Kuivasilmäisyys on hyvin yleinen silmäoire, ja useimmat kärsivät kuivista silmistä jossain vaiheessa elämäänsä. Kuivasilmäisyyttä arvioidaan esiintyvän jopa 50 prosentilla väestöstä.

Myönteistä on, että useimmiten vaivaan auttaa itsehoito.

Mitä kuivasilmäisyys tarkoittaa ja miten sen tunnistaa?

Silmän pinnassa kuuluu normaalisti olla jatkuvasti kyynelnestettä, joka suojaa ja voitelee tätä silmän pintaa. Kuivasilmäisyys johtuu siitä, että kyynelneste on epätasapainossa. Syynä voi olla joko se, että kyynelnesteen tuotanto on liian vähäistä tai se, että kyynelnestettä haihtuu liikaa – jälkimmäinen syy on huomattavasti yleisempi.

Kuivan silmän tyypillisiä oireita ovat roskan, hiekan ja kuivuuden tunne silmässä, kutina ja kirvely sekä silmän ja luomireunojen punoitus sekä joskus myös näöntarkkuuden vaihtelu.

Kuiva silmä ärtyy helposti, ja silloin se vetistää. Vetinen neste ei kuitenkaan voitele silmää normaalin kyynelnesteen tavoin.

Ruutuaika ja piilolinssit kuivattavat nuorten silmiä

Kuivasilmäisyys on yleistyvä vaiva. Tyypillisesti ikääntyminen lisää silmien kuivumista, ja naisilla vaiva on miehiä yleisempi.

Yksi tekijä, joka vaikuttaa lisääntyvään silmien kuivumiseen myös nuorilla ihmisillä, on päätetyöskentelyn ja älylaitteiden lisääntyminen. Kun päätettä, kännykkää tai vaikkapa televisioruutua tuijottaa keskittyneesti, silmien räpyttely jää liian vähäiseksi eikä kyynelneste levity kunnolla.

Kun tietokoneen ruutua tai kännykkää tuijottaa keskittyneesti, silmien räpyttely jää liian vähäiseksi.

Myös piilolinssien käyttö voi aiheuttaa kuivasilmäisyyttä, samoin yleistynyt silmien taittovirhekirurgia.

Yleisesti silmiä kuivattavat esimerkiksi tupakansavu, tuuli, pakkanen ja kuuma ilma. Nykyisin myös huoneilmaa kuivattava koneellinen ilmanvaihto lisää silmien kuivumista.

Kuivasilmäisyyttä voivat aiheuttaa myös jotkin sairaudet, kuten diabetes ja Sjögrenin syndrooma, ja lääkkeet, kuten psyykelääkkeet ja antihistamiinit.

Muista silmiäsi älylaitteiden äärellä

Ihmiset, varsinkin nuoret, katselevat yhä enemmän erilaisten älylaitteiden ruutuja työn ohella myös vapaa-ajalla. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 jo 99 prosentilla 16–34-vuotiaista suomalaisista oli käytössä älypuhelin, ja 55–64-vuotiaidenkin ryhmässä 90 prosentilla.

Sekä päätettä tuijottaessa että älylaitetta lähietäisyydeltä katsellessa silmiä tulee räpyteltyä tavallista harvemmin. Yleisimpiä älylaitteiden katselun aiheuttamia oireita ovatkin silmien rasittuminen, näön sumentuminen ja kuivat silmät.

Sekä päätetyössä että älylaitteiden äärellä on muistettava antaa silmille taukoja ja kiinnittää aktiivisesti huomiota riittävään räpyttelyyn. On myös tärkeää pitää huolta näköergonomiasta: esimerkiksi päätetyössä katseen pitäisi kohdistua alaviistoon.

Miten silmien kuivumista voi ehkäistä ja hoitaa itse?

Silmien kuivumista voi yrittää ehkäistä paitsi tauottamalla ja vähentämällä ruutuaikaa, myös ennakoimalla muita tilanteita, joissa kuivumista helposti tapahtuu. Tuulta ja pakkasta vastaan voi käyttää suojalaseja, ja mahdollisuuksien mukaan voi alentaa sisätilan lämpöä, vähentää tuuletusta sekä lisätä ilman kosteutta.

Monipuolinen ravinto on hyväksi myös silmien kunnolle, ja esimerkiksi välttämättömien rasvahappojen saannista kannattaa huolehtia.

Jos silmät kuitenkin kuivuvat, voi aloittaa itsehoidon kostutustuotteilla. Kostutusta kannattaa varsinkin käytön alussa lisätä riittävän usein: jopa vartin tai puolen tunnin välein, ja oireiden lieventyessä esimerkiksi 4–6 kertaa päivässä.

Kostutustuote (esimerkiksi silmätippa, -geeli tai -voide) kannattaa valita oireiden ja vuorokaudenajan mukaan: kun oireet ovat pahemmat, paksumpi tuote on paikallaan. Samoin nukkuessa, kun kyynelnestettä ei erity.

Myös silmäluomien kunnosta on hyvä pitää huolta: luomet kannattaa puhdistaa päivittäin esimerkiksi silmäpyyhkeillä. Piilolinssien käyttäjä voi valita kosteuttavan hoitonesteen.

Jos kosteuttavista tuotteista ei ole apua muutaman viikon aikana tai silmään tulee muita oireita, on hakeuduttava silmälääkäriin.

Näin hoidat kuivia silmiä

  • Silmätipoissa on eroja, kokeilemalla löytyvät omiin silmiin sopivimmat.
  • Käytä silmätippoja 4–6 kertaa pitkin päivää, tarvittaessa useamminkin, ja mieluusti jo ennakoiden.
  • Päivällä toimivat usein nestemäiset, ohuehkot silmätipat tai silmäsuihke, illemmalla voi olla tarve paksummille, pitkäkestoisimmille kostutustuotteille.
  • Yöllä silmä kuivuu kyynelerityksen lakatessa, joten silloin kannattaa käyttää geelimäistä tuotetta tai voidetta.

Lähteet:
Terveyskylä – Silmäsairaudet.fi
Terveyskirjasto: Kuivasilmäisyys
Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim: Kuivasilmäisyys – lisääntyvä vaiva
Älykkäästi älylaitteella: 
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/352450/Majuri_Felicia_Mourujärvi_Katariina.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Teksti: Sanna Jäppinen