Hiustenpesu on yksinkertainen juttu, mutta väärillä tuotteilla ja tekniikalla voi saada paljon vahinkoa aikaan.

1. Paras shampoo sinun hiuksillesi

Hyvällä shampoolla on suuri merkitys sille, miten terveiltä hiuksesi näyttävät.

Valitse shampoo juuri oman hiuspohjasi kunnon perusteella. Onko hiuspohjasi ehkä kuiva tai päinvastoin rasvoittuva? Onko sinulla taipumusta hilseeseen? Valitse tällöin tuote ensisijaisesti kyseisen ongelman mukaan. Myös hoitoaineita on erilaisia.

Tutustu tuotteen käyttötarkoitukseen ja tuoteselosteeseen huolella – älä esimerkiksi valitse rasvoittuville hiuksille liian vahvaa tuotetta, jolla tosiasiassa saatat vain pahentaa tilannetta.

Jos taas hiuspohjasi on kunnossa, voit valita tuotteen hiusten käsittelyn ja kunnon perusteella. Voit esimerkiksi valita tuotteet, jotka tukevat hauraita hiuksia tai säästävät väriä.

Älä valitse rasvoittuville hiuksille liian vahvaa tuotetta, jolla saatat vain pahentaa tilannetta.

Muista, että hiuspohja myös muuttuu ajan saatossa. Esimerkiksi hiusten rasvoittuminen hidastuu iän myötä ja on voimakkaimmillaan yleensä teini-iässä

2. Pese hiukset vaahdottaen ja hellyydellä

Kastele hiukset ensin kunnolla vedellä, tämä poistaa päällimmäiset pölyt ja epäpuhtaudet.

Käytä shampoota maltillinen määrä – liian runsaasta annoksesta ei ole mitään hyötyä, vaan se valuu suotta hukkaan. Shampoota ei kannata kaataa suoraan hiuksiin vaan hieroa se ensin kämmeniin, jolloin sen rakenne rikkoutuu sopivasti. Keskity pesussa hiuspohjaan ja sen hellään puhdistamiseen, latvat eivät tarvitse erityistä hinkkausta.

Jos hiukset ovat kovin likaiset ja shampoo ei vaahtoa, huuhtele hiukset ja hiero pieni määrä shampoota uudelleen hiuksiin. Kaksi kertaa vaahdottaminen saattaa tehdä hiuksistasi myös ilmavat.

Shampoota ei kannata kaataa suoraan hiuksiin vaan hieroa se ensin kämmeniin.

Hiukset on hyvä pestä pää alaspäin, varsinkin jos ne ovat pitkät. Näin et tule liikaa hanganneeksi hiusten pintaa, ja saat sormesi hyvin päänahkaan. Samalla myös helposti hiestyvä niskatukka tulee pestyksi kunnolla.

Varsinkin, jos hiuksesi ovat kiharat tai pitkät, pese päänahka normaalisti mutta itse hiukset hellästi puristellen. Luonnonkiharalle hiukselle sopivat yleensä samat tuotteet kuin permanentatulle.

3. Laita hoitoaine vain hiusten latvoihin

Käytä pesun jälkeen hoitoainetta. Jotta se pääsee tehoamaan kunnolla, sitä ei kannata lisätä läpimärkiin hiuksiin. Puristele siis ylimääräinen vesi hiuksista pois tai kuivaa hiukset pyyhkeellä.

Hoitoainetta laitetaan latvoihin ja pitkien hiusten kasvuosaan, ei päänahkaan – ellei se ole erityisen kuiva. Hoitoainettakaan ei ole syytä hangata hiuksiin kovaotteisesti vaan hellävaraisesti.

Loppuhuuhtelu on hyvä tehdä viileähköllä vedellä, sillä se sulkee hiussuomut ja saa hiukset näyttämään kiiltäviltä.

4. Hiusten kuivaaminen – märkä hius vaurioituu herkästi

Pesun jälkeen hiukset kannattaa selvittää vasta kuivina, sillä märkä hius venyy ja menettää elastisuuttaan. Kuiva hius kestää märkää paremmin mekaanista rasitusta. Märän tukan harjaaminen saattaa siksi vaurioittaa hiusta.

Selvitä hiukset vasta kuivina – kuiva hius kestää märkää paremmin mekaanista rasitusta.

Hiukset onkin hyvä kuivattaa lähes kuiviksi ja harjata ne vasta sitten hellävaraisella harjalla. Föönillä kuivaaminen nostaa hiukset ilmavasti hiuspohjasta. Lisää volyymiä saat, jos föönaat hiukset pää alaspäin.

Jos haluaa kiharoista napakat korkkiruuvit, hiukset kannattaa selvittää jo hoitoaineen imeytymisen aikana ja välttää sen jälkeen kutrien haromista tai kampaamista.

5. Miten usein hiukset pestään, entä pesu hoitoaineella?

Hiuksia ei tulisi pestä päivittäin, varsinkaan jos huomaa hiusten ja päänahan kärsivän siitä. Hyvä pesutahti on hiustyypistä riippuen noin kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Jos esimerkiksi urheilet paljon ja hiukset pitää pestä usein, hyvä vaihtoehto on käyttää osalla pesukerroista miedosti pesevää hoitoainetta.

6. Syväpuhdistava shampoo välillä tarpeen

Pesu syväpuhdistavalla shampoolla on paikallaan ihan jokaiselle joskus. Tämä on hyväksi ihan hiuksiin tarttuvien ilmansaasteiden tai vesistä kertyvien mineraalijäämien vuoksi.

Jos käytät hiuksissa muotoilutuotteita, ajoittainen syväpuhdistuskuuri on tarpeen. Syväpuhdistavaa shampoota voi käyttää myös vaikkapa kerran viikossa.

Teksti: Diana Törnroos

Teksti perustuu pääosin kampaaja Katri Mehtälän haastatteluun.