Artikkelin sisältö ja pikalinkit:
Ilmavaivat ovat yleisin vatsan toimintahäiriö, josta lähes jokainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Vaiva on yhtä yleinen miehillä ja naisilla, ja se lisääntyy jonkin verran ikääntymisen myötä.
Ruoansulatuskanavassa muodostuu kaasua keskimäärin 7–8 dl päivässä. Suurin osa siitä poistuu luonnollisina päästöinä. Suolistokaasut muodostavat ongelman, jos kaasun määrä lisääntyy tai sen kulku pois suolistosta vaikeutuu.
Vaiva on useimmiten täysin vaaraton, mutta se saattaa olla hyvin kiusallinen ja häiritsevä. Ilmavaivat eivät ole ominaisuus vaan vaiva, jota pystytään hillitsemään ja hoitamaan.
Ilmavaivat aiheuttavat useimmiten seuraavia oireita:
Ilmavaivojen syntyyn vaikuttavat arkiset asiat, kuten ruokailutottumukset, kiire ja allergiat. Liian nopea syöminen ja ahmiminen saavat aikaan ilmavaivoja, koska syödessä ja juodessa suolistoon päätyy ilmaa.
Ummetuksen yhteydessä esiintyy monesti myös ilmavaivoja. Tällöin ilmavaivat useimmiten loppuvat, kun ummetus hoidetaan pois. Joskus ilmavaivojen syynä voi olla myös ärtyneen suolen oireyhtymä, johon liittyvät olennaisesti myös ilmavaivat, turvotus ja vatsakivut.
Ruokavalio on yksi merkittävimmistä ilmavaivojen aiheuttajista. Siksi hoito kannattaa aloittaa tarkastelemalla ruokavaliota.
Yleisimmät ilmavaivoja aiheuttavat ruoka-aineet ovat herneet, pavut, kaali, paprika ja sipuli. Lisäksi iso määrä vihanneksia, hedelmät, rasvainen ruoka, leivonnaiset ja suklaa voivat aiheuttaa kaasun muodostusta. Ilmavaivoihin taipuvaisen henkilön olisi hyvä myös välttää hiilihappopitoisia juomia.
Suoliston reaktiot ilmavaivoihin ovat yksilöllisiä, joten pitää opetella, mikä juuri itsellä lisää kaasunmuodostusta. Yksi keino on kokeilla välttämismenetelmää, jolloin ruokavaliosta poistetaan mahdollisesti ilmavaivoja aiheuttavia ruoka-aineita yksi kerrallaan ja katsotaan vähenevätkö oireet. Kannattaa muistaa, että kaasua lisäävä ruoka-aine ei vaikuta heti syömisen jälkeen.
Suolistoon päätyy kaasuja syödessä ja juodessa niellyn ilman mukana. Liian nopea syöminen ja ruoan ahmiminen saattavat laukaista myös ilmavaivojen muodostumisen. Ilmavaivoista kärsivän olisi tärkeää muistaa syödä säännöllisesti ja kohtuullisia määriä kerralla. Purukumin pureskelu tai kovien makeisten imeskely lisäävät ilman nielemistä. Tupakan tai piipun poltto voi myös lisätä syljen mukana suolistoon kulkeutuvan ilman määrää.
Ilmavaivojen taustalla saattaa joissain tapauksissa olla ravintoaineiden imeytymishäiriö, joista yleisimmät ovat keliakia tai laktoosi-intoleranssi. Laktoosi-intoleranssista kärsivän suoliston laktoosia pilkkovan proteiinin aktiivisuus on heikentynyt. Sen sijaan suoliston bakteerit pilkkovat laktoosia, mikä lisää kaasunmuodostusta aiheuttaen ilmavaivoja. Lue lisää ravintoaineiden imeytymishäiriöistä.
Ilmavaivoja voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota ruokailutottumuksiin ja liikkumiseen. Kannattaa olla pitkäjänteinen, sillä muutosten tekeminen ei vaikuta välittömästi.
Apteekista saatava itsehoitolääke Cuplaton auttaa ilmavaivoihin. Sen vaikuttava aine dimetikoni rikkoo suolistokaasujen muodostamia kuplia. Näin ollen kaasun liikkuvuus paranee ja ilmavaivat helpottavat. Cuplaton-hoitoa voidaan jatkaa niin kauan kuin oireita ilmenee.
Seuraavissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin: