Vatsakipu

Äkillinen kipu vatsassa

Jokaisella meistä on joskus vatsa kipeä. Tyypillisesti vatsakipua aiheuttavat ilmavaivat ja naisilla kuukautiskierto. Myös jännittäminen tai muu stressitilanne voi laukaista vatsakivun.

Tartunta- eli infektiotautien yhteydessä esiintyy usein erilaisia vatsaoireita, kuten ripulia ja oksentelua.

Useimmiten kyse on vaarattomasta ja ohimenevästä syystä.

Äkillinen eli akuutti vatsakipu tarkoittaa muutaman tunnin aikana syntyvää, ennen kokematonta kipua. Kipu yleensä voimistuu vähitellen ja siihen voi liittyä kuumeilua tai muita vatsaoireita. Syitä voi olla useita. Tutkimuksiin on syytä hakeutua pian, jopa heti, jotta välitöntä hoitoa vaativat aiheuttajat voidaan sulkea pois.

Äkillisessä vatsakivussa syynä on usein jokin elimen sairaus, kuten umpilisäketulehdus. Muita yleisiä aiheuttajia ovat esimerkiksi sappivaivat, suolen tukkeumat, virtsatiekivet tai mahahaavan puhkeaminen. Hoito riippuu siitä, millainen syy vatsakivuille löytyy. Vaihtoehtoisia aiheuttajia on kuitenkin paljon, ja joskus taas aiheuttajaa ei löydetä lainkaan. Joskus joudutaan turvautumaan päivystysleikkaukseen, usein hoidoksi riittää nestehoito ja lääkkeet.

Sairaalan päivystyspoliklinikalla kirurgi tutkii potilaan. Keuhkojen ja vatsan röntgenkuva tai ultraäänitutkimus ovat yleensä osa perustutkimuksia. Samoin otetaan verikokeita, tulehdusarvot ja virtsanäyte. Mikäli epäillään, että kipu johtuu ruokatorven tai mahalaukun sairaudesta, voidaan tehdä mahalaukun tähystys eli gastroskopia. Tarvittaessa voidaan tähystää myös paksusuoli, jolloin puhutaan kolonoskopiasta.

Kuukautiskivut

Kaikilla naisilla on joskus lieviä kuukautiskipuja. Voimakkaista kivuista kärsii 5-15 % naisista. Tyypillisimpiä oireita ovat alavatsakivut, pahoinvointi ja oksentelu, väsymys ja ristiselkäsärky. Kipu kestää noin yhdestä kahteen päivään ja liittyy munasolun irtoamiseen eli ovulatoriseen kiertoon.

Kivun syynä on kohdun limakalvon erittämä kudoshormoni prostaglandiini, joka aiheuttaa muun muassa kohdun supistelua. Hoitona tehoavat yleensä tulehduskipulääkkeet. Myös ehkäisyvalmisteilla voi olla vaikutusta kiputuntemuksiin. Muita hoitokeinoja ovat liikunta, lämpö ja akupunktuuri.

Alavatsakipu voi viestiä myös gynekologisesta sairaudesta. Tällöin kivuttomat kuukautiset muuttuvat kivuliaiksi ja kipu alkaa jo ennen vuotoa kestäen koko vuodon ajan. Tyypillisiä aiheuttajia ovat kohdun limakalvon erilaiset muutokset kuten esimerkiksi endometrioosi. Tarvittaessa syitä voidaan selvittää esimerkiksi vatsaontelotähystyksen eli laparoskopian avulla. Säännöllinen gynekologilla käynti on kuitenkin paras ennaltaehkäisevä toimenpide.

Lähteet:
Härkki P. Kuukautiskivut. Lääkärin käsikirja. 10.4.2013
Lääkärikirja Duodecim, Äkillinen vatsakipu (akuutti vatsa). 7.5.2012
Suomen Lääkärilehti 48/2006: 5136.