Ruoka-aineyliherkkyyttä voidaan kartoittaa niin sanotulla eliminaatiodieetillä, jossa eläimelle syötetään ruoka-ainetta, jota se ei ole aiemmin saanut. Kokeilun jälkeen palataan vanhaan ruokavalioon. Jos oireet häviävät ruokaa vaihtamalla, kyse voi olla ruoka-aineyliherkkyydestä.

Toisin kuin usein luullaan, eläin ei allergisoidu jollekin uudelle, vaan nimenomaan jollekin tutulle ruoka-aineelle. Lemmikin ruokavaliota ei kannata kuitenkaan muuttaa kevein perustein, sillä eläimen on tärkeää saada uudestakin ruokavaliosta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Asiasta kannattaa jutella eläinlääkärin kanssa.

Onko kutinan taustalla atopia?

Mikäli kutinassa ei ole kyse ruoka-aineyliherkkyydestä, taustalla voi olla atopia. Siitä kärsii noin 10–20 prosenttia koirista. Atopia näkyy esimerkiksi kuivana ja kutisevana ihona ja se altistaa eläintä erilaisille ihon bakteeritulehduksille.

Atopia on allergia, jonka tyypillisiä laukaisijoita ovat pölypunkki, siitepölyt, homeet ja hilseet. Atopia ei varsinaisesti parane, mutta sen aiheuttamia ongelmia voidaan lievittää. Kutinaa vähentävät lemmikin peseminen ja tietyt lääkkeet. Jos lemmikkiä pesee, sen turkkia on hyvä kosteuttaa hoitoaineella. Paljon käytetty hoitokeino on myös atopiatestiin perustuva siedätyshoito. Se on yleensä elinikäinen ja monen lemmikille paras hoitokeino.

Asiantuntijana eläinlääkäri Kirsti Schildt.

Teksti: Matti Välimäki