Sivun sisältö
Mikä on olkapään kiertäjäkalvosin?
Olkapään kiertäjäkalvosin on kolmen lihaksen – lavan aluslihas, ylempi lapalihas ja alempi lapalihas – ja niiden jänteiden muodostama kokonaisuus heti nivelkapselin ulkopuolella. Kiertäjäkalvosin liikuttaa olkaniveltä yhteistyössä muiden hartia-alueen lihasten kanssa. Kiertäjäkalvosimen lihasten tärkeä tehtävä on myös pitää olkaniveltä paikoillaan.
Mikä on olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä?
Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymällä tarkoitetaan hartia-alueen kiputilaa, joka pahenee olkanivelen kuormituksessa ja erityisesti liikkeissä, jotka suuntautuvat ylätasolle. Ajatellaan, että kipua selittävä tekijä on kiertäjäkalvosimen jännerakenteiden haurastuminen ja siten rasituksen siedon heikkeneminen, kun ihmiselle tulee lisää ikää. Erityisen alttiina tällaiselle muutokselle on ylemmän lapalihaksen jänne, jossa on heikon verenkierron vyöhyke lähellä kohtaa, jossa jänne kiinnittyy olkaluuhun.
Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä on yleinen vaiva, jota alkaa olla kutakuinkin kaikilla keski-ikäisillä ainakin jonkin verran. Alle 30-vuotiailla kiertäjäkalvosinoireyhtymää esiintyy erittäin harvoin.
Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä – oireet
- Tavallisin oire on olan alueen kipu, joka iskee, kun ihminen kurkottaa tai muuten kuormittaa olkapäätään.
- Tyypillisiä kipua aiheuttavia tilanteita ovat esimerkiksi ikkunoiden pesu, pyykin ripustaminen, tavaroiden nostaminen ylähyllylle, haravoiminen, ylätasolle suuntaavat puutarhatyöt, lampun vaihtaminen ja muut sisäkattoon tehtävät työt sekä maalaaminen.
- Usein kipu alkaa, jos kiertäjäkalvosinta rasittavaa liikettä tulee useita toistoja. Joidenkin olkapää ärtyy aina syksyisin haravoinnista.
- Alkuvaiheessa kipu yleensä helpottaa melko nopeasti, jos kuormittavan asian tekemisen lopettaa tai sitä keventää.
- Jos kipua aiheuttavaa tekemistä jatkaa ja vaiva pahenee, voi olkaa särkeä myös levossa tai yöllä. Jos yöunet ovat pitkään huonot, voi olkasärky alkaa merkittävästi haitata elämänlaatua.
Mistä olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä johtuu?
Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymän taustalla ovat geneettiset tekijät – toisilla jänne vain haurastuu nopeampaa tai verenkierto sen lähellä on heikompaa kuin toisilla.
Lisäksi on joitain riskitekijöitä, jotka voivat altistaa olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymälle.
Jotkin liikuntalajit kuormittavat olkapäätä, koska niissä käsi nousee olkapään yläpuolelle. Niitä ovat erityisesti heittolajit ja monet mailapelit: tennis, sulkapallo, lentopallo ja lajit, joissa heitetään palloa.
Joissain ammateissa väännetään käsillä hankalasti jonnekin ylöspäin, esimerkiksi sähkö- tai putkimiehen työssä.
Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä – hoito
- Ensin kannattaa miettiä mitä puuhaa kipu seuraa. Tuleeko se aina tenniksen pelaamisen tai ylähyllyjen siivoamisen jälkeen? Voisiko kipua aiheuttavat toimet unohtaa tai ainakin minimoida?
- Seuraavaksi voi kokeilla tulehduskipulääkkeitä. Tulehduskipulääkkeet rauhoittavat kudostason ärsytystä, joten niillä voi olla jännekudokseen hieman parantava vaikutus. Ainakin elämänlaatu kohenee, kun kipu helpottaa.
- Kannattaa kokeilla omatoimiharjoittelua. Ihannetilanteessa ammattilainen tarkistaisi, että liikkeet menevät oikein.
Lievän vaivan kanssa pääsee pitkälle käyttämällä maalaisjärkeä ja kuntouttamalla olkapäätä omatoimisesti. Jos ei tee mitään muutoksia arjen ergonomiaan, käytä tulehduskipulääkkeitä tai jumppaa, saattaa kuormituksessa tuleva kipu edetä hankalammaksi lepo- ja yösäryksi.
Kolme kuntouttavaa liikettä olkapäälle
Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä – milloin lääkäriin?
Lääkärin vastaanotolle hakeutumista voi harkita, jos on jo vähentänyt kipuilua aiheuttavia tekijöitä ja ottanut tulehduskipulääkkeet käyttöön, mutta tilanne ei ole mennyt muutaman viikon jälkeen parempaan suuntaan.
Lääkäri voi sulkea pois muut mahdolliset olkapääkivun syyt. Lisäksi lääkäri voi harkita tulehduskipulääkkeiden oheen esimerkiksi kortisoni-injektioita kipua helpottamaan. Paitsi että ne vievät kipua, ne myös mahdollistavat olan jumppaamisen paremmin – mikä toisi enemmän pysyvää helpotusta.
Auttaako fysioterapia?
Lääkärin sijaan voi hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Jos olkapää on ollut pitkään kipeä, voi siitä helposti seurata kireyksiä olkanivelen alueelle. Tämä johtaa helposti noidankehään: kireyksien takia olkaa käyttää vähän väärin ja se tule entistä kipeämmäksi. Fysioterapiassa tätä pyritään helpottamaan liikelaajuusharjoitteiden avulla.
Fysioterapialla voidaan myös pyrkiä hieman muuttamaan olkapään toimintaa siten, olkapään heikommat lihakset ja jänteet pääsisivät vähemmällä työllä ja muut lihakset vahvistuisivat ja voisivat auttaa heikompia lenkkejä.
Miten välttää olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä?
Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymässä on jossain määrin kyse rasitus- ja ikääntymisvammasta, eikä kaikkea rasitusta, saati ikääntymistä voi lopettaa. Kannattaa kuitenkin tarkastaa oma kuormitusergonomia ja miettiä, voisiko haravoinnit tai muut olkapäätä rasittavat puuhat jättää vähemmälle.
Teksti: Jenni Kleemola
Asiantuntija: LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Ilkka Sinisaari, Terveystalo
Ohjevideon liikkeet: fysioterapeutti Katri Haukka-Aromaa, Orion Pharma