Mistä kipu ja särky johtuvat? Miten niitä voi hoitaa? Olemme koonneet tähän osioon tietoa erilaisista kivuista ja niiden oireista sekä yleisiä hoito-ohjeita.

Kipu ja särky

Näytä kaikki kategoriat
 
9.5.2023

Vaivaisenluu eli hallux valgus voi tuntua piinaavana kipuna jalkaterässä, mutta oireet helpottavat usein nopeasti.

Lue lisää
 
16.3.2023

Kuukautiskivut ovat usein ikäviä kramppeja alavatsassa menkkojen ensimmäisinä päivinä. Voit lievittää niitä lämmöllä, liikunnalla ja särkylääkkeillä.

Lue lisää
 
8.3.2023

Ikävä iskiaskipu säteilee alaselästä jalkaan. Iskias paranee harmillisen hitaasti – mutta yleensä aivan itsekseen.

Lue lisää
 
20.2.2023

Plantaarifaskiitin tunnistaa kantapääkivusta liikkeelle lähtiessä. Sen hoidossa tarvitaan sinnikkyyttä, mutta paranemisennuste on hyvä.

Lue lisää
 
25.1.2023

Hammassärky on ikävä vaiva. Tulehduskipulääke voi tuoda särkyyn ensiapua, mutta säryn syy on aina selvitettävä.

Lue lisää
 
4.1.2023

Vyöruusu on iholla rakkuloiva infektiotauti, joka voi jättää jälkeensä kivuliaan hermosäryn. Vyöruusun oireita voi lievittää apteekista saatavilla tuotteilla, mutta lääkäriin lähdön kanssa ei pidä viivytellä.

Lue lisää
 
30.11.2022

Polvi voi kipeytyä vähitellen tai äkillisesti. Oireet ratkaisevat, onko parempi seurata kipua jonkin aikaa vai mennä suoraan lääkäriin.

Lue lisää
 
8.3.2022

Kännykän jatkuva katselu voi olla rankkaa niska-hartiaseudulle. Jos päätä särkee tai niskajumi vaivaa, syynä voi olla runsas ruutuaika.

Lue lisää
 
14.2.2022

Kun olkapäätä särkee ja olkanivelen liikkuvuus heikkenee, vaivaa kutsutaan jäätyneeksi olkapääksi. Se voi parantua täydellisesti, mutta oireilu saattaa kestää vuosia. 

Lue lisää
 
3.2.2022

Kun kyynärpään ulkosyrjää särkee vaikka kahvikuppia nostaessa tai käden ojentaminen tuntuu kivuliaalta, syynä voi olla tenniskyynärpää. Sitkeä vaiva vaatii usein lepoa ja uusia tapoja esimerkiksi työergonomiassa.

Lue lisää
 
27.1.2022

Apteekista löytyy useita kivun itsehoitoon tarkoitettuja särkylääkevaihtoehtoja. Valintaan vaikuttaa esimerkiksi mahdollinen tulehdus, lääkevalmisteen sopiva annostelumuoto, muu terveydentila ja käytössä olevat muut lääkkeet.

Lue lisää
 
2.9.2021

Liikuntavamman hoidosta tuttu KKK-ohje on päivitetty. Kohoasento ja kompressio ovat edelleen päteviä ensiapukeinoja pehmytkudosvammoihin, mutta kylmähoidon hyöty on epäselvä.

Lue lisää
 
29.6.2021

Jooga, pilates, kuntopiiri, uinti – liikunta on tärkeää niin terveelle kuin kipeällekin selälle. Selkäkipu voi pakottaa lepäämään hetken, mutta liikkeelle kannattaa lähteä mahdollisimman pian. 

Lue lisää
 
1.6.2021

Nivelrikko (artroosi) on yleisin nivelsairaus niin Suomessa kuin muuallakin. Ikääntyminen nostaa sairauden todennäköisyyttä.

Lue lisää
 
19.5.2021

Itsemurhapäänsärky – miten sellaisen kanssa selviää? Tästä Senja Hernandez oli huolissaan, kun hänellä todettiin sarjoittainen päänsärky. Sittemmin Hernandez on löytänyt keinoja käsitellä kipua.

Lue lisää
 
27.1.2021

Lihasjännitys tuntuu niskassa ja hartioissa kipuna, jonka liikunta voi laukaista pois. Niskakipu ja hartiakipu myös pysyvät poissa, kun niiden aiheuttajat selvitetään ja niihin puututaan. Tilapäiseen kivun lievitykseen voi kokeilla paikallisvalmisteita. 

Lue lisää
 
20.1.2021

Venähdykset ja ruhjeet ovat tuttuja urheilijoille. Kivun ja tulehduksen täsmähoitoon tuo apua myös ibuprofeenia sisältävä kipugeeli, jota on helppo levittää ja joka ei tahraa. Katso ohjeet videolta!

Lue lisää
 
8.1.2021

Pienen lapsen kivun tunnistaminen ja paikantaminen on vaikeaa, koska potilas ei osaa puhua eikä ilmaista, mistä paha olo johtuu.

Lue lisää
 
7.1.2021

Päänsärkyjä on erilaisia. Päänsärkytaipumusta voi pitkälti hoitaa liikuntaa, unta ja juomatapoja petraamalla sekä tarvittaessa särkylääkkeellä. Toistuva ja toispuoleinen päänsärky on usein migreeniä. Jatkuva päänsärky on syy lähteä lääkäriin.

Lue lisää
 
3.12.2020

Nyrjähtikö nilkka, venähtikö reisi, tuliko ruhje? Tästä ei kannata liikaa masentua. Pienet vammat kannattaa hoitaa ripeästi kuntoon ja jatkaa elämää. Katso videolta, miten hyvänlaatuisia vammoja voi lievittää paikallisesti kipugeelillä!

Lue lisää
 
26.11.2020

Aikuisen korvatulehdus on tavallisesti korvakäytävän tulehdus. Sitä voi ehkäistä pitämällä korvakäytävän kuivana ja hoitamalla sitä korvasuihkeella. Lapsilla tavallinen välikorvan tulehdus on aikuisella yleensä flunssan jälkitauti ja vaatii aina lääkäriä.

Lue lisää
 
9.10.2020

Koronaan sairastunut perusterve ihminen voi käyttää ibuprofeenia kuumeen ja kivun itsehoidossa. Huolta ibuprofeenin turvallisuudesta koronaoireiden hoidossa ei ole pystytty näyttämään toteen tieteellisen tutkimusnäytön avulla.

Lue lisää
 
15.5.2020

Urheiluvamman paras hoito on ennaltaehkäisy, mutta aina se ei riitä. Tapaturmia sattuu niin kilpaurheilijoille kuin liikunnan harrastajille. Katso videolta Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen lääkärin ja fysiikkavalmentajan harjoitus- ja hoitovinkit!

Lue lisää
 
5.5.2020

Polven venähdyksen taustalla on usein liikunnan aikana otettu harha-askel, nopea suunnan muutos tai vaikka taklatuksi tuleminen. Suurin osa polven venähdyksistä paranee kotihoidolla ja itsestään. Venähdyksiä voi myös pyrkiä ehkäisemään ennalta.

Lue lisää
 
29.4.2020

Nilkan nyrjähdyksellä tarkoitetaan nilkan nivelsiteiden ylivenyttymistä tai nivelsiteiden vaurioitumista, kuten repeämistä. Vakavampia vammoja nilkassa ovat kehräsluiden tai muun nilkan tai jalkaterän alueen murtumat.

Lue lisää
 
20.1.2020

Kuntoilijan kohtaamat liikuntavammat ovat useimmiten lihas- tai nivelvammoja. Vammoja voi ehkäistä monipuolisella treenillä ja kuuntelemalla omaa kehoa. Jos vamma kuitenkin syntyy, tärkeää on hyvä ensiapu ja kivun hoito.

Lue lisää
 
20.2.2019

Kylmähoito tepsii akuuttiin kipuun, paikallishoitona kannattaa käyttää myös kipugeeliä. Terveelliset elämäntavat ja läheisyys ovat ennaltaehkäiseviä keinoja kohottaa kipukynnystä.

Lue lisää
 
27.8.2018

Alaselkäkipu on yleistä eikä siihen useinkaan löydy yhtä selkää syytä. Yleishoidoksi sopii parhaiten liikunta.

Lue lisää
 
3.5.2018

Ärtymys, makeanhimo ja haukottelu saattavat olla migreenin ensioireita. Jos migreeni on sinulle jo tuttu, toimi nopeasti.

Lue lisää
 
29.5.2017

Kuumeisena on tärkeää välttää rasitusta. Jos kyseessä on selkeästi flunssa, itsehoitona riittää lepo ja runsas juominen.

Lue lisää
 
3.6.2014

Lapsen kuumeen rajana pidetään 38 astetta. Jos lapsen kuume on 39 astetta tai hieman alle, lapselle kannattaa antaa kuumelääkettä. Jos yleiskunto heikkenee selvästi, on syytä käydä lääkärissä.

Lue lisää
 
3.6.2014

Lähes jokainen kärsii selkäkivusta joskus. Kipua voi ennaltaehkäistä liikkumalla ja pitämällä keskivartalon lihakset vahvoina. Jos kipu pitkittyy, kipulääkitys ja lääkärin apu voivat olla tarpeen.

Lue lisää
 
3.6.2014

Tavallisesti päänsärky on joko jännityspäänsärkyä tai migreeniä. Yleensä säryt on helppo erottaa toisistaan. Mitkä ovat tavallisen päänsäryn ja migreenin tunnusmerkit?

Lue lisää