Silmien kuivuminen johtuu kyynelnesteen vähenemisestä, sen koostumuksen muuttumisesta tai sen liiallisesta haihtumisesta. Myös moni ympäristötekijä kuivattaa silmiä.

Kuivasilmäisyydeksi kutsuttu vaiva on yhä yleisempi, ja se on vuosien saatossa lisääntynyt myös nuorilla. Aiemmin se liittyi leimallisemmin ikääntymiseen.

Kuivasilmäisyys aiheuttaa monenlaista arjen haittaa ja voi olla pohjana vakavammillekin silmävaivoille. Siksi sitä kannattaa hoitaa ja oireita helpottaa sopivilla tuotteilla, kuten silmätipoilla tai silmävoiteilla.

Vuotamista, epätarkkaa näkemistä ja tulehdusherkkyyttä

Tyypillisiä kuivista silmistä aiheutuvia oireita ovat kirvelyn, punoituksen ja roskan tunteen lisäksi kutina ja rähmiminen.

Tavallista on myös näöntarkkuuden vaihtelu, kun kuiva silmänpinta haittaa tarkentamista. Kyynelneste helpottaa näkemistä – ellei sitä ole liikaa.

Silmien vuotaminen voi myös olla kuivasilmäisyyden oire

Harmillinen kuivasilmäisyyden oire on myös niin kutsuttu paradoksaalinen vetistely, jolloin silmä vuotaa kuivuuttaan. Vuotaminen alkaa jo aivan pienistä ärsykkeistä, kuten pölystä tai tuulesta. Ohut, vetinen kyynelneste ei voitele silmänpintaa kunnolla, ja silmä vuotaa entistä enemmän.

Silmien kuivumisesta voi myös seurata toistuvia silmätulehduksia, kun kosteus ei suojaa silmää riittävästi – ja vuotavia silmiä saattaa myös helposti kuivailla ei-aina-niin-puhtaalla nenäliinalla. Kuivasilmäisyys ei tämänkään vuoksi ole mikään harmiton vaiva.

Näin valitset oikeat silmätipat

Kuivasilmäisyyttä voi helpottaa silmätipoilla ja muilla silmänkostutusvalmisteilla, joita saa apteekista itsehoitotuotteina. Tuotteita on monenlaisia, ja itselle sopivimmat löytää yleensä kokeilemalla. Apteekin farmaseutilta voi kysyä neuvoa.

Päiväkäyttöön sopivat kevyet tai vähän hoitavammat tipat. Silmäsuihke on arjen menossa kätevä tuote, jota voi käyttää myös meikin kanssa.

Yöllä on hyvä käyttää hoitavampia ja silmän pinnalla paremmin pysyviä tuotteita, kuten silmägeeliä. Jos silmät ovat erittäin kuivat, kannattaa kokeilla myös silmävoidetta.

Varsinkin pitkäaikaisessa ja säännöllisessä käytössä on suositeltavaa käyttää säilöntäaineettomia valmisteita, jotka sopivat myös piilolinssien kanssa.

Silmätippojen tehoa voi tukea puhdistamalla silmät hyvin esimerkiksi erityisillä silmäpyyhkeillä. Niitä voi käyttää myös rähmivien silmien puhdistukseen ja muun muassa silmäluomentulehduksen hoidon yhteydessä.

Mistä kuivasilmäisyys johtuu?

Silmän tulisi pysyä kosteana 10 sekuntia räpäytysten välillä. Jos kyynelnesteen pintajännitys on huono ja kyynelneste vetistä ja ohutta, seuraa kuivumisoireita.

Moni sairaus tai lääkitys saattaa aiheuttaa silmien kuivumista. Esimerkiksi glaukooma, diabetes ja reumasairaudet ovat tällaisia sairauksia. Sjögrenin syndrooma kuivattaa muun muassa silmien limakalvoja.

Joskus syy löytyy lääkityksestä, kuten antihistamiineista, beetasalpaajista tai psyykenlääkkeistä. Oireista kannattaa keskustella oman lääkärin tai apteekin ammattilaisen kanssa.

Silmät joutuvat koville päivittäisessä näyttöpäätetyössä

Miksi kuivasilmäisyys tuntuu vain lisääntyneen viime vuosikymmeninä? Ensinnäkin silmät ovat kovilla päivittäisessä näyttöpäätetyössä. Toisekseen näyttöpääte liittyy yhä enemmän myös vapaa-aikaan, kuten peliharrastajilla. Lisäksi koneellinen ilmastointi, sisäilman kuivuus, TV:n katsominen ja loisteputkivalo kuivattavat silmän pintaa sekä ärsyttävät ja väsyttävät silmää.

Kuivasilmäisyyden lisääntymistä ja ilmenemistä yhä nuoremmilla voivat selittää myös yleistyneet taittovirheleikkaukset sekä piilolasien käyttö.

Näin helpotat kuivasilmäisyyttä omin konstein

Silmien hyvinvointia voi edistää monilla omilla toimilla. Muista pitää näyttöpäätetyöstä taukoja ja anna silmien välillä levätä katselemalla kauas. Silmiä kannattaa räpytellä ahkerasti niin töitä tehdessä kuin vaikka kirjaa lukiessa.

Jos sinulla on ikänäköä, moniteholinssit eivät välttämättä ole hyvä ratkaisu jatkuvassa päätetyössä. Toimistotyöläisellä olisi hyvä olla erityiset työkäyttöön tarkoitetut, oikein mitoitetut lasit. Pidä päätetyössä huolta oikeasta ergonomiasta: katseen tulee kohdistua alaspäin.

Kuivista silmistä kärsivän kannattaa tarkkailla huoneilman kuivuutta ja huolehtia tarvittaessa sen kosteutuksesta. Säädä koneellista ilmastointia ja lämmitystä pienemmälle.

Ulkona arat silmät voi suojata viimalta ja pakkaselta erityisillä suojalaseilla. Niitä saa myös vahvuuksilla.

Milloin on syytä lähteä lääkäriin?

Jos silmiä jatkuvasti kutittaa, särkee, punoittaa tai niissä on roskan tunnetta tai näkö on heikentynyt, on syytä lähteä lääkäriin.

Samoin jos näkökenttään ilmaantuu jotakin häiritsevää, kuten mustia pisteitä, salamointia tai varjostuma.

Silmätippa, silmägeeli vai silmävoide?

  • Valitse itsellesi sopiva silmänkostutustuote käyttötarkoituksen mukaan, kokeilemalla ja kysymällä neuvoa apteekista.
  • Päivällä sopii kevyt, hieman tai enemmän hoitava silmätippa, joka ei juuri sumenna näköä.
  • Arjen pyörteissä silmäsuihke on kätevä ja nopea helpottaja kuiville silmille.
  • Yöllä on hyvä käyttää hoitavampia geelejä tai voiteita, jotka pysyvät silmän pinnalla pitkään.

Teksti: Diana Törnroos