Liika pesu voi pahentaa aknea

Pesun tarkoituksena ei ole poistaa bakteereja, vaan pestä ylimääräinen rasva ja ihon pintakerroksen kuolleet solut pois. Ihoa ei saisi pestä liikaa, sillä ihon pinta voi kuivua liiallisesta pesusta, vaikka se olisi perustyypiltään rasvainen. Kuiva ja ärtynyt iho on herkkä rikkoumille, ja rikkoumista bakteerit voivat tunkeutua ihoon ja aiheuttaa tauteja. Kuivasta pinnasta irtoavat ihosolut voivat myös tukkia ihohuokosia ja edesauttaa siten finnien ja muiden näppylöiden syntyä.

Akne paranee iän myötä

Aknen hoidossa ei kannata odottaa ja viivytellä, sillä akne voi jättää ihoon arpia, ja arpien hoito on vaikeampaa kuin muu aknen hoito. Akne on myös pitkäaikainen tauti, jota pitää hoitaa paranemisvaiheen jälkeenkin ennaltaehkäisevästi sopivilla paikallishoidoilla. Osa paikallishoitona käytettävistä voiteista myydään apteekissa ilman reseptiä.

Maitotuotteet lisäävät ihon rasvaisuutta

Joidenkin tutkimusten mukaan maitotuotteet, erityisesti rasvaton maito, voivat lisätä ihon rasvaisuutta. Maitotuotteiden sisältämä kalsium on kuitenkin hyvin tärkeä rakennusaine luustolle. Maitoa ei kannata jättää epäilyksen takia pois ruokavaliosta vaan syödä ruokaa, joka on yleisesti terveellistä.

Jos terveellisestä ruokavaliosta ja hyvästä ihonhoidosta huolimatta ihon epäpuhtaudet eivät hellitä, kannattaa hakea apua lääkäriltä.

Asiantuntijana iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Terttuliisa Ahokas.

Teksti: Marianna Salin

Artikkeliin liittyvät tuotteet