Sivun sisältö ja pikalinkit:

Mitä retinoli on ja miten se toimii iholla?

retinol.jpgRetinoli eli A1-vitamiini on yksi A-vitamiinin muodoista ja se pystyy imeytymään syvälle ihoon tehokkaasti ja säätelemään solujen kasvua ja erilaistumista.

Retinoli edesauttaa sidekudossoluja tuottamaan lisää kollageenisäikeitä. Kollageenia on ihossa noin 70% ja sitä tarvitaan ihon uudistumiseen. Retinoli tehostaa myös elastiinikuitujen muodostumista ihossa, jotka huolehtivat ihon kimmoisuudesta. Ikääntyessä, vähentyneen synteesin ja lisääntyneen hajoamisen seurauksen myös elastaanin määrä ihossa vähenee. Retinolin puute voikin aiheuttaa ihon kuivumista, haurastumista ja ennenaikaista ikääntymistä.

Retinolin muodot ja pitoisuudet

Kosmetiikassa kuluttaja voi törmätä retinolitermiviidakkoon. Puhutaan retinolista, retinyylipalmitaatista, retinyyliasetaatista, retinaldehydistä ja retinolihaposta, jotka kaikki ovat A-vitamiinin muotoja.

Bellavita ja Bella -tuotteissa vanha retinyylipalmitaatti korvattiin tehokkaammalla retinolilla ja mukaan lisättiin vaikuttavana aineena myös bakuchioli. Bellavita-tuotteissa retinolipitoisuus on 0,15% ja Bella-tuotteissa 0,3%.

Tutkitusti tehokas anti age -aine

Retinoidit ovat teholtaan parhaiten tutkittu ainesosa anti aging -tuotteissa ja niiden turvallisuutta on tutkittu laajasti. A-vitamiinin teho on todistettu tieteellisesti ja tunnustettu myös lääketieteessä. Retinolista ja sen tehosta on tehty lukuisia tieteellisiä tutkimuksia. Mikäli haluat tarkemmin tutustua muutamaan tutkimukseen, niin tutkimusten (englanninkielisiin) tiivistelmiin pääset tästä:

Retinolin hyödyt ja vaikutus ihoon

 • Ennalta ehkäisee ikääntymisen merkkejä
 • Silottaa juonteita eli ryppyjä
 • Vähentää UV-säteilyn aiheuttamia valovaurioita häivyttäen iholäiskiä
 • Häivyttää ihon pigmenttihäiriöitä kuten maksaläiskiä
 • Edistää ihon kollageenin ja hyaluronihapon tuotantoa
 • Ihoa kuoriva vaikutus, jolloin kuolleet ihosolut poistuvat ihon pinnalta ja iho uudistuu nopeammin
 • Toimii tehokkaana antioksidanttina vahvistaen ihon luonnollista suojaa

Näkyviä tuloksia pitkäaikaisella käytöllä

Retinolin käytön vaikutukset ja niiden näkyminen iholla ovat yksilökohtaisia. Tutkimuksissa tuloksia on nähtävissä aikaisintaan 1–2 kuukauden kuluttua, mutta yleissääntönä voidaan sanoa, että vaikutukset näkyvät parhaiten säännöllisen ja pitkäaikaisen käytön aikana (6 -12 kuukautta), jonka jälkeen käyttö on ns. ylläpitokäyttöä.

Kenen kannattaa käyttää retinolivoidetta?

bellavita naiset_2.jpgTarkkaa ikäsuositusta on vaikea antaa, koska ihon kuntoon vaikuttavat paljon myös elintavat ja ihonhoitorutiinit.  Elastiinin ja kollageenin tuotanto alkaa vähitellen hidastua 25 ikävuoden jälkeen ja retinolin käytön aloituksen ikähaarukaksi voidaan sanoa 25-30 vuotta.

Varttuneellakaan iällä ei ole liian myöhäistä aloittaa retinolin käyttöä, sillä iästä riippumatta retinolin hyödyistä pääsee nauttimaan.

Retinolin käyttö sopii myös akneen taipuvaiselle iholle.

Kenelle retinolivoide ei sovi?

Retinoli ei välttämättä sovi kaikille ihotyypeille, kuten atooppiselle, erityisen kuivalle tai ruusufinnistä kärsivälle iholle. Retinolia ei myöskään suositella käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana, koska raskauden aikana suositellaan välttämään A-vitamiinituotteita.

Vinkit retinolivoiteen käyttöön

Aloita vähitellen

 • Retinolituotteiden käytön aloituksen yhteydessä on yleistä, että iholla tapahtuu ns. retinoliin sopeutuminen ensimmäisten 1-4 viikon aikana. Tällöin havaitaan retinolin tyypillisiä vaikutuksia, kuten ihon kuivuutta, hilseilyä, punoitusta, ihon pinnan kuoriutumista, ihon kirvelyä. Nämä vaikutukset poistuvat ajan kanssa ihon tottuessa retinoliin.
 • Aloita voiteen käyttö yhdellä tuotteella kerran viikossa (mieluiten yövoide). Annostele aluksi korkeintaan herneen kokoinen määrä voidetta kasvoille.
 • Levitä tuotetta puhtaalle iholle ohuesti. Vältä silmänympärysihoa.
 • Voit sekoittaa joukkoon kosteuttavaa perusvoidetta, jos ihosi tuntuu liian kuivalta. Myös kuivaa ihoa syväkosteuttava Favora rauhoittava ja kosteuttava seerumi on hyvä lisä retinolivoiteen kanssa. 
 • Ihon totuttua retinolin käyttöön kerran viikossa, voit asteittain nostaa käyttökertoja: seuraavaksi voidetta voi annostella 2 kertaa viikossa, sitten 3 kertaa viikossa, joka toinen päivä jne. Seuraa tarkasti ihoreaktioita ja vähennä käyttöä, jos ihosi reagoi retinoliin.
 • Kun iho on tottunut retinoliin, voit käyttää retinolivoidetta aamuin illoin.
 • Älä käytä retinolivoiteita tai muitakaan A-vitamiinituotteita raskauden aikana.


Muiden ihonhoitotuotteiden samanaikainen käyttö

 • Voit halutessasi sekoittaa tuotetta perusvoiteeseen tai käytössäsi olevaan muuhun kosteusvoiteeseen. Voit myös levittää kosteuttavan voiteen retinolivoiteen päälle.
 • Rauhottavien ja kosteuttavien ainesosien käyttö voi olla ihotyypistäsi riippuen hyödyllistä. Kannattaa tutustua myös Favoran rauhoittaviin ja kosteuttaviin tuotteisiin.
 • Ei ole suositeltavaa käyttää useaa eri retinolituotetta samanaikaisesti, sillä tämä saattaa aiheuttaa tai lisätä ihoärsytystä.


Käytä säännöllisesti

 • Parhaiden tulosten saavuttamiseksi retinolia on hyvä käyttää säännöllisesti ja pidemmän ajan.


Muista aurinkosuoja


Retinolivoiteen säilytys

 • Retinoli on herkkä hapelle. Jotta retinoli säilyisi tehokkaana, sulje korkki hyvin aina käytön jälkeen.
 • Retinoli on herkkä lämmölle. Voit säilyttää retinolivoidetta huoneenlämmössä. Myös jääkaappisäilytys on hyvä vaihtoehto, jos haluat viilennyksen tunteen iholle ja parantaa retinolin säilyvyyttä.
 • Retinoli on herkkä valolle. Bellavita ja Bella -tuotteiden tuubit ovat erikoiskäsiteltyjä polyfoiltuubeja, jotka estävät valoa hajottamasta retinolia. Polyfoiltuubit siis suojaavat tuotetta auringonvalolta ja mahdollistavat retinolin tehokkaana pysymisen.


Jätä pois, jos ihosi ei totu retinoliin

 • Kaikkien iho ei siedä retinolia, varsinkin jos on erityisen kuiva iho, atooppinen iho tai ruusufinni. Jos ihosi ei totu retinoliin ajan kanssa, niin retinolin käyttöä ei kannata jatkaa.

Ihon kokonaisvaltainen hyvinvointi

Vaikka retinolin käytöstä on hyötyä ja se pitää ihon nuorena, niin retinoli ei kuitenkaan vastaa kaikkiin ihon tarpeisiin. Pysyäkseen terveenä ja nuorekkaana iho tarvitsee kokonaisvaltaista hyvinvointia, johon kuuluu riittävä liikunta ja terveellinen ruokavalio. Myös aurinkosuojan sekä kosteuttavien ja omalla iholle sopivien ihonhoitotuotteiden käyttö on tärkeää.

 


Lähteet:

S Dhaliwal et al, Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoaging, British Journal of Dermatology, 180:289–296, 2019

Zasada, Budzisz, Randomized parallel control trial checking the efficacy and impact of two concentrations of retinol in the original formula on the aging skin condition: Pilot study, J Cosmet Dermatol. 2020;19:437–443.

Kafi R, Kwak HSR, Schumacher WE, et al. Improvement of Naturally Aged Skin With Vitamin A (Retinol). Arch Dermatol. 2007;143(5):606–612. doi:10.1001/archderm.143.5.606

Kong, R., Cui, Y., Fisher, G.J., Wang, X., Chen, Y., Schneider, L.M. and Majmudar, G. (2016), A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin. J Cosmet Dermatol, 15: 49-57.