Voivatko silmät palaa auringossa?

Silmät voivat palaa siinä missä ihokin, jos auringossa viettää paljon aikaa ja silmiä ei suojaa. Silmät saattavat palaa oikein aurinkoisella säällä esimerkiksi vesillä liikkuessa tai keväthangilla hiihtäessä, kun valo pääsee heijastumaan vedestä tai lumesta silmiin. Kun silmä palaa, sarveiskalvon pinta hieman vaurioituu. Se kyllä paranee, mutta oireena voi olla kipua, punoitusta ja valonarkuutta.

Silmät kannattaa suojata auringolta aurinkolaseilla.

Miten palaneita silmiä hoidetaan?

Kosteuttavat silmägeelit toimivat ensiapuna. Ihan heti ei kannata oleskella lisää auringossa. Jos silmät ovat hyvin ärtyneet, voi tarvittaessa käydä silmälääkärin vastaanotolla. Silmälääkäri tutkii silmän sarveiskalvon pinnan tilanteen ja määrää tarvittaessa sopivaa hoitoa.

Mitä muuta haittaa auringosta on silmille?

Auringon UV-säteilyllä on myös pitkäaikaisia vaikutuksia silmiin. Vuosien mittaan se lisää kaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riskiä.

Lisäksi aurinko kasvattaa siipikalvoksi kutsutun muutoksen riskiä. Siipikalvo on hyvänlaatuinen muutos, jossa sidekalvoa hieman kasvaa sarveiskalvolle.

Kannattaa muistaa, että aurinko vaikuttaa myös silmänympärysihoon. Ihosyövät lisääntyvät koko ajan, joten ihon suojaaminen aurinkosuojavoiteella on hyvä rutiini.

IHA_kesasilmat_730x400.jpg

Voivatko kuivat silmät vaivata kesällä?

Kuivat silmät vaivaavat suomalaisia tyypillisesti talvisin, jolloin ilma on usein kuivaa niin sisällä kuin ulkona. Kesällä ilma on kosteampaa ja silmien kuivuus voi helpottaa.

Mutta kuivat silmät voivat olla ympärivuotinen vaiva. Kesälläkin työskennellään näyttöpäätteen äärellä ja istutaan toimistossa ilmastoinnin alla, mikä voi kuivattaa silmiä. Kuivuus voi jatkua kaikkina vuodenaikoina, jos se takana on esimerkiksi jokin sairaus tai taittovirheen laserleikkaus.

Jos siis kesän kosteudesta ei tunnu olevan helpotusta kuivien silmien kanssa, kannattaa kosteuttavia silmätippoja käyttää kesälläkin.

5 vinkkiä silmien hyvinvointiin kesällä

  1. Aurinkolasit ja lippalakki tai leveälierinen hattu suojaavat silmiä auringolta. Pahimman UV-altistuksen aikaan eli keskipäivällä kannattaa hakeutua sisätiloihin tai ainakin varjoon.
  2. Aurinkolasit on hyvä ostaa optikkoliikkeestä ja katsoa, että niissä on merkintä ”UV 100 %” tai ”UV 400”. Sporttimalliset lasit ehkäisevät säteiden pääsyä silmiin reunoilta. Ne sopivat hyvin urheiluun tai veneilyyn. Itselle mukavia ja sopivia laseja tulee myös käytettyä.
  3. Kuiviin silmiin kannattaa käyttää kosteuttavia silmätippoja kesäisinkin. Niitä tulee tiputella silmiin säännöllisesti; illalla, aamulla ja pari kertaa päivän aikana.
  4. Jos silmät kuivuvat yöllä, voi nukkumaan mennessä käyttää tippoja paksumpaa kosteuttavaa silmägeeliä. Erittäin kuiviin silmiin voi käyttää paksua silmävoidetta.
  5. Monen allergiaoireet painottuvat kevääseen, mutta esimerkiksi heinälle allergisen tukala olo voi jatkua pitkälle kesään. Silloin kannattaa jatkaa antihistamiinitablettien käyttöä. Silmäoireisiin auttavat allergiasilmätipat.

5 x kuivat silmät kuriin

  1. Bevita Eye silmätipat sopivat ihmiselle, jonka silmien kuivuus on lievää tai keskivaikeaa. Ne kosteuttavat ja suojaavat silmiä.
  2. Jos silmien kuivuus on keskivaikeaa tai vaikeaa, Bevita Eye Pro silmätipat ovat hyvä valinta. Ne kosteuttavat silmiä pitkäkestoisesti.
  3. Bevita Eye Silmäsuihke on helppokäyttöinen. Sitä suihkautetaan suljetulle silmälle. Kosteuttaa, suojaa, voitelee ja tasapainottaa.
  4. Bevita Eye silmägeeli lievittää kuivasilmäisyyden oireita pitkäkestoisesti. Geeliä on kätevä annostella pitkällä annostelukärjellä.
  5. Vaivana erittäin kuivat silmät? Bevita Eye A-silmävoide on ihanteellinen yökäyttöön.

Teksti: Jenni Kleemola

Asiantuntija: silmätautien erikoislääkäri Petri Usmi, Mehiläinen