Kesällä kaikki tuntuu olevan hieman paremmin kuin muina vuodenaikoina, jopa hiukset asettuvat kuin ihmeen kaupalla kauniimmin. Hiusten osalta tälle on olemassa järkevä selitys: kosteilla keleillä hiuspohja voi paremmin ja ilmankosteuden ansiosta hiusten sähköisyys on vain kaukainen talven muisto.

Lämpimien kuukausien aikana hiuksille on kuitenkin omat haasteensa, jollaisen asettaa erityisesti aurinko. Se kuivattaa tukkaa, kuluttaa usein kalliilla hankittua väriä ja polttaa pahimmillaan päänahan.

Kun mukaan lisää vielä runsaan saunomisen sekä säännölliset uintireissut, voi unelmien kesätukka muuttua yhtäkkiä pörröiseksi takkutukaksi.

Tehokosteutus ehkäisee hiusten pörröisyyttä

Tehokas kosteutus on paras tapa ehkäistä vaurioita ja hoitaa sinne tänne sojottavaa tukkaa. Varsinkin kesäkuukausiksi kannattaa ottaa käyttöön kosteuttava shampoo ja hoitoaine sekä tarvittaessa hiuksiin jätettävä hoitoaine.

Hyvät tuotteet myös vähentävät hiusten sähköisyyttä.

Hiuksille voi antaa viikon tai parin välein pientä lisähuomiota tehohoitavalla hiusnaamiolla. Niin erillisen hiusnaamion kuin poispestävän hoitoaineenkin voi viedä hiuksiin märille hiuksille tarkoitetulla hiusharjalla.

Suihkun yhteydessä tehtävä harjaus takaa, että hoitavat aineet todella pääsevät kunnolla hiukseen. Ja kun hiuksia ei tarvitse enää harjata pesun jälkeen, hiukset pysyvät sileämpinä eivätkä ala harottaa niin helposti.

Huolellinen kuivaaminen suojaa hiuspohjan ongelmilta

Lämpimänkosteilla kesäkeleillä hiuspohjaan nousee hiki ilman, että erikseen ponnistelee. Niinpä hiuksia tulee pestyä todennäköisesti tiuhempaan kuin muina vuodenaikoina.

Tiheämmästä pesuvälistä ei sinänsä ole haittaa hiuksille, mutta on tärkeää huolehtia hiusten kuivaamisesta pesun jälkeen. Jos hiukset pesee illalla, huolellinen kuivaaminen saattaa jäädä väliin – märälläkin tukalla kun voi mennä nukkumaan. Jos tämän tavan tunnistaa itsessään, hiusten pesu on hyvä jättää aamuun.

Tehokas kosteutus on paras tapa ehkäistä vaurioita ja hoitaa sojottavaa tukkaa

Jatkuvasti kostea päänahka ei voi hyvin, ja se saattaa pahimmillaan tarjota kasvualustan sienelle. Siksi vettä ei ole hyvä toistuvasti jättää hautumaan hiuspohjaan.

Hiustenkuivaajaan kannattaa valita jokin muu kuin kuumin asetus. Kuivaamiseen kuluu tällöin aavistuksen verran enemmän aikaa, mutta viileä ilma silottaa hiusta.

Hattu, viileä vesi ja sormikiharat ovat hiusten ystäviä

Aurinkoisina päivinä kaikkein paras hiusten ja päänahan suoja on hattu tai trendikäs silkkihuivi pään ympärille kiedottuna. Jos tällaista ei ole tullut matkaan, ainakin jakaus on syytä suojata UV-säteilyltä kerroksella aurinkovoidetta. Näin päänahka ei ainakaan pääse helposti palamaan.

Hattu tai huivi suojaa myös väriä hiuksissa. Viileän vaalea blonditukka tai räväkän punainen hiusväri voivat ottaa osumaa vahvasta auringosta ja myös lisääntyneistä pesukerroista. Pesuun kannattaa käyttää viileää vettä: se sulkee hiussuomut, jolloin tukasta tulee sileämpi ja värikin näyttää kiiltävämmältä.

Muotoilussa kannattaa suosia lämmöttömiä tapoja hiustenlaittoon. Esimerkiksi muotoilurauta haalistaa väriä. Papiljotit, erilaiset hiuksiin kieputettavat patukat ja sormikiharat ovat hyviä ja hiuksia säästäviä tapoja saada kutreihin liikettä.

Saunassa pyyhe suojaa hiuksia ja tehostaa hoitoainetta

Kesälomaan kuuluu monella mökkeily ja saunominen. Saunan kuumuudessa hiukset on syytä suojata pyyhkeellä tai saunapäähineellä. Jos kumpaakaan ei ole saatavilla, pitää hiukset vähintäänkin kastella ennen löylyihin astumista.

Jos hoitoaineen antaa vaikuttaa hiuksissa löylyn ajan, on tällöinkin syytä kiepauttaa pyyhe pään ympärille. Löylyillä voi nimittäin saada aikaan harmia: hoitoaine voi joskus jopa palaa hiukseen kiinni, ellei purkissa ole erikseen mainittu kuumassa käyttämistä. Pyyhkeen sisällä hoitoaine muhii lämpimässä ja kosteassa ja hoitaa hiusta tehokkaasti.

Parhaiten hiuksia ja päänahkaa suojaa auringolta hattu tai huivi

Mökkiolosuhteissa hiukset pestään usein luonnonvedellä. Hanavesi on järvivettä emäksisempää, ja siksi järvivedellä pesun jälkeen hiukset tuntuvat usein erityisen pehmeiltä ja hoidetuilta. Kaivovedessä taas voi olla metalleja, jotka kertyvät säännöllisessä käytössä hiukseen. Metallit paljastuvat hiuksesta, jos niitä värjää, ja erityisesti ne näkyvät vaalennuksen yhteydessä.

Jos kampaaja ei tiedä metallikertymistä etukäteen, ne voivat aiheuttaa värin kanssa kemiallisen reaktion, joka esimerkiksi katkoo hiuksia. Ammattilaiselle onkin syytä kesän jälkeen kertoa, miten hiuksia on edeltävinä kuukausina hoidettu.

Viisi tapaa kauniiden kesähiusten varmistamiseen

  • Käytä auringossa hattua tai huivia
  • Pese hiukset kosteuttavilla tuotteilla ja käytä hyvää hoitoainetta
  • Suojaa tukka pyyhkeellä saunassa
  • Kuivaa hiukset huolellisesti pesun jälkeen föönin viileällä asetuksella
  • Vältä lämpölaitteiden käyttöä

Asiantuntijana kampaaja Pia Wicht Kotkan Hairlekiini-kampaamosta.

Teksti: Siina Leppä