Kipu on yleisin tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen syy. Lähes jokainen meistä on joskus kokenut jonkinasteista kipua.
Ihmisen kudostyyppi eli kudosten rakenteiden perinnölliset ominaisuudet vaikuttavat taipumukseen sairastua niveltauteihin. Kipu nivelissä voi tuntua liikkeessä tai levossa ja voi aiheuttaa nivelen turvotusta ja liikerajoituksia. Nivel voi punoittaa ja kuumottaa.
Syitä nivelkivuille on useita. Virustulehduksiin saattaa liittyä lieviä nivelkipuja. Nivelrikossa rasitus aiheuttaa kipua. Nivelreuma alkaa yleensä vähitellen ja on usein symmetristä, eli ilmenee molemmissa käsissä tai jaloissa. Niveliä turvottaa ja liike sattuu. Selkärankareumassa oireena on selän jäykkyys, mutta joskus myös nivelkipu. Kihti alkaa tyypillisesti isovarpaan tyvinivelestä ja kipeytyy nopeasti. Myös erilaiset sidekudostaudit ja esimerkiksi psoriaasi voivat nekin aiheuttaa nivelkipuja. Reaktiivisesta niveltulehduksesta puhutaan, jos tulehduksen jälkitautina syntyy niveltulehdus. Tyypillisimpiä aiheuttajia ovat klamydia ja salmonella. Bakteerin aiheuttama niveltulehdus (esimerkiksi borrelia- tai tuberkuloosibakteeri) esiintyy yleensä vain yhdessä nivelessä. Oireet, joita ovat liikearkuus, turpoaminen ja usein lievä kuume, kehittyvät nopeasti. Sairaus on harvinainen, mutta vaatii nopeaa hoitoa. Lisäksi keinonivelten aiheuttamat tulehdukset ovat vanhemmalla väestöllä yleinen nivelongelmien syy.
Mikäli yksi nivel ilman edeltävää vammaa kipeytyy ja turpoaa nopeasti, on syytä hakeutua heti hoitoon. Muiden niveloireiden kohdalla hoitoon hakeutumiseen vaikuttaa oireiden voimakkuus ja kesto. Nivelkivut äkillisen tulehdustaudin yhteydessä eivät välttämättä tarvitse lisähoitoa. Mikäli nivelkivut haittaavat päivittäin, on syytä selvittää aiheuttaja. Tulehduskipulääkkeillä voi oireita helpottaa väliaikaisesti.
Lähteet:
Lumio J. Niveltulehdus (artriitti). Lääkärikirja Duodecim, 25.3.2013. www.terveyskirjasto.fi, haettu 16.6.2013.
Mustajoki P. Nivelvaivat. Lääkärikirja Duodecim. 17.12.2012. www.terveyskirjasto.fi, haettu 15.6.2013.
http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit/reaktiivinen-niveltulehdus/. Haettu 2.8.2013.