Tietoa kuivasilmäisyydestä

Kosteat silmät ovat paitsi kirkkaat myös terveet ja hyvinvoivat. Kuivasilmäisyys on kuitenkin silmävaivoista yleisimpiä. Se voi oireilla monin tavoin: silmät kutisevat tai kirvelevät, niissä on roskan tunnetta, punoitusta tai valonarkuutta ja näkökyky vaihtelee.

Kuivasilmäisyys voi myös aiheuttaa niin sanottua paradoksaalista vetistelyä: pienikin ärsyke, kuten tuuli tai pöly, saa silmän vuotamaan. Vetinen neste ei kuitenkaan voitele ja kosteuta silmää samoin kuin viskoosimainen kyynelneste, ja kierre on valmis.

Ruudun tuijotus ja ilmastointi lisäävät kuivasilmäisyyttä

Silmien kuivuminen aiheutuu kyynelnesteen puutteesta tai sen liiallisesta haihtumisesta – tai molemmista. Erityisesti koneellinen ilmastointi ja päätetyö ovat lisänneet vaivaa.

Korkea sisälämpötila voi sekin haihduttaa kyynelnestettä ja kuivattaa silmiä. Myös viima ja pakkanen saattavat pahentaa silmien kuivumista.

Ikääntyessä silmät kuivuvat – nykyisin nuorempienkin vaiva

Ihminen valitettavasti kuivuu ikääntyessään, myös silmistään. Yli 40-vuotiailla naisilla kuivasilmäisyys on yleistä hormonitoiminnan muuttuessa.

Nykyään kuivat silmät vaivaavat nuorempiakin. Tämä johtuu paitsi lisääntyneestä ruutuajasta myös piilolasien käytöstä sekä taittovirheleikkauksien yleistymisestä.

Silmien kuivuminen voi liittyä myös moniin sairauksiin, kuten kilpirauhasen häiriöihin tai diabetekseen, ja lääkkeisiin, kuten verenpaine- ja psyykenlääkkeisiin sekä antihistamiineihin.

Lue artikkeleita kuivasilmäisyydestä:

14.6.2019 Kuivat silmät

Luomenreunan tulehdus on yleinen, mutta onneksi yleensä helppohoitoinen silmävaiva. Hoitamattomana pitkäaikainen tulehdus voi johtaa kuivasilmäisyyteen ja jopa näkökyvyn alenemiseen.

Lue lisää
14.6.2019 Kuivat silmät

Sjögrenin syndrooman merkittävin oire on limakalvojen kuivuminen erityisesti suussa ja silmissä. Kuivien silmien tärkein hoitomuoto on kostutustipat.

Lue lisää
7.3.2019 Kuivat silmät

Roskan tunnetta, vetistelyä, kutinaa ja valonarkuutta. Monille tutut oireet ovat usein merkki silmän kuivuudesta. Kiusallista vaivaa lievittävät silmätipat ja muut itsehoitotuotteet.

Lue lisää
22.3.2022 Kuivat silmät

Kuivasilmäisyys on silmävaivoista yleisin. Vaikka ikääntyminen lisää silmien kuivumista, nykyisin vaiva on tuttu myös monille nuorille.

Lue lisää
12.2.2018 Kuivat silmät

Ääriolot, kuten kirpeä pakkanen tai kuuma sauna ärsyttävät silmiä. Helpotusta löytyy niin kotikonsteista kuin apteekistakin, joten oireista ei kannata kärsiä turhaan.

Lue lisää
19.11.2020 Tietoa kuivasilmäisyydestä

Kuivasilmäisyys on yleisin silmävaiva. Oireita on onneksi helppo lievittää oikeilla kostutustuotteilla. Päivällä kevyempää, yöllä paksumpaa - ja erittäin kuiville silmille on omat erityistuotteensa.

Lue lisää