Toistuvat tai pitkäaikaiset vatsavaivat

Satunnaiset ylävatsavaivat ovat erittäin yleisiä. Toistuvaakin vatsan turvottelua ja vaihtelevia vatsavaivoja esiintyy 2–4:llä kymmenestä. Syynä voi olla erilaisia ruoansulatuskanavan sairauksia tai niin sanottu toiminnallinen häiriö, jolloin mitään näkyvää syytä ei löydy. Osalla kivusta kärsivistä on havaittu, että mahalaukku tyhjenee tavallista hitaammin. Myös psyykkiset syyt voivat vaikuttaa. Lisäksi jotkin ruokalajit voivat olla oireiden aiheuttajana. Nämä ovat kaikki kuitenkin yksilöllisiä tekijöitä.

Toiminnallisia vatsavaivoja

Ruuansulatusvaivat (dyspepsia) ovat ylävatsalla oireilevia kipuja. Ne ilmenevät röyhtäilynä, ylävatsan turpoamisena, kipuna, poikkeavana kylläisyyden tunteena ja joskus oksenteluna. Tällaiset vaivat ovat toiminnallisia, eikä niiden aiheuttajana ole mitään rakenteellista syytä.

Myös ärtyvän suolen oireyhtymässä vatsassa on toiminnallisia häiriöitä. Vatsa saattaa turvottaa, esiintyy ummetusta tai ripulia tai molempia.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoitoon ei ole yleisohjeita, mutta ruoka-aineiden sopivuutta voi tarkkailla. Stressitilanteiden vähentäminen voi sekin tuoda tuloksia. Tarvittaessa voi kokeilla mahahapon eritystä vähentäviä lääkkeitä.

Sairauden aiheuttamia vatsavaivoja

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa ilmavaivoja ja kipua maitotuotteiden käytön jälkeen. Keliakian tyypillisiä oireita ovat löysät ulosteet, ilmavaivat ja laihtuminen.

Refluksitaudissa oireena on tyypillisesti närästys, joka tarkoittaa polttavaa tunnetta ylävatsalla tai rintalastan takana. Tämä vaiva tuntuu usein ruokailun jälkeen ja makuuasennossa. Yleinen oire on myös karvaan mahansisällön nousu suuhun. Vaikeassa tapauksessa ruokatorven alaosa voi tulehtua.

Mahatulehdus (mahakatarri) on mahalaukun sisäpuolella olevan limakalvon tulehdustila, joka voi olla oireetonkin. Toisinaan mahatulehdus voi johtaa ulkustautiin, joka on haavauma joko mahalaukussa (mahahaava) tai pohjukaissuolessa (pohjukaissuolihaava). Oireina on närästystä ja kipuja ylävatsalla. Syöminen saattaa helpottaa kipua, toisaalta voi esiintyä oksentelua.

Tulehduksellisia suolistosairauksia on kahta tyyppiä: haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti. Näihin liittyy viikkokausia jatkuva, joskus verinen ripuli ja kramppaavat vatsakivut. Kuumeilua saattaa myös esiintyä.

Joskus vatsan alueella tuntuva kipu voi liittyä vatsan ulkopuoliseen sairauteen. Esimerkiksi sepelvaltimotauti voi oireilla ruumiillisen rasituksen yhteydessä ylävatsalla. Tällaisten oireiden sattuessa on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Jos vatsavaivat jatkuvat häiritsevinä useita päiviä tai viikkoja, on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Mikäli vaivat häiritsevät normaalia elämää tai kipuun liittyy muita yleisoireita, kuten väsymistä tai laihtumista, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Äkillinen suolistotulehdus (vatsaflunssa), jossa kramppeihin liittyy oksentelua ja ripulia menee usein ohi itsestään, mutta joskus tässäkin tapauksessa lääkärin oheistus voi olla tarpeen.

Vatsavaivoista löydät lisää tietoa www.vapautavatsasi.fi -sivustolta.

Lähteet:
Lääkärikirja Duodecim. Vatsakipu. 17.12.2012.
Mustajoki P. Lääkärikirja Duodecim. Mahatulehdus ja mahahaava (ulkustauti). 6.2.2012.
Mustajoki P. Lääkärikirja Duodecim. Ylävatsavaivat (dyspepsia). 26.3.2012.
Suomen Lääkärilehti 48/2006: 5136.