Mari Rantasilaa ei tarvitse esitellä. Moni muistaa hänet musiikista, toiset elokuvarooleista tai tv-sarjoista, useat ovat käyneet katsomassa hänen ohjaamiaan lastenelokuvia. Naisesta on moneksi.

”Olen näyttelijä, laulaja-lauluntekijä ja ohjaaja. Tuossa järjestyksessä olen alkanut tehdä asioita. Kaikki alkoi jo varhain: olen laulanut ja tehnyt esityksiä lapsesta asti”, kuvaa Rantasila.

Monipuolisuuteen suhtaudutaan tänä päivänä suopeasti, mutta vuosikymmeniä sitten ajateltiin, ettei moniammatillinen nainen osaa mitään kunnolla. Rantasilakin joutui taistelemaan uransa eteen. Onneksi asenteissa on jo menty parempaan suuntaan, eikä ohjaava näyttelijä tai näyttelevä lauluntekijä ole enää kummajainen.

Huolenpitoa kehosta ja älynystyröistä

Rantasila kokee olevansa keskellä elämänsä kukoistusta, yhdessä parhaista elämänvaiheistaan.

”Tämä on ihan mahtavaa! Nyt on aikaa enemmän itselle, ja ymmärrän vähitellen, kuka oikein olen ja mitä elämältä haluan. Rakastan työtäni, ja nyt senkin voi ottaa hiukan rauhallisemmin. On aikaa hoitaa itseä, liikkua, käydä hieronnassa ja tavata ystäviä.”

Uusia harrastuksiakin on löytynyt. Rantasila on alkanut harrastaa burleskitanssia, joka kehittää kuntoa, kehonhallintaa, tanssitaitoa ja ilmaisukykyä. Toisena harrastuksena on pubivisa.

”Olen aina tykännyt visailusta ja lukemisesta. Pubivisassa on mukana monenlaisia ja -ikäisiä ihmisiä pitämässä hauskaa ja oppimassa. Viime vuonna pääsimme Suomen finaaliin, tänä vuonna olemme ainakin semifinaalissa mukana.”

Menopaussia huumorin kautta

Keväällä 2023 Rantasila on mukana Menopaussi-musikaalissa, jota esitetään maaliskuussa Riihimäen teatterissa ja huhtikuussa Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Esityksiä on kaikkiaan 12, joista kuudessa Rantasila esiintyy. Suosittua musikaalia on esitetty jo kahdesti aiemmin.

”Tuvat ovat olleet täynnä. Musikaali on pyörinyt Yhdysvalloissa jo 20 vuotta: neljä erilaista naista tapaa sattumalta tavaratalossa ja alkaa keskustella vaihdevuosistaan. 1960–90-lukujen pop-musiikki siivittää tarinointia. Häpeällisiä ja kipeitä asioita käsitellään armollisen humoristisesti.”

"Ikää ei pidä hävetä vaan olla ylpeä vuosista, jotka on elänyt."

Musikaali ylistää naisia parhaassa iässä, keski-iässä, jossa pitkään vaietuille asioille saa vihdoin nauraa lempeästi ja lujaa. Rantasilan mukaan Menopaussin naiset selättävät häpeänsä ja saavat toisistaan vertaistukea.

”Neljä kaunista naista on elämänsä kukoistuksessa.”

Juuri niin kuin Rantasila itse.

Vaihdevuosista voi päästä vähällä, liikunnasta tukea

Musikaalin teemasta on helppo hypätä Rantasilan omiin vaihdevuosiin, joista on kulunut jo viitisen vuotta. Kun kuukautiset loppuivat, alkoivat kuumat aallot, jotka eivät kuitenkaan juuri tahtia haitanneet. Rantasila kiinnitti erityistä huomiota vitamiinien saantiin ja nautti ystävän vinkistä myös salviaa.

”En kokenut vaihdevuosikauheuksia. Olen päässyt vähällä, kuten äitinikin aikoinaan.”

Tosin limakalvojen kuivuminen haittaa edelleen, mutta siihen on onneksi saatavissa helpotusta. Rantasila on aina ollut hyvä nukkuja, ja vaikka hän nykyään heräilisikin enemmän yöaikaan, uudelleen nukahtaminen ei tuota vaikeuksia.

Vaihdevuosioireiden vähyyteen on saattanut vaikuttaa myös liikunnallisuus.

”Talvella hiihdän pertsaa ja kesällä vesijuoksen luonnonvesissä. Ennen juoksin, nykyisin kävelen. Kehonhuoltoon auttavat pilates, perusjumppa ja venyttely. Myös burleski on hyvää liikkuvuudelle.”

Mitä tulee ravintopuoleen, Rantasila myöntää olevansa huono laittamaan ruokaa. Kasvissyöjä hän on ollut jo vuosikausia. Kala kuitenkin maistuu, sillä se on hyvä D-vitamiinilähde.

IHA_Rantasila_730x320.jpg

Kroppa, pää ja seksuaalisuus kunnossa myös ikääntyessä

Rantasila suhtautuu ikääntymiseen myönteisesti, vaikka se saattaa vaikuttaa naisten kohdalla roolien vähenemiseen kameran edessä – joskin hieman vähemmän kuin ennen. Rantasilan tilannetta helpottaa se, että hänellä on kolme eri ammattia. Tai itse asiassa neljä, sillä hän myös opettaa kameratyöskentelyä.

”Kuusikymppisen kuvaa olisi jo aika päivittää. Nykypäivän keski-ikäiset ovat aktiivisia, huolehtivat ulkonäöstään ja hoitavat itseään toisella tapaa kuin aikaisempina vuosikymmeninä.”

Rantasilan mukaan seksuaalisuuskin paranee iän myötä.

”Tietää mitä tahtoo, eikä tarvitse pelätä tulevansa raskaaksi. Jos on kumppani, kuiviin limakalvoihin auttaa liukuvoide, mutta sooloseksiäkin voi harjoittaa. Naisella asiat vain paranevat, kun ikää tulee.”

Juhlavuoteen mahtuu konsertteja ja komediaa

Rantasilalla on meneillään todellinen juhlavuosi: kuusikymppisten lisäksi tulee 40 vuotta täyteen siitä, kun hän aloitti Teatterikorkeakoulun.

”100-vuotisjuhlat”, määrittelee sankari itse.

Yleisölle on tarjolla kaksi juhlakonserttia, helmikuun 2023 lopussa Tampere-talolla ja maaliskuun alussa Espoon kulttuurikeskuksessa. Rantasila esiintyy bändin kanssa ja konsertin välispiikit ovat tavallista pidempiä ja tarinallisempia, jopa standup-tyyppisiä hauskoja kertomuksia.

”Konserteissani ihmiset saavat nauraa ja itkeä, molemmat kuuluvat elämään.”

Uusin levy Hei rakas elämä ilmestyi vuoden 2022 puolella sopivasti kuunneltavaksi myös juhlavuonna. Muitakin keikkoja kuin juhlakonsertit on luvassa.

Sunnuntailounas-komediasarjasta on tulossa neljäs tuotantokausi. Siinä Rantasila näyttelee älykkäitä sivalluksia suoltavaa, manipuloivaa äitiä. Lisäksi hän odottaa kevään mittaan tuotantotukipäätöstä – jos se on myönteinen, hän alkaa syyskuussa ohjata pitkää elokuvaa.

Mari Rantasilan vinkit vaihdevuosiin ja ikääntymiseen

  • Lääketieteestä ja luonnosta saa paljon apua, jos vaihdevuosioireet vaivaavat.
  • Hormonihoitoa ei kannata välttää, jos se helpottaa oloa.
  • Aina kannattaa hakea apua eikä kärvistellä turhaan.
  • Koskaan ei saa lannistua!

Teksti: Tarja Västilä
Kuvat: Jouni Aslak Raatikainen