Sivun sisältö ja pikalinkit

Vinkit flunssaisen lapsen hoitoon kotona

On hyvä muistaa, että lepo ja nesteytys ovat avainasemassa flunssan hoidossa. Vaikka ruoka ei maistuisi, niin nesteytyksestä tulee huolehtia. Lapset eivät useinkaan muista tai halua juoda riittävästi, joten muistuttaminen ja pienten nestemäärien tarjoaminen usein on tärkeää. Jos vesi ei maistu, tarjoa lapselle muuta juotavaa kuten mehua, smoothietä tai paljon nestettä sisältävää vesimelonia.

Flunssan oireet vaihtelevat, mutta tyypillisesti se alkaa nenän tukkoisuutena ja nuhana. Usein myös kurkkukipu saattaa vaivata. Nenän tukkoisuus voi tehdä lapsen nukkumisesta haastavaa, kun hengitys ei kulje normaalisti. Epämukava olo voi saada lapsen levottomaksi tai itkuiseksi. 

Flunssan ehkäisyssä auttaa hyvä nenähygienia 

Artikkelikuva2_1140x500.jpg

Lapsilla sormi eksyy toisinaan nenään. Kasvoja ja nenää kosketellaan helposti likaisilla käsillä, joten säännöllinen käsien pesu kannattaa opettaa lapsille. Hyvä nenähygienia on tärkeää lapsen yleisen terveyden kannalta ja auttaa ehkäisemään flunssaa. Pidä lapsen nenä puhtaana ja kosteutettuna, erityisesti kuivina talvikuukausina.

Tukkoisen nenän hoito: kotikonstit, lääkkeettömät- ja lääkkeelliset valmisteet

Kotikonsteja tukkoisen nenän helpottamiseen ovat esimerkiksi höyryhengitys ja huoneilman kosteuttaminen. Pitkäaikaisen tukkoisuuden oireita voi helpottaa nenän huuhtelukannulla eli ns. sarvikuonolla.

Artikkelikuva3_800x600.jpg

Flunssan aikana muista nenän säännöllinen puhdistus ja niistä pehmeillä nenäliinoilla. Lapsen tukkoisen nenän hoidossa auttavat esimerkiksi keittosuolatipat tai -sumute, sillä ne auttavat poistamaan taudin aiheuttajia, ohentamaan nenäkäytävien limaa ja vähentämään tartuntariskiä. Natr.Chlorid itsehoitolääkkeen sisältämä keittosuolaliuos kostuttaa nenän limakalvoja ja pehmentää kuivunutta limaa siten, että nenä saadaan paremmin tyhjennettyä.

Apteekista itsehoitolääkkeinä saatavat avaavat eli nenän limakalvojen verisuonia supistavat nenäsumutteet ovat tehokas ja nopeasti vaikuttava apu lapsen tukkoisen nenän hoitoon. Yksi kerta-annos helpottaa oireita 6–8 tuntia. Nasolin-nenäsumutteista miedompi eli 0,5 mg/ml on tarkoitettu 2–10-vuotiaille ja sitä voi käyttää tilapäisesti enintään 5 vuorokautta. Vahvempi Nasolin-nenäsumute 1 mg/ml on tarkoitettu yli 10-vuotiaille ja sitä voi käyttää tilapäisesti enintään 7 vuorokautta helpottamaan oireita.

Milloin hakeutua lääkärin vastaanotolle

Jos lapsen oireet pahenevat, lapsella on korkea kuume tai hengitysvaikeuksia, on tärkeää hakeutua välittömästi lääkärin vastaanotolle.