Tavallista kuukautiskipua voi hoitaa omatoimisesti tulehduskipulääkkeellä parin ensimmäisen vuotopäivän ajan. Tavallinen kuukautiskipu, eli primaarinen dysmenorrea, helpottuu parhaiten, kun tulehduskipulääke otetaan jo ennen oireita tai heti oireiden alkaessa. Tulehduskipulääkkeen teho perustuu siihen, että se estää prostaglandiini-hormonin erittymistä kohdun limakalvolta. Juuri tämä hormoni saa aikaan kohdun supistelua ja muita oireita säryistä pahoinvointiin ja ripuliin.

Hormonit hoitavat tehokkaasti

Jos tulehduskipulääkkeet eivät riitä avuksi, kannattaa hakea apua lääkäriltä. Lääkäri voi räätälöidä sopivan hoidon yhdessä potilaan kanssa. Moni nainen hyötyy esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereistä, jotka vähentävät myös prostaglandiinin eritystä ja lievittävät siten kipua. Kuukautisrytmiä voidaan myös harventaa ottamalla useampi pillerilevy peräkkäin, jolloin vuotoja tulee vain neljä kertaa vuodessa.

Toinen hormonaalinen vaihtoehto on hormonikierukka. Se toimii hyvin prostaglandiini-erityksen ja kipujen vähentäjänä. Hormonikierukka sopii useimmille naisille, eikä sen käytölle ole ikärajaa.

Kuukautiskipuihin voi auttaa myös liikunta, lämpöhoito ja ruokavalion muuttaminen.
Joskus kivun takaa löytyy gynekologinen sairaus. Jatkuva alavatsakipu tai ennen vuotoa ja koko vuodon ajan jatkuva kipu ovat syitä varata aika lääkärille.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riitta Heikkilä.