Talviaikaan iho tuntuu kuivalta ja jopa kireältä. Varsinkin ulkoilijat huomaavat kylmän ja kuivan pakkasilman koettelevan ihoa. Talvikuukausina auringon valon puute ja kylmyys yhdessä vaikuttavat ihosolujen keramidien tuotantoon. Keramidit ovat ihon rasvakerrosta täydentäviä aineita, jotka vähentävät veden haihtumista ihosta ja samalla ehkäisevät sen kuivumista.

Auringonvalo lisää keramidien muodostumista ja paksuntaa ihoa, jolloin iho pysyy paremmin kosteana. Myös perimällä ja iällä on merkitystä keramidien muodostuksessa. Atoopikon iholla keramideja syntyy vähemmän kuin ns. normaali ihossa.  Ikääntynyt iho lähestyy toiminnaltaan atooppista ihoa, joten siinä muodostuu vähemmän keramideja - kutina ja kuivuus sen sijaan lisääntyvät. Myös normaali-ihoiset kokevat talven ihollaan; kutinaa, hilseilyä ja punoitusta esiintyy tavallista enemmän.

Miten talvi-ihoa hoidetaan

Iho tarvitsee talvella enemmän hoitamista kuin kesällä. Koska auringonvalo lisääntyy hitaasti, ihoa tulee kosteuttaa voiteilla. Kuivaa ja kutisevaa ihoa saa pestä, mutta pesun jälkeen ihon saama kosteus on hyvä sitoa pysymään iholla pidempään hoitavalla perusvoiteella (esim. Ceralan). Ihon pesussa saippuan voisi ainakin talvisaikaan vaihtaa kosteuttavaan perusvoiteeseen (esim. Aqualan L).

Perusvoiteissa (esim. Aqualan L ja Ceralan) on suojaavien rasva-aineiden ja veden lisäksi myös muita kosteutta ihoon sitovia aineita, kuten glyserolia ja keramideja, jotka parantavat ihon kosteutusta ja pidentävät voiteen vaikutusaikaa. Carbalan perusvoide sisältää glyserolin lisäksi 5 % karbamidia eli ureaa.

Aamun kiireessä on iholle hyvä levittää kevyttä kosteuttavaa perusvoidetta ja illalla hoitavampaa, kuten esim. Ceralania.  Ceralan on keramideja sisältävä perusvoide, joka vahvistaa ihon suojaavuutta ja ehkäisee liiallista veden haihtumista ihosta. Ihon riittävä voitelu lievittää kutinaa ja hilseilyä.