Iholla elää huima määrä bakteereja, jotka muodostavat jokaisen iholle yksilöllisen mikrobiomin eli bakteeriflooran. Osa iholle hyödyllisistä bakteereista hajottaa talia ja muita rasvoja, minkä seurauksena iholle vapautuu ihoa happamoittavia rasvahappoja. Näin iho on luonnostaan aavistuksen hapan, pH-arvoltaan 4,5 ja 5,75 väliltä.

Kun mikrobiomi on tasapainossa eli iholla elää sopivassa suhteessa hyödyllisiä bakteereja, iho on yleensä terve ja näyttää hyvältä. Ihon pH-arvolla on tärkeä rooli ihon kunnon ylläpidossa.

Pesuaineet ja ravinto vaikuttavat pH-arvoon

Hapan pintakerros suojelee mikrobiomia ja neutraloi muun muassa emäksisiä pesuaineita, jotka liuottavat ihon luonnollista rasvakerrosta.

Terveellä iholla pH-arvo palautuu normaaliksi saippuapesun jälkeen muutamassa tunnissa. Mitä emäksisempi tai happamampi käytetty tuote on, sitä kauemmin iholla kestää palautua. Jos rasitus on jatkuvaa, iholle voi ilmaantua näkyviä ja tuntuvia ongelmia, kuten epäpuhtauksia, punaisuutta tai kuivaa ihottumaa.

Samoin kuin iholla elävä bakteerikanta myös pH-arvo on jokaisella yksilöllinen. Arvoon vaikuttavat muun muassa oma ihotyyppi, elintavat sekä mahdolliset sairaudet. Rasvaisen ihon pH-arvo on yleensä happamampi, ja esimerkiksi ykköstyypin diabetes madaltaa pH-arvoa.

Emäksisen ihon taustalla on useimmiten liiallinen kemikaalien käyttö.

”Myös omilla syömisillä ja juomisilla voi vaikuttaa ihon pH-arvoon. Lähtökohtaisesti eläinperäiset tuotteet ovat happamia ja kasvikunnan tuotteet emäksisiä. Tasapainoinen ruokavalio näkyy pH-arvon myötä myös ihon kunnossa”, SKY-kosmetologi Carita Levo selittää.

Iho ja hiukset kiittävät pH-tasapainosta

Jos ihon pH-arvo nousee vahvojen pesuaineiden käytön myötä liian emäksiseksi, sen luonnollinen tasapaino järkkyy. Iho ei tällöin pysty muodostamaan sille tärkeitä rasvahappoja ja menettää kosteutta. Näin ollen iho kuivuu.

Seurauksena iho voi herkistyä ja on alttiimpi ihotulehduksille ja -taudeille, kuten rosacealle eli ruusufinnille. Käsissä jatkuva peseminen voi näkyä kuivana ja jopa kipeänä ihottumana.

”Ideaaleinta on käyttää ihonhoidossa aina kun mahdollista tuotteita, joiden pH-arvo on mahdollisimman lähellä ihon normaalia pH-arvoa”, Levo sanoo.

Kosteustasapainon korjaamiseen paras apu on säännöllinen kosteusvoiteen käyttö. Jos ihoa joutuu syystä tai toisesta pesemään usein tai hyvin emäksisillä pesuaineilla, kannattaa kosteustasapainon palauttamisessa Levon mukaan suosia luonnollisia kosteudensitojia. Tällaisia ovat esimerkiksi maitohappo, glyseriini sekä hyaluronihappo.

Hiustenhoidossa pätevät samat neuvot pH-arvon suhteen kuin ihollakin. Hiuspohja pysyy kunnossa, kun sitä pesee ja hoitaa mahdollisimman lähellä ihon luonnollista pH-arvoa olevilla tuotteilla.

Ihonhoidon kokonaisuus ratkaisee

Ihonhoidossa tuotteita ja niiden pH-arvoja kannattaa Levon mukaan miettiä kokonaisuutena. Esimerkiksi rasvainen tai akneiho tarvitsee usein hieman emäksisen puhdistusaineen, jotta ylimääräinen rasva liukenee pois ihohuokosista. Pesun jälkeen kasvoille levitettävä aavistuksen hapan kasvovesi taasen tasapainottaa pH-arvoa.

Ihonhoitotuotteet on suunniteltu toimimaan yhdessä. Jos yhden osan jättää pois, eivät niiden tehot toimi välttämättä suunnitellusti.

”Hoitava kasvovesi kannattaa sisällyttää aina ihonhoitorutiiniin. Ilman sitä puhdistus jää ikään kuin kesken”, Levo muistuttaa.

Apteekeissa neuvotaan tuotteiden pH-arvosta

Sillä, onko puhdistusaine vaahtomainen tai geelimäinen, ei Levon mukaan ole merkitystä pH-arvon kannalta. Olennaisinta on tunne, joka kasvoille jää pesun jälkeen.

Jos iho tuntuu jälkikäteen natisevan puhtaalta, on tuote selkeästi emäksinen. Jos taas kasvot jäävät pesun jäljiltä pehmeiksi, on kyseessä happamampi puhdistusaine, joka sopii kuivalle ja herkälle iholle.

Monen apteekissa myytävän ihonhoitotuotteen pH-arvo tukee terveen ihon pH-arvoa, vaikka siitä ei olisikaan erikseen mainintaa. Apteekeissa työskentelevät kosmetologit ja farmaseutit osaavat myös neuvoa, jos tuotteesta ei löydy valmiiksi tietoa sen pH-arvosta.

Apteekeissa on myös saatavilla sarjoja, joissa tuotteet on kehitelty nimenomaan pH-arvo edellä. Tällainen on esimerkiksi Sebamed.

Emäksinen kraanavesi kuivattaa

Varsinkin vedestä puhuttaessa pH-arvo ja sen mittaukset ovat monelle tuttuja. Vesijohtoveden pH-arvo vaihtelee paikkakunnittain. Lähtökohtaisesti kraanavesi on kaikkialla kuitenkin hieman emäksistä, minkä takia kosteuttavat tuotteet sekä hiuksiin että iholle ovat tarpeellisia.

Talousveden ja luonnonvesien erilaisen pH-arvon voi Levon mukaan varsinkin mökkikaudella huomata helposti.

”Järvivesi on vesijohtovettä huomattavasti happamampaa, ja järvivedellä pestyt hiukset ovat selkeästi pehmeämmät kuin kotioloissa”, Levo vinkkaa.

Näin ylläpidät ihanteellista ihon pH-arvoa:

  • pH-asteikolla 7 tarkoittaa neutraalia. Kaikki luvut sen yläpuolella ovat emäksisiä ja alapuolella happamia. Iho on luonnostaan hieman hapan, yleensä pH-arvoltaan 4,5–5,75.
  • Valitse tuotteita, joiden pH-arvo on mahdollisimman lähellä ihon normaalia pH-arvoa. Jos iholla on erityistarpeita, tuotteet kannattaa valita yhdessä ihonhoidon ammattilaisen kanssa.
  • Saippuat ovat emäksisiä, ja ne liuottavat iholta sitä hoitavia ja suojaavia rasvahappoja. Apteekin perusvoiteet korjaavat ihon ulointa kerrosta ja sitovat kosteutta takaisin iholle.

Teksti: Siina Leppä