Emättimen limakalvojen kuivuus on myös nuorilla naisilla tyypillinen ongelma. Nuoret naiset kokevat näitä vaivoja esimerkiksi ehkäisypillereiden käytön yhteydessä.

Alapään limakalvojen kuivuuteen voi liittyä kutinaa, kirvelyä ja ärsytystä tai yhdyntä- ja virtsaamiskipuja. Oireet ovat varsin tavallisia, eivätkä ne aina johdu hiivatulehduksesta tai pH-arvon epätasapainosta.

Lääkehoito, tietyt sairaudet, solunsalpaajahoito, endometrioosilääkkeet tai gynekologiset toimenpiteet voivat aiheuttaa alapään kuivuutta ja ikäviä vaivoja. Estrogeenipuutosta voi esiintyä myös nuorella esimerkiksi munasarjojen toimintahäiriöstä johtuen.

Emättimen limakalvojen ohenemista, kuivumista ja ärtymistä ilmenee myös imettävillä tai raskaana olevilla naisilla. Tällöin limakalvot ovat usein väliaikaisesti kuivat hormonaalisten muutosten takia raskauden tai imetyksen aikana.

Elämäntavat emättimen kuivuuden taustalla

Jossain vaiheessa elämäänsä emättimen kuivuudesta kärsii noin joka toinen nainen. Hyvä hygienia on tärkeää, mutta kuivuuden syynä voi olla myös liiallinen pesu. Lisäksi intiimialueen kuivuus voi johtua atooppisesta ihottumasta, stressistä, runsaasta uimisesta tai pyöräilystä ja ruokavaliosta.

Jo teinitytöilläkin esiintyy vaivoja esimerkiksi stringien käytön vuoksi. Myös runsaasti sokeria tai valkoista viljaa sisältävä ruokavalio voi muuttaa emättimen pH-arvoa ja lisätä kuivumista.

Ongelmista kannattaa puhua, sillä niitä voi hoitaa ja lievittää kotona apteekista ilman reseptiä saatavilla intiimialueen itsehoitotuotteilla. Tämä on usein jo riittävä hoito, mutta jos oireet ovat vaikeita, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.