viruksen mukaan.
Kun flunssa iskee, tärkeintä on levätä ja lievittää oireita. Flunssalla on erilaisia vaiheita, ja esimerkiksi kuiva ärsytysyskä saattaa muuttua vähitellen sitkeän liman yskimiseksi
Flunssa eli nuhakuume on suomalaisten yleisin hengitystieinfektio. Se voi koetella tervettä aikuista useita kertoja ja pikkulasta jopa kymmenen kertaa vuodessa. Flunssaan auttavat lepo, lämmin juoma ja flunssalääkkeet.
Vanhan kansan mukaan flunssa kestää hoitamattomana kaksi viikkoa, hoidettuna 14 vuorokautta. Onko näin? Entä miten tupakointi vaikuttaa flunssaan? Pellon terveyskeskuksen lääkäri Jukka Pätsi vastaa väittämiin.
Joka vuosi kymmenen prosenttia suomalaisista sairastuu influenssaan. Tauti voi olla oireeton, mutta pahimmillaan influenssa voi jälkitauteineen viedä hautaan.
Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka voi aiheuttaa suuri joukko mahdollisia virustyyppejä, joista yleisimpiä ovat rino- eli nuhavirukset ja koronavirukset.