”Kuivat silmät eivät yleensä ole este piilolinssien käytölle, mutta ne voivat aiheuttaa haasteita”, sanoo Instru Optiikan piilolinssien tuoteryhmän myyntipäällikkö, optometristi Lotta Werlander.

Silmien kuivumista aiheuttavat monet tekijät, sekä ulkoisesti että sisäisesti. Silmiä voivat ärsyttää ja kuivattaa esimerkiksi pöly, ilmastointi tai tuulinen sää. Sisäisesti kyse on siitä, miten hyvin kyynelnestettä tuottavat rauhaset toimivat ja onko kyynelnesteen koostumus riittävän voiteleva.

Silmään voi ennen piilolinssin asettamista tiputtaa kostutusnestettä, jolloin linssin alle jää mukava, kostea patja.

”Ensimmäiseksi pitää aina selvittää, mistä kuivasilmäisyys johtuu ja voidaanko siihen vaikuttaa kotikonstein vai tarvitaanko mahdollisesti lääkitystä.”

Usein silmien kuivumiseen voi auttaa jo se, että juo riittävästi ja huolehtii nestetasapainosta, syö hyviä rasvoja ja pesee säännöllisesti silmät, jotta kyynelnesteeseen tarvittavaa lipidiä pääsee erittymään ripsien tyvestä. Silmän puhtaudesta on helppo huolehtia esimerkiksi kätevillä silmäpyyhkeillä.

Kostutustippa helpottaa piilolinssin asettamista ja poistoa

Kuivista silmistä kärsivälle varsinkin piilolinssien asettaminen saattaa tuntua epämiellyttävältä.

”Silmään tai piilolinssin sisäpinnalle voi ennen asettamista tiputtaa tipan kostutusnestettä. Silloin piilolinssin alle jää mukava, kostea patja”, Werlander neuvoo.

Sama pätee linssin poistamiseen.

”Jos on esimerkiksi urheillut ja hikoillut, ei kannata heti ottaa linssiä pois, vaan antaa ensin kehon nesteytyä. Silmään voi laittaa tipan kostutusta, räpytellä ja antaa vaikuttaa puolisen minuuttia. Linssiä kannattaa mieluummin liu’uttaa alaspäin kuin repiä suoraan pois. Pahimmillaan voi vahingoittaa sarveiskalvoa.”

Jos piilolinssiä ei saa millään pois tai on epävarma siitä, onko se vielä silmässä, kannattaa aina suunnata optikon luo.

Päivällä ohut silmätippa, yöksi paksumpi emulsio

Kostutustuotteita voi käyttää myös piilolinssien ollessa silmässä. Tärkeintä on valita piilolinsseille sopiva tuote. Werlander pitää säilöntäaineettomia tuotteita turvallisimpina valintoina.

Kostutustipat saattavat sumentaa näköä, mutta vain hetkeksi, sillä piilolinsseille soveltuvat tuotteet ovat kirkkaita.

”Voiteita ja emulsiomaisia tuotteita ei suositella käytettäväksi piilolinssien kanssa, mutta niitä voi laittaa silmään, kun on ottanut linssit pois. Silloin silmiin jää hyvä, kosteuttava kalvo, jonka voi antaa vaikuttaa yöllä. Tehokkaampia tuotteita voi myös käyttää puoli tuntia ennen piilolinssien asettamista”, Werlander sanoo.

Kostutustippa on tehokkaampi, suihke vaikuttaa pidempään

Tippojen ohella kostutukseen voi päivän aikana käyttää silmäsuihketta, jota suihkitaan suljetulle luomelle. Aine imeytyy ripsityvestä kyynelnesteeseen.

Werlanderin mukaan silmätipat ovat yleensä suihkeita tehokkaampia, koska aine tiputetaan suoraan silmän pintaan. Suihkeen etuna taas on pitkävaikutteisuus, sillä ainetta erittyy vähitellen ripsityvestä.

”Kaikkien kostutustuotteiden kanssa pitää muistaa hygienia. Tippapullon kärjellä ei saa koskea silmään eikä muualle, jotta steriiliys ei katoa. Oikein käytettynä avattu pakkaus säilyy siihen merkityn käyttöajan verran. Avaamaton pakkaus säilyy parasta ennen -päivään”, Werlander sanoo.

Silmän puhtaus edistää silmän kosteutta, ja siitä on helppo huolehtia esimerkiksi kätevillä silmäpyyhkeillä.

Kuivasilmäiselle löytyy kosteuttavia piilolinssejä ja puhdistusaineita

Kostutustuotteiden lisäksi kuivasilmäiselle on olennaista löytää juuri oikeanlainen piilolinssi.

”Jos on taipumusta kuivasilmäisyyteen, kannattaa keskustella optikon kanssa, jotta voi valita mahdollisimman hyvin kosteutta ylläpitävän linssin. Materiaaleissa on paljon eroja, samoin siinä, miten piilolinssit käyttäytyvät missäkin silmässä”, Werlander kertoo.

Myös käyttötarkoitus vaikuttaa valintaan. Kertakäyttölinssi sopii hyvin melko harvaan käyttöön, mutta ohuena se kuivuu pitkäkäyttöisiä helpommin. Pidempikäyttöisissä linsseissä kosteusominaisuudet ovat parempia, mutta niiden kanssa on kiinnitettävä huomiota puhdistukseen.

”On kahdentyyppisiä puhdistusnesteitä. Peroksidipohjaisia, jotka ovat tosi turvallisia mutta vaativat pitkän puhdistusajan, sekä niin kutsuttuja multipurpose-nesteitä, joissa puhdistus-, desinfiointi-, säilöntä- ja kostutusaineet ovat samassa. Jälkimmäisissä on paljon myös sellaisia vaihtoehtoja, jotka kostuttavat linssiä toista vaihtoehtoa enemmän.”

On olemassa myös erityisiä piilolinssien hoitonesteitä, jotka samalla kosteuttavat tehokkaasti.

Optikko varmistaa silmän kunnon

Werlander kehottaa piilolinssien käyttäjää luottamaan optikkoon paitsi tuotteiden valinnassa myös silmien tarkastuksessa.

”Katsomme muun muassa luomien kunnon: löytyykö esimerkiksi herkistymistä tai allergisia oireita. Monia oireita ei huomaa itse, mutta ne voivat olla merkkejä siitä, että kannattaisi vaihtaa piilolinssityyppiä tai käyttörutiineja.”

Jos silmän pintaa ei millään saada ehjäksi ja toimivaksi, piilolinssejä ei voi käyttää, Werlander muistuttaa. Näin saattaa käydä, jos henkilöllä on esimerkiksi kuivasilmäisyyttä aiheuttava lääkitys tai sairaus, kuten Sjögrenin syndrooma.

Kun käytät piilolinssejä ja silmien kostutustuotteita:

  • Varmista, että kostutustuote sopii piilolinssien kanssa.
  • Suosi säilöntäaineettomia tuotteita.
  • Tipat vaikuttavat tehokkaammin, suihkeet pitkäkestoisemmin.
  • Kostutustippa helpottaa piilolinssin asettamista ja poistamista.
  • Käytä piilolinssien kanssa nestemäisiä tuotteita, yöksi sopii hoitavampi geeli tai emulsio.
  • Voit myös laittaa hoitavampaa tuotetta silmään puoli tuntia ennen piilolinssien asettamista.


Teksti: Sanna Jäppinen