Epämääräinen alavatsakipu, alapään kutina, virtsatessa tuntuva kirvely, lisääntynyt virtsaamistarve sekä kipu seksin aikana. Näitä sekalaisia oireita yhdistää naisilla ainakin yksi tekijä: emättimen limakalvojen kuivuus. Kuivat limakalvot lisäävät myös virtsatie- ja emätintulehduksia.

Yli 40 prosenttia suomalaisnaisista kärsii emättimen limakalvojen kuivuudesta (Taloustutkimuksen kysely 2013), ja on myös arvioitu, että jopa joka toinen nainen kohtaa näitä ongelmia jossain vaiheessa elämänsä aikana. Viime vuosina aiheesta on myös keskusteltu aiempaa avoimemmin. Tästä huolimatta moni nainen ei osaa ajatella vaikkapa kivuliaan seksin johtuvan juuri tästä syystä.

Kuivien limakalvojen oireilu on helppo sekoittaa hiivatulehdukseen. Kummassakin alapää kutisee, mutta kuiviin limakalvoihin ei liity kokkareista valkovuotoa eivätkä häpyhuulet ole voimakkaan punaiset.

Epämääräiset alapään oireet kannattaa ottaa mutkattomasti esiin apteekissa, sillä kuivista limakalvoista johtuvia vaivoja voi hoitaa ja lievittää apteekista saatavilla intiimialueen itsehoitotuotteilla. Jos tämä ei riitä ja oireet ovat vaikeita, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Ehkäisypillerit ja imetysaika voivat kuivattaa limakalvoja

Limakalvojen kuivuus saattaa liittyä esimerkiksi ehkäisypillereiden käyttöön. Matalahormoniset ehkäisypillerit voivat viedä estrogeenimäärät niin mataliksi, että se heikentää limakalvojen toimintaa.

Hormonit ovat taustalla myös raskauden jälkeisessä emättimen limakalvojen ohenemisessa ja kuivumisessa. Imetysaikana ja ennen kuukautisten alkamista vaiva on varsin tavallinen – mutta usein melko tuntematon.

Moni kärsiikin turhaan virtsaamiskivuista tai kivuliaasta yhdynnästä imetysaikana, vaikka vaiva on helposti korjattavissa.

Millä helpottaa alapään kutinaa?

Tavallisin syy alapään kutinaan on ihon ja limakalvojen kuivuminen. Limakalvot saattavat ärtyä myös jatkuvasta, monien nuorten naisten suosimien string-alushousujen käytöstä. Keinokuituiset alusvaatteet ärsyttävät nekin herkästi intiimialuetta – puuvilla ja silkki ovat alushousuissa suositeltavampia materiaaleja, ja ainakin haaraosan olisi hyvä olla puuvillaa.

Naiset saattavat myös vahingoittaa emättimen limakalvoja liiallisessa pesemisellä tai liian vahvoilla pesuaineilla. Normaalisti pesu aamuin illoin riittää. Kuukautiset, urheilu ja seksi lisäävät pesukertojen tai huuhtelun tarvetta. Kevyt perusvoide pesun jälkeen auttaa hoitamaan intiimialueen limakalvoja ja helpottaa kutinaa.

Harrastuksillakin saattaa olla vaikutuksensa emättimen limakalvojen tasapainoon. Ahkeralla uimahallissa kävijällä tai pyöräilijällä kuivat limakalvot ovat usein tuttu vaiva.

Myös ruokavaliolla on merkitystä. Runsas sokerin tai valkoisen viljan nauttiminen voi muuttaa emättimen pH-arvoa ja lisätä kuivumista.

Vaihdevuosissa limakalvot ohenevat ja kuivuvat

Ikääntyminen tuo muutoksia naisen kehoon. Vaihdevuodet käynnistyvät tyypillisesti 50 ikävuoden ympärillä, ja niiden jälkeen estrogeenin tuotanto elimistössä vähenee.

Elimistö alkaa itse asiassa valmistautua vaihdevuosiin jo monta vuotta ennen niiden varsinaista alkamista. Tämäkin näkyy usein limakalvojen tilassa.

Vaihdevuosiin liittyvä estrogeenin väheneminen kuivattaa limakalvoja, joita voi hoitaa itsehoitotuotteilla tai lääkärin määräämillä lääkkeillä.

Estrogeenin puute aiheuttaa emättimen ja virtsaputken limakalvon kuivumista ja ohenemista. Myös ulkosynnyttimien iho kuivuu ja ohenee.

Seurauksena on varsin yleisesti jonkin asteista limakalvojen kutinaa, arkuutta ja ärsytystä. Tulehdukset yleistyvät emättimen limakalvojen ohentuessa. Tavallisia oireita ovat myös yhdyntä- ja virtsaamiskivut.

Näistäkään oireista ei ole pakko kärsiä. Apua kannattaa kysyä apteekista tai ottaa asia puheeksi lääkärillä käydessä.

Antibiootit, atopia ja Sjögrenin syndrooma näkyvät intiimialueellakin

Limakalvojen ongelmat voivat johtua myös jostakin sairaudesta – tai sen hoidosta. Esimerkiksi antibioottikuuri saattaa häiritä intiimialueen bakteeritasapainoa.

Atooppisesta ihosta kärsivällä iho ja limakalvot ovat yleisesti kuivat, ja tämä koskee myös emättimen limakalvoja. Myös esimerkiksi diabetes saattaa häiritä intiimialueen limakalvojen tasapainoa ja altistaa muun muassa hiivalle.

Reumatauteihin kuuluvassa Sjögrenin syndroomassa tyypillistä on silmien ja suun mutta myös sukuelinten limakalvojen kuivuminen. Suurin osa oireyhtymästä kärsivistä on naisia.

Vinkit intiimialueesta huolehtimiseen

  • Pidä huolta ilmastoinnista: nuku ilman pikkuhousuja ja käytä pikkuhousunsuojia vain tilapäisesti.
  • Vältä hankaavia ja keinokuituisia alusvaatteita ja esim. liian tiukkoja farkkuja.
  • Pese kohtuudella ja käytä pesunestettä, jonka pH on matala.
  • Käytä seksin yhteydessä vesipohjaisen liukastegeelin sijaan perusvoidetta. Myös pesun ja karvanpoiston jälkeen voit sipaista perusvoidetta.
  • Varaudu harrastusten sivuvaikutuksiin: uimahalli- ja kylpyläkäyntiin voi varautua paikallishoitovalmisteella, samoin pyöräilyn aiheuttamaan hankaamiseen.
  • Jos imetät, kiinnitä erityistä huomiota limakalvojen kuntoon ja hoida niitä tarvittaessa paikallisesti.
  • Muista, että runsaasti sokeria ja valkoista vehnää sisältävä ruokavalio voi muuttaa emättimen pH:n eli happamuusasteen herkäksi tulehduksille.
  • Jos kärsit kuivista limakalvoista, voit helpottaa gynekologilla käyntiä limakalvojen tehostetulla hoidolla pari viikkoa ennen vastaanottoaikaa.

Teksti: Diana Törnroos

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Itsehoitoapteekissa 18.2.2021. Juttu on päivitetty 28.4.2023.