Artikkelin sisältö ja pikalinkit:

Ilmavaivojen oireet

Ruoansulatuskanavassa muodostuu kaasua keskimäärin 7–8 dl päivässä. Suurin osa siitä poistuu luonnollisina päästöinä. Suolistokaasut muodostavat ongelman, jos kaasun määrä lisääntyy tai sen kulku pois suolistosta vaikeutuu.

Vaiva on useimmiten täysin vaaraton, mutta se saattaa olla hyvin kiusallinen ja häiritsevä. Ilmavaivat eivät ole ominaisuus vaan vaiva, jota pystytään hillitsemään ja hoitamaan.

Ilmavaivat aiheuttavat useimmiten seuraavia oireita:

 • turvotuksen tunnetta vatsassa ja epämukavaa oloa
 • häiritsevän runsaita suolistokaasuja
 • vatsakipuja ja kurinaa suolistossa

570x219_ilmavaivat.jpg

Ilmavaivojen syyt

Ilmavaivojen syntyyn vaikuttavat arkiset asiat, kuten ruokailutottumukset, kiire ja allergiat. Liian nopea syöminen ja ahmiminen saavat aikaan ilmavaivoja, koska syödessä ja juodessa suolistoon päätyy ilmaa.

Ummetuksen yhteydessä esiintyy monesti myös ilmavaivoja. Tällöin ilmavaivat useimmiten loppuvat, kun ummetus hoidetaan pois. Joskus ilmavaivojen syynä voi olla myös ärtyneen suolen oireyhtymä, johon liittyvät olennaisesti myös ilmavaivat, turvotus ja vatsakivut.

Ruokavalio

Ruokavalio on yksi merkittävimmistä ilmavaivojen aiheuttajista. Siksi hoito kannattaa aloittaa tarkastelemalla ruokavaliota.

Yleisimmät ilmavaivoja aiheuttavat ruoka-aineet ovat herneet, pavut, kaali, paprika ja sipuli. Lisäksi iso määrä vihanneksia, hedelmät, rasvainen ruoka, leivonnaiset ja suklaa voivat aiheuttaa kaasun muodostusta. Ilmavaivoihin taipuvaisen henkilön olisi hyvä myös välttää hiilihappopitoisia juomia.

Suoliston reaktiot ilmavaivoihin ovat yksilöllisiä, joten pitää opetella, mikä juuri itsellä lisää kaasunmuodostusta. Yksi keino on kokeilla välttämismenetelmää, jolloin ruokavaliosta poistetaan mahdollisesti ilmavaivoja aiheuttavia ruoka-aineita yksi kerrallaan ja katsotaan vähenevätkö oireet. Kannattaa muistaa, että kaasua lisäävä ruoka-aine ei vaikuta heti syömisen jälkeen.

Ilman nieleminen

Suolistoon päätyy kaasuja syödessä ja juodessa niellyn ilman mukana. Liian nopea syöminen ja ruoan ahmiminen saattavat laukaista myös ilmavaivojen muodostumisen. Ilmavaivoista kärsivän olisi tärkeää muistaa syödä säännöllisesti ja kohtuullisia määriä kerralla. Purukumin pureskelu tai kovien makeisten imeskely lisäävät ilman nielemistä. Tupakan tai piipun poltto voi myös lisätä syljen mukana suolistoon kulkeutuvan ilman määrää.

Ravintoaineiden imeytymishäiriöt

Ilmavaivojen taustalla saattaa joissain tapauksissa olla ravintoaineiden imeytymishäiriö, joista yleisimmät ovat keliakia tai laktoosi-intoleranssi. Laktoosi-intoleranssista kärsivän suoliston laktoosia pilkkovan proteiinin aktiivisuus on heikentynyt. Sen sijaan suoliston bakteerit pilkkovat laktoosia, mikä lisää kaasunmuodostusta aiheuttaen ilmavaivoja. Lue lisää ravintoaineiden imeytymishäiriöistä.

Ilmavaivojen hoito

Ehkäise kotikonstein ilmavaivoja:

Ilmavaivoja voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota ruokailutottumuksiin ja liikkumiseen. Kannattaa olla pitkäjänteinen, sillä muutosten tekeminen ei vaikuta välittömästi.

 • Koeta välttää purukumin ja kovien makeisten imeskelyä, koska ne lisäävät ilman nielemistä.
 • Tupakan ja piipun poltto voi lisätä syljen mukana suolistoon kulkeutuvan ilman määrää.
 • Vältä makuuasennossa syömistä, koska se aiheuttaa ilmavaivoja ja tulee ulos röyhtäyksinä.
 • Liiku säännöllisesti ja kevyesti – se on paras apu ilmavaivoihin.
 • Muista, että liikunnan vaikutus ei ole välitön vaan vaikuttaa ilmavaivoihin vähitellen.

Ilmavaivoja voi hoitaa itsehoitolääkkeillä

Apteekista saatava itsehoitolääke Cuplaton auttaa ilmavaivoihin. Sen vaikuttava aine dimetikoni rikkoo suolistokaasujen muodostamia kuplia. Näin ollen kaasun liikkuvuus paranee ja ilmavaivat helpottavat. Cuplaton-hoitoa voidaan jatkaa niin kauan kuin oireita ilmenee.

Milloin lääkäriin?

Seuraavissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin:

 • Ilmavaivoihin liittyy äkillisiä, sietämättömiä vatsakipukohtauksia.
 • Kaasun ilmaan pääsyn tai ulosteen mukana tulee verta tai limaa.
 • Ilmavaivat eivät laannu tehokkaasta itsehoidosta huolimatta.