Mitä kollageeni oikein on?
Kollageeni on elimistön yleisin proteiini ja ihon keskeinen rakennusaine. Kollageenin muodostama tukirakenne ylläpitää ihon
- kimmoisuutta,
- kiinteyttä ja
- kosteustasapainoa.
Kollageenia esiintyy ihon lisäksi myös nivelissä, rustoissa, jänteissä ja luustossa.
Elimistön oma luonnollinen kollageenintuotanto tukee ihon, nivelten ja luiden rakennetta ja toimintaa. Kollageenintuotanto alkaa kuitenkin hiipua noin 30 vuoden iässä. Se näkyy ihossa vähitellen: juonteet syvenevät, iho ohenee sekä kimmoisuus ja kosteustasapaino heikkenevät.
Ikääntymiseen liittyvät ihomuutokset ovat osin perinnöllisiä, mutta iho on herkkä myös ulkoisille vaikutuksille. Esimerkiksi auringon UV-säteily, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö heikentävät kehon omaa kollageenintuotantoa ja haurastuttavat olemassa olevia kollageenirakenteita. (2)
Mistä ruoasta saa kollageenia?
Elimistö tuottaa kollageenia ravinnosta saatavista proteiineista. Proteiinit pilkkoutuvat elimistössä aminohapoiksi, joista keho muodostaa kollageenia.
- Kollageenia on luonnostaan eläinperäisissä tuotteissa, kuten lihassa, kalassa ja liivatteessa.
- Kasvisruokavaliota noudattavat voivat saada kollageenintuotantoon tarvittavia aminohappoja palkokasveista, viljatuotteista ja soijaproteiinista.
- C-vitamiini edistää elimistön luonnollista kollageenin muodostumista. (3)
- Monipuolisen ruokavalion ohella voi käyttää kollageenilisää.
Mitä tutkimusnäyttö kertoo kollageenilisistä?
Suun kautta nautittavan pilkotun eli hydrolysoidun kollageenilisän vaikutuksista ihon hyvinvointiin on tehty lukuisia lumekontrolloituja, kaksoissokkoutettuja ja satunnaistettuja tutkimuksia sekä systemaattisia katsauksia ja meta-analyyseja.
Kliiniset tutkimukset pohjautuvat yleisesti käsitykseen, että suun kautta nautittu hydrolysoitu kollageeni imeytyy hyvin verenkiertoon ja voi edistää elimistön omaa kollageenisynteesiä.
Näissä tutkimuksissa kollageenilisän vaikutuksia on tutkittu objektiivisilla menetelmillä, kuten esimerkiksi ihon kosteustasapainoa, elastisuutta, ryppyisyyttä ja rakennetta mittaavilla mittalaitteilla.
Tutkimuksista on saatu näyttöä siitä, että
- suun kautta nautittu hydrolysoitu kollageeni voi parantaa ihon elastisuutta ja kosteustasapainoa sekä madaltaa ryppyjä. (1),(4),(5),(6),(7)
- vaikutukset voivat ilmetä, kun kollageenilisää käytetään säännöllisesti 2,5–10 g annoksina 8–12 viikon ajan. (1),(4),(5),(6),(7)
Kollageenivalmiste voi sisältää myös C-vitamiinia, joka edistää kehon luonnollista kollageenintuotantoa (3). Keramidit voivat edistää ihon kosteustasapainoa (8). Lisäksi biotiini ja sinkki edistävät ihon, hiusten ja kynsien pysymistä normaalina (3).
Tutkimusnäyttö kollageenilisän hyödyistä ihon hyvinvoinnin tukemisessa on lupaavaa, ja se on vahvistunut uusimpien katsausten ja meta-analyysien myötä. Vaikutukset ovat silti yksilöllisiä ja riippuvat muun muassa tuotteen muodosta sekä käytön säännöllisyydestä ja kestosta.
On myös hyvä huomioida, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen ei toistaiseksi salli terveysväitteiden esittämistä kollageenista. Kollageenitutkimus kuitenkin jatkuu, ja tieteellistä näyttöä kollageenilisien vaikutuksista kertyy yhä enemmän.
Kollageenituotteita moneen lähtöön
Markkinoilla on lukuisia erilaisia kollageenivalmisteita. Tämä niiden eroista on hyvä tietää:
- Hydrolysoitua kollageenia sisältäviä kollageenilisiä on saatavilla eri vahvuuksilla kapseleina, tabletteina ja jauheena.
- Osa tuotteista sisältää pelkkää kollageenia, osassa on lisäksi muita ihoon vaikuttavia ravintoaineita, kuten esimerkiksi C- ja E-vitamiinia, keramideja, sinkkiä ja biotiinia.
- Kollageenituotteiden kollageeni on peräisin tyypillisesti kalasta, kanasta, naudasta tai siasta.
- Vegaanisia kollageenilisiä ei ole olemassa, sillä kollageeni on eläinperäinen aine.
- Kasvisruokavaliota noudattaville sopivat kollageenin tuotantoa tukevat valmisteet, jotka sisältävät esimerkiksi C-vitamiinia, sinkkiä ja aminohappoja – eli kollageenin rakennusaineita. Näiden tuotteiden vaikutuksista ihoon ei ole saatavilla yhtä vahvaa tutkimusnäyttöä kuin eläinperäisistä kollageenivalmisteista.
- Ulkoisesti käytettävät kollageenivoiteet eivät lisää elimistön omaa kollageenituotantoa, sillä kollageeni ei imeydy ihon läpi.
Teksti: Outi Romero
Lähteet:
1 de Miranda RB, Weimer P, Rossi RC. Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Dermatology. 2021;60(12):1449–1461. doi:10.1111/ijd.15518.
2 Terveyskirjasto: Ihon rakenne ja muutokset ikääntyessä, 7.5.2024.
3 EU:n ravitsemus- ja terveysväiterekisteri https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register
4 Proksch, E., Schunck, M., Segger D., Degwert, J. & Oesser, S. 2014. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.
5 Proksch E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V. & Oesser, S. 2014. Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Skin Pharmacol Physiol (2013) 27 (1): 47–55.
6 Kim et al. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients 2018, 10, 826.
7 Pu SY, Huang YL, Pu CM, Kang YN, Hoang KD, Chen KH, Chen C. Effects of oral collagen for skin anti-aging: A systematic review and meta-analysis. Nutrients. 2023;15(9):2080.
8 Bizot, V., Cestone, E., Michelotti, A. & Nobile, V. 2017. Improving Skin Hydration and Age-related Symptoms by Oral Administration of Wheat Glucosylceramides and Digalactosyl Diglycerides: A Human Clinical Study. Cosmetics 2017, 4, 37