Kun päiväkodit aukeavat ja koulut alkavat lomien jälkeen, myös täit ja kihomadot voivat ilmaantua lasten kiusaksi. Liki jokainen perhe joutuu kohtaamaan loisongelman tavalla tai toisella – joko omakohtaisesti tai lähipiirin välityksellä. ”Ongelma on hyvä tiedostaa eikä ummistaa silmiään. Lapset kannattaa tarkistaa matalalla kynnyksellä. Kutina päänahassa kertoo yleensä täitartunnasta, kutina pepussa ja levoton nukkuminen kihomadoista”, toteaa lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätistä.

Täitartuntaa voi ehkäistä. LPF-vaikutteista täisampoota voi käyttää ennaltaehkäisevästi ja säännöllisesti ohjeen mukaan.

Täit leviävät lähikosketuksessa: lapset leikkivät lähekkäin ja saattavat käyttää yhteisiä harjoja ja päähineitä. Kihomatotartunnan voi saada käsien kautta, mutta munat voivat levitä myös lelujen, alusvaatteiden ja vuodevaatteiden välityksellä.

Täihin ja kihomatoihin liittyy monia uskomuksia. Tutustu oheisiin väittämiin ja katso, mitkä niistä ovat totta ja mitkä tarua!

Huono hygienia vaikuttaa täiden ja kihomatojen esiintymiseen - TARUA

Nämä loiset eivät piittaa huonosta hygieniasta, vaan täitä voi esiintyä puhtaissa hiuksissa ja kihomatoja hyvin hoidetussa lapsessa. Myytti likaisuudesta on elänyt kauan, vaikka sille ei ole mitään perusteita.

Ei meidän lapsessamme voi olla täitä - TARUA

Kyllä voi. Jos päiväkodista tai koulusta ilmoitetaan täiongelmasta, siihen on suhtauduttava vakavasti. Vaikka täit eivät ole vaarallisia eivätkä levitä tauteja, ne tarttuvat herkästi ja vaativat ihmisen verta elossa säilymiseensä. Jos täitä ei häädetä, ne jatkavat lisääntymistään, eikä ongelma poistu. Täit voivat tarttua myös aikuiseen.

Täitä ja kihomatoja ei välttämättä havaitse silmin - TOTTA

Täiden munia ja pienikokoisia täitä voi olla vaikea havaita. Munat ovat tiiviisti kiinni hiuksen tyvessä eivätkä pöllyä niin kuin hilse. Hiukset kannattaa kammata tiheällä täikammalla valkoista paperia, kangasta tai lavuaaria vasten, jolloin täit erottuvat.

Kihomadon munat kuoriutuvat ihmisen elimistössä. Jos peräaukon suulla näkyy liikkuvaa, sentinpituista, valkoista pumpulilankaa, kyse on kihomadoista. Ne eivät välttämättä näy, mutta kutina on selkeä oire.

Kotona pitää siivota, jos täitä ja kihomatoja ilmenee - TARUA / TOTTA

Mihinkään ylenpalttiseen suursiivoukseen ei ole aihetta, mutta täitapauksessa pipot, kammat ja harjat on syytä pestä tai viedä pakkaseen.

Pese vuodevaatteet ja pyyhkeet 60-asteisessa vedessä pyykinpesuaineella. Pese päähineet hoito-ohjeen mukaan mahdollisimman kuumassa. Voit laittaa pesua kestämättömät tekstiilit kahdeksi tunniksi kuumaan (n. 80°C) saunaan tai yön yli pakastimeen (n. -20°C).

Jos kihomadot vaivaavat, lähellä ihoa olevat alusvaatteet, pyjama ja vuodevaatteet sekä pyyhkeet on syytä pestä hoidon jälkeisenä päivänä. Patja kannattaa imuroida, sillä munat voivat säilyä siellä. WC:n ovenkahvat ja hanat kannattaa puhdistaa. Molemmissa tapauksissa etenkin pienten lasten pehmolelut on hyvä pestä.

Kaikki perheenjäsenet hoidetaan, jos yhdellä on täitä - TARUA

Vain oireelliset hoidetaan, mutta etenkin lasten hiukset on hyvä tutkia. Täikamman lisäksi hoitona voi käyttää täisampoota. Sampoo sisältää joko hyönteisten torjunta-aineena käytettyä permetriiniä tai kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat hiusten pintaan ja tukehduttavat täitä ja joissa on niin kutsuttu LPF-suojakerroin.

Permetriinisampoota käytetään vain täitartunnan saaneen hiuksiin, jotta vastustuskyky hyönteismyrkkyä vastaan ei kehity. LPF-vaikutteisia voi käyttää riskittä myös ennaltaehkäisevästi ja säännöllisesti ohjeen mukaan.

Vaikka tartunnan saanut hoidettaisiin, silti pitää varmistaa, ettei hiuksiin jää eläviä täitä tai munia. Hoito ei aina vaikuta tai lapsi voi saada myös uuden tartunnan. Seuranta on paikallaan: Astrid Lindgreninkin kirjoissa tutkitaan hiuksia säännöllisesti.

Kaikki perheenjäsenet hoidetaan, jos yhdellä on kihomatoja - TOTTA 

Koko perhe hoidetaan samalla kertaa, ja lääkehoito uusitaan kahden viikon päästä.

Uusintahoito on tarpeen sen vuoksi, että suun kautta elimistöön joutuneiden munien kulku ja kuoriutuminen suolistossa kestää jonkin aikaa. Tuplahoito varmistaa, että tartuntakierre katkeaa.

Käsien pesu on tärkeää. On hyvä pitää lapsen kynnet lyhyinä.

Täin kolme elämää

1. Munat eli saivareet

Täin huomaamattomia munia löytyy hiuksien tyvestä läheltä päänahkaa. Munat erottaa hilseestä siitä, etteivät ne liiku. Munia kannattaa irrottaa tiheällä täikammalla kampaamalla.

2. Nymfit

Alle kahden viikon kuluttua munista kuoriutuu pienikokoisia nymfejä, jotka imevät verta päänahasta. Ne kehittyvät aikuisiksi 9‒12 päivässä. Tässä vaiheessa ne on hyvä häätää.

3. Täit

Muutaman millin kokoiset täit imevät verta, lisääntyvät ja elävät noin kuukauden. Naaras munii useita munia päivässä ja kiinnittää ne hiuksiin. Ilman päästä saatavaa verta täit elävät vain pari päivää.

Teksti: Tarja Västilä
Lähde: Terveyskirjasto.fi

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Itsehoitoapteekissa 14.8.2019. Artikkelia on päivitetty 22.8.2023.