Kutinaa ja kiehnäämistä, levotonta unta ja yöks! pieniä valkoisia matoja. Kihomadot ovat lapsiperheiden yleinen vaiva. Jotkut nolostelevat tartuntaa, mutta suotta: kihomadot leviävät herkästi, eikä tartunta kerro mitään esimerkiksi kodin hygieniasta.

Varsinkin päiväkodeissa ja kouluissa lapset ovat tiiviisti yhdessä, leikkivät samoilla leluilla ja kulkevat käsi kädessä. Tämä on oivallinen tilaisuus kihomadolle, joka ovelana otuksena on vaeltanut yöllä lapsen peräaukon suulle munimaan ja aiheuttamaan kutinaa. Ja lapsihan raapii, mikä juuri onkin kihomadon juoni saattaa munat uudelleen kiertoon, suun kautta suolistoon.

Uusitaanko lääkehoito? Milloin päiväkotiin?

Kihomatojen hoitoon on olemassa tehokkaat lääkkeet, joilla yleensä kannattaa hoitaa kerralla koko perhe. Myös huolellinen käsienpesu sekä alapesu ovat tärkeitä hoitotoimia.

Vielä kihomatojen kuoltua suolistoon jää munia. Siksi lääkehoito on syytä uusia kahden viikon kuluttua, jotta myös munista kuoriutuvat uudet kihomadot tulevat häädetyiksi.

Munia piilee myös vuodevaatteissa, muissa tekstiileissä, huonepölyssä ja kosteissa tiloissa. Ne säilyvät tartuttavina useita päiviä, ja siksi pelkkä lääkehoito ei riitä kihomatojen taltuttamiseksi.

Hoidon yhteydessä on syytä vaihtaa alusvaatteet, yöpuku, pyyhkeet, tyynyliinat ja lakanat. Muut vuodevaatteet kannattaa tuulettaa huolellisesti. Alushousut kannattaa viikon ajan vaihtaa kaksi kertaa päivässä juuri munien sitkeyden vuoksi.

Päivähoitoon tai kouluun voi kuitenkin mennä hoitokäsittelyn jälkeen jo seuraavana päivänä.

Lisätietoa kihomadoista sekä kihomatotartunnan hoidosta ja ehkäisystä löydät esimerkiksi Terveyden ja hyvinvointilaitoksen sivuilta.

Videolta voit katsoa selkeät vinkit kihomatotartunnan hoitoon ja kodin siivoukseen.


Teksti: Diana Törnroos