Mistä kipu ja särky johtuvat? Miten niitä voi hoitaa? Olemme koonneet tähän osioon tietoa erilaisista kivuista ja niiden oireista sekä yleisiä hoito-ohjeita.

Kipu ja särky

Näytä kaikki kategoriat
15.5.2020

Urheiluvamman paras hoito on ennaltaehkäisy, mutta aina se ei riitä. Tapaturmia sattuu niin kilpaurheilijoille kuin liikunnan harrastajille. Katso videolta Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen lääkärin ja fysiikkavalmentajan harjoitus- ja hoitovinkit!

Lue lisää
5.5.2020

Polven venähdyksen taustalla on usein liikunnan aikana otettu harha-askel, nopea suunnan muutos tai vaikka taklatuksi tuleminen. Suurin osa polven venähdyksistä paranee kotihoidolla ja itsestään. Venähdyksiä voi myös pyrkiä ehkäisemään ennalta.

Lue lisää
29.4.2020

Nilkan nyrjähdyksellä tarkoitetaan nilkan nivelsiteiden ylivenyttymistä tai nivelsiteiden vaurioitumista, kuten repeämistä. Vakavampia vammoja nilkassa ovat kehräsluiden tai muun nilkan tai jalkaterän alueen murtumat.

Lue lisää
20.1.2020

Kuntoilijan kohtaamat liikuntavammat ovat useimmiten lihas- tai nivelvammoja. Vammoja voi ehkäistä monipuolisella treenillä ja kuuntelemalla omaa kehoa. Jos vamma kuitenkin syntyy, tärkeää on hyvä ensiapu ja kivun hoito.

Lue lisää
5.4.2019

Kipu voi liittyä kudosvaurioon tai tulehdukseen, mutta kyseessä voi olla myös vaikkapa fibromyalgia. Jos kipua ei hoideta, voi seurata muita vaivoja.

Lue lisää
pippa laukka
20.2.2019

Kylmähoito tepsii akuuttiin kipuun, paikallishoitona kannattaa käyttää myös kipugeeliä. Terveelliset elämäntavat ja läheisyys ovat ennaltaehkäiseviä keinoja kohottaa kipukynnystä.

Lue lisää
27.8.2018

Alaselkäkipu on yleistä eikä siihen useinkaan löydy yhtä selkää syytä. Yleishoidoksi sopii parhaiten liikunta.

Lue lisää
3.5.2018

Ärtymys, makeanhimo ja haukottelu saattavat olla migreenin ensioireita. Jos migreeni on sinulle jo tuttu, toimi nopeasti.

Lue lisää
29.5.2017

Kuumeisena on tärkeää välttää rasitusta. Jos kyseessä on selkeästi flunssa, itsehoitona riittää lepo ja runsas juominen.

Lue lisää
29.5.2017

Jos pienellä lapsella on korva kipeänä, kivun lähdettä ja vakavuutta ei voi varmuudella tietää ennen lääkärin tutkimuksia. Kipua kannattaa kuitenkin helpottaa jo ennen lääkäriin lähtöä.

Lue lisää
20.3.2017

Lapsillakin päänsärky on yleisin neurologinen oire ja sitä esiintyy kaikenikäisillä.

Lue lisää
3.3.2017

Lapsilla esiintyvä välikorvatulehdus on tavallisin virusperäiseen nuhakuumeeseen tai influenssaan liittyvä jälkitauti.

Lue lisää
3.6.2014

Lapsen kuumeen rajana pidetään 38 astetta. Jos lapsen kuume on 39 astetta tai hieman alle, lapselle kannattaa antaa kuumelääkettä. Jos yleiskunto heikkenee selvästi, on syytä käydä lääkärissä.

Lue lisää
3.6.2014

Lapsen korvatulehdus saattaa alkaa keskellä yötä. Pienen potilaan kipua voi lääkitä ensin tulehduskipulääkkeellä ja lähteä lääkäriin aamulla. Korvatulehduksen hoitona ovat yleensä antibiootit.

Lue lisää
3.6.2014

Jos kivusta on lapselle haittaa, sitä on syytä hoitaa. Pienen lapsen ensisijainen kipulääke on yleensä parasetamoli. Kipulääkettä voi antaa yli kolmikuiselle lapselle.

Lue lisää
3.6.2014

Lähes jokainen kärsii selkäkivusta joskus. Kipua voi ennaltaehkäistä liikkumalla ja pitämällä keskivartalon lihakset vahvoina. Jos kipu pitkittyy, kipulääkitys ja lääkärin apu voivat olla tarpeen.

Lue lisää
3.6.2014

Tavallisesti päänsärky on joko jännityspäänsärkyä tai migreeniä. Yleensä säryt on helppo erottaa toisistaan. Mitkä ovat tavallisen päänsäryn ja migreenin tunnusmerkit?

Lue lisää
9.8.2013

Kun pieni lapsi herää yöllä itkemään korvakipua, kyseessä on yleensä välikorvatulehdus eli otiitti.

Lue lisää
8.1.2013

Lapsen kivun hoidon voi tiivistää seuraavaan ohjeeseen: jos kivusta on lapselle haittaa, sitä on lievitettävä.

Lue lisää
pienen lapsen kipu
8.3.2011

Pienen lapsen kivun tunnistaminen ja paikantaminen on vaikeaa, koska potilas ei osaa puhua eikä ilmaista, mistä paha olo johtuu.

Lue lisää