Pienikin tuulenvire, ja silmät alkavat heti vuotaa. Päivä näyttöpäätteellä, ja silmissä tuntuu olevan roskia. Katupöly saa paitsi silmät myös posket kostumaan. Tuntuuko tutulta? Jos, niin tiedät kaiketikin jo: kärsit kuivasilmäisyydestä.

Et ole yksin, sillä kuivasilmäisyys on yleisimpiä silmävaivoja. Kuivasilmäisellä kyynelnestettä ei joko ole tarpeeksi tai sitä haihtuu liikaa, tai kyynelnesteen koostumus ei ole oikeanlainen. Tai tätä kaikkea yhtä aikaa.

Kuivasilmäisyydestä kärsivän silmät eivät saa sellaista kosteutusta ja voitelua kuin ne tarvitsisivat.

Kuivasilmäisyyden oireiden hoitoon on onneksi olemassa monenlaisia tuotteita, ja niitä myös kannattaa käyttää. Ne eivät paranna, mutta ne helpottavat oireita merkittävästi.

Lisäksi kuiva silmä on hoitamattomana suojaton ja altis. Näin kuivasilmäisyyden oireiden hoito auttaa myös ehkäisemään silmätulehduksia.

Silmätipat, silmäsuihke – oikea tuote omaan tarpeeseen

Kuivasilmäisyyden asteita on monia, siksi tuotteitakin on monenlaisia. Lievään kuivasilmäisyyteen riittää kevyempi koostumus. Mutta jos ikävä tunne silmissä ei laannu tai on alun alkaenkin vaikean oloinen, kannattaa valita vaativampaan tarpeeseen tarkoitettu tuote, joka hoitaa pitkäkestoisesti.


Aivan mainio apu löytyy silmäsuihkeesta, jota tosiaankin suihkutetaan suljetulle silmäluomelle. Hyvä silmäsuihke suojaa silmän pintaa ja silmän ympärysihoa sekä estää kyynelnesteen haihtumista. Ja sitä voi käyttää silmämeikin ja piilolinssienkin kanssa!

Silmäpyyhe auttaa niin lämmitettynä kuin viilennettynä

Myös tulehtuneelle, kutiavalle ja turvonneelle silmäluomelle löytyy apua apteekista. Silmäpyyhe puhdistaa ja kosteuttaa luomea ja ripsiä turvallisesti ja tehokkaasti.

Kun silmäluomen reuna on tulehtunut tai kyynelkanava on tukkeutunut, silmäpyyhettä kannattaa käyttää lämmitettynä. Kutiaville ja turvonneille luomille taas tehoaa parhaiten vaikkapa jääkaapissa viilennetty silmäpyyhe.

Silmäpyyhkeillä voi hoitaa niin aikuisten kuin lastenkin silmäluomia.


Teksti: Diana Törnroos