Flunssa eli nuhakuume on yleisin hengitystie-infektiomme. Se voi koetella tervettä aikuista useita kertoja ja pikkulasta jopa kymmenen kertaa vuodessa. Flunssan oireet ovat kaikille tuttuja: aivastuttaa, nenä on tukossa, kurkku kipeä ja kaiken kruunaa yskä. Joskus taudin kuvaan kuuluvat lihassärky, pääkipu ja kuume. ”Flunssaan ei ole mitään tiettyä kaavaa. Toisinaan potilaalla voi olla vain nuhaa ja kuumetta, toisinaan kaikkia flunssan oireita eri järjestyksessä”, terveyskeskuslääkäri Marjo Parkkila-Harju kertoo. ”Aikuisella pieni lämpö flunssan alkuvaiheessa kuuluu normaaliin taudinkuvaan.”

Lapsilla korkeampi kuume flunssassa kuin aikuisilla

Pienillä lapsilla kuume nousee yleensä korkeammaksi kuin aikuisilla ja voi kestää useita päiviä. Kuumeesta ei tarvitse huolestua, jos lapsen yleisvointi on muuten hyvä. Flunssa kestää yleensä muutamista päivistä kahteen viikkoon. ”Jotkut taudinaiheuttajat ovat kuitenkin sitkeämpiä. Esimerkiksi yskää ja äänen käheyttä voi olla usean viikon ajan. Yleensä tauti paranee itsestään.”

Hoitona lepo, lääkitys ja lämmin juoma

Moni meistä haluaa parantua nuhakuumeestaan nopeasti eikä malta levätä riittävästi. Tähän Marjo Parkkila-Harjulla on selkeä vastaus: ”Lepo ja luonto parantavat parhaiten. Potilaan olisi hyvä levätä kotona pari päivää tai niin pitkään, kun hänellä on kuumetta. Paraneminen pitkittyy, jos lähtee puolikuntoisena liikkeelle.”

Särkyyn ja kuumeeseen voi ottaa heti alussa oireita lievittäviä kipulääkkeitä, mutta niiden voimalla ei pidä lähteä töihin. Sinne palataan vasta, kun vointi on kohentunut. Lisäksi kannattaa muistaa nauttia paljon lämmintä juomaa, koska se helpottaa kurkun karheutta ja ärsytystä. Jos nenä on tukossa, apua saa avaavista keittosuolatipoista ja -sumutteista. Limakalvoa supistavia lääkkeitä voi käyttää vain muutaman päivän. ”Myös höyryhengittely on hyvä tapa lievittää yskän ärsytystä ja nenän tukkoisuutta. Jos on taipumus saada poskiontelontulehduksia, kannattaa huuhdella sieraimia sarvikuono-nenäkannun avulla.” Yskänlääkkeet hillitsevät ärsytysoireita mutteivät paranna yskää.

Milloin lääkäriin?

Flunssapotilaita on perinteisesti ohjeistettu lähtemään lääkäriin, jos kuume kestää kolme päivää.  ”Neuvoa ei tarvitse noudattaa kirjaimellisesti, sillä tauti alkaa aikuisilla usein hellittää kolmantena päivänä”, Parkkila-Harju sanoo.

Selkeä syy lääkärikäyntiin ovat pahenevat oireet, jotka liittyvät flunssan jälkitauteina ilmaantuviin bakteeri-infektioihin. Korvakipu vaatii tarkistuttamisen, samoin kova yskä ja kuume, jotka voivat olla merkki keuhkokuumeesta. Poskiontelontulehduksesta viestivät pitkittynyt nuha ja voimakas päänsärky pitää myös selvittää vastaanotolla. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset vaativat antibioottihoidon.

Näin hoidat flunssan

  • Muista levätä, nauttia riittävästi lämmintä juomaa ja tarvittaessa lievittää oireita lääkkeillä.
  • Ota särkyyn ja kuumeeseen kipulääkettä voinnin helpottamiseksi.
  • Lievitä nenän tukkoisuutta avaavilla tipoilla tai -suihkeilla. Ota avuksi sarvikuono-nenäkannu.
  • Kokeile höyryhengitystä yskän ärsytykseen ja tukkoisuuteen.
  • Jos oireet pahenevat tai alkavat uudelleen, ota yhteys terveydenhuoltoon.
  • Jos alle kolmen kuukauden ikäisellä vauvallasi on yli 38 asteen kuume, ota yhteys terveydenhuoltoon. Sitä vanhemmilla lapsilla pelkkä kuume ei anna aihetta lääkärikäyntiin, jos kipulääke auttaa, yleisvointi on hyvä eikä esiinny esimerkiksi korvakipua.

Teksti: Ritva-Liisa Sannemann