Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssaviruksen aiheuttama hengitystietulehdus. Tautia on Suomessa joka vuosi talvisaikaan. Epidemia alkaa useimmiten joulukuussa ja jatkuu maaliskuun loppupuolelle, joinain vuosina vähän pitempäänkin.

Influenssaviruksia on useampia. Päätyypit ovat influenssa A- ja B-virukset. Niissä ei ole suurta eroa. Yleensä epidemian alussa tautia aiheuttaa A-virus, B-virus alkaa kiertää ihmisissä myöhemmin.

Influenssa – oireet?

Influenssan oireet ovat usein samantyylisiä kuin flunssassa: kuumetta ja ylähengitystieoireita, kuten kurkkukipua, yskää ja nuhaa.

Korkea kuume on influenssassa tavallista. Se voi nousta jopa 39–40 asteeseen ja jatkua useamman päivän. Myös lihaskivut ovat influenssalle tyypillinen oire.

Oireet voivat olla erilaisia eri ihmisillä. Usein tauti kuitenkin alkaa lihaskivuilla, sen jälkeen nousee kuume.

Influenssa, flunssa vai korona – mistä tietää, mikä tauti?

Influenssavirusten kanssa samaan aikaan liikkuu RS-virusta ja koronavirusta. Voi olla vaikea erottaa, mistä oma tauti johtuu.

Usein influenssa on muita virustauteja ankarampi. Se voi kuitenkin tulla lievempänä ja muistuttaa nuhakuumetta, jos ihminen on ottanut influenssarokotteen tai saanut osittaisen immuniteetin aiemmin sairastamastaan samantyyppisestä viruksesta.

Korkea kuume ja lihaskivut viittaavat enemmän influenssaan kuin muuhun flunssaan.

Miten influenssa tarttuu?

Kyseessä on hengitystievirus, eli influenssa tarttuu yleensä ilman kautta, pääosin pisaratartuntana.

Kun influenssaa on liikkeellä, kannattaa välttää isoja ihmisjoukkoja ja flunssaisten ihmisten seuraa sekä pestä käsiä huolellisesti. Hengityssuojain voi suojata jonkin verran, mutta tiedot tästä ovat hieman ristiriitaisia.

Influenssarokote pienentää sairastumisen riskiä.

Influenssa – hoito kotona?

Influenssasta paranee useimmiten noin viikon sisällä. Tauti menee yleensä ohi itsestään, mutta kotona kannattaa muistaa:

  • Lepo ja rasituksen välttäminen.
  • Kuumetta alentavat lääkkeet, esimerkiksi parasetamoli.
  • Riittävä nesteytys – vaikkapa mustaviinimarjamehu on hyvä juoma influenssassa.

Milloin lääkäriin?

Perusterve nuori ihminen voi useimmiten sairastaa rauhassa kotona.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kuume on kova, yleiskunto laskee niin, ettei kotona pärjää, tai tulee hengitysvaikeuksia.

Herkästi lääkäriin kannattaa lähteä, jos sairastuneella on esimerkiksi syöpähoidot kesken, perussairauksia kuten sydän- ja verisuonisairauksia tai kroonisia sairauksia, jotka heikentävät puolustuskykyä.

Miten influenssa todetaan?

Jos ihminen hakeutuu hengitystulehduksen takia sairaalaan, pyritään tauti diagnosoimaan: on hyvä tietää mikä tauti on kyseessä, sillä influenssaan on lääkkeitä. Influenssa todetaan nielunäytteen perusteella. Terveydenhuollossa on nykyään testejä, jotka toteavat, onko kyseessä influenssa-, korona- vai RS-virus.

Influenssan ja koronan erottavan kotitestin voi tehdä, jos taudin syy on epäselvä ja sairastuneella on esimerkiksi perussairaus, jonka takia influenssaan voi tarvita lääkärin hoitoa.

Onko influenssaan lääkettä?

Influenssaan on viruslääkkeitä, jotka hieman lyhentävät oireiden kestoa sekä vähentävät jälkitautien riskiä. Tavallisin influenssan hoitoon käytettävä lääke on oseltamiviiri.

Lääkkeestä on hyötyä, jos sen aloittaa kohtuullisen varhain, 1–2 vuorokauden sisällä oireiden alusta. Lääkäri harkitsee, kannattaako lääkitys aloittaa.

Jos influenssaan sairastuneen perheessä on vaikkapa syöpää sairastava ihminen, tälle saatetaan antaa influenssalääkitys suojalääkkeeksi.

Miten välttää influenssan jälkitaudit?

Influenssan jälkitautina ilmenee jonkin verran esimerkiksi sydänlihastulehduksia. Kannattaa siis antaa itsensä toipua rauhassa ja aloittaa liikunta paranemisen jälkeen asteittain.

Jälkitautina voi saada myös bakteerin aiheuttaman keuhkokuumeen. Tätä voi epäillä, jos viikko taudin alkamisen jälkeen kuume nousee uudelleen sekä tulee märkäisiä ysköksiä, pistosta rinnassa ja ehkä hengenahdistusta. Pneumokokkirokote suojaa keuhkokuumeelta.

influenssa_730x400_l.jpg

Kenen kannattaa ottaa influenssarokote?

Influenssarokote on hyvä idea melkeinpä kaikille. Se kannattaa ottaa loka-marraskuussa, ennen kuin tauti alkaa kiertää.

Kansallisessa rokotusohjelmassa influenssarokotetta suositellaan esimerkiksi seuraaville ihmisille:

  • raskaana olevat naiset
  • 65 vuotta täyttäneet
  • varusmiehet
  • alle 7-vuotiaat
  • sairauden ja hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat, esimerkiksi kroonisesti sydän- tai keuhkosairaat, diabeetikot, maksan tai munuaisten vajaatoiminnasta kärsivät, vastustuskykyä heikentävää tautia kantavat, syöpähoidoissa olevat.

Asiantuntija: infektiosairauksien erikoislääkäri, dosentti Veli-Jukka Anttila
Teksti: Jenni Kleemola

Aiheeseen liittyviä artikkeleja
18.3.2022 Tietoa ja vinkkejä
Influenssa